Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών και μπλε τυρί
Τα λαχανάκια είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό. Όσοι διαβάσατε την ανάρτηση για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, θα διαπιστώσατε πόσο ωφέλιμα είναι. Δυστυχώς, ο κόσμος τα αποφεύγει, αλλά νομίζω πως τελικά όλα εξαρτώνται από το πως μαγειρεύεις το κάθε τι.
Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές. Έχω δοκιμάσει να τα σοτάρω και με βούτυρο και με λάδι και κατέληξα πως λίγο βούτυρο, ή μισό βούτυρο μισό λάδι είναι η πιο γευστική επιλογή. Το θέλουν το βουτυράκι τους!
Επίσης δοκίμασα να την φτιάξω και με ζωμό λαχανικών και με ζωμό κότας. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο γευστικό, άρα διαλέγετε και παίρνετε.
Όσο για το τυρί, το μπλε τυρί είναι ιδανικό. Η αρχική συνταγή από το “From a Chef’s Kitchen” (εξαιρετικό μπλογκ btw) είχε ρικότα, αλλά λόγω της αδυναμίας μου στο μπλε τυρί (την οποία έχω εκφράσει πολλάκις…) είπα να το δοκιμάσω. Έρωτας με την πρώτη κουταλιά! Μετά τη δοκίμασα και με ώριμο stilton και του πήγαινε εξίσου, απλά πιθανόν να θέλει λίγο μικρότερη ποσότητα. To stilton έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα. Ας δούμε την συνταγή:
Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί
Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά
Μερίδες: 4-5
Υλικά
- 2 κ.τ.σ βούτυρο
- 1 κ.τ.σ ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα και κομμένα στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος τους (κρατήστε στην άκρη 4 για την διακόσμηση)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ή κότας (κατά προτίμηση σπιτικός)
- 40 γρ. μπλε τυρί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη διακόσμηση
- ½ κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
- 4 λαχανάκια Βρυξελλών
- Λίγο μπλε τυρί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το σκόρδο και τα λαχανάκια.
Προσθέτετε τον ζωμό, αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανάκια.
Προσθέτετε το μπλε τυρί και πολτοποιείτε την σούπα. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Κόψτε τα 4 λαχανάκια που έχετε φυλάξει σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε τα λαχανάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τους αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε την σούπα στα πιάτα και διακοσμήστε τη με τις φέτες από τα λαχανάκια και λίγα αμύγδαλα φιλέ. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέστε και «ψίχουλα» από μπλε τυρί.
Τι λέτε; Σας έπεισα να τα δοκιμάσετε; Περιμένω εντυπώσεις.
* Η Εύη Σκούρα διατηρεί το ελληνοαγγλικό μπλογκ The Healthy Cook