Κανελόνια με σπανάκι και φέτα
Τα κανελόνια γεμιστά με ρικότα και σπανάκι είναι ένα κλασικό φαγητό της ιταλικής παράδοσης, πολύ δημοφιλές στην Ιταλία, όπου μερικές φορές τα συνοδεύουν και με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτα. Αλλά αυτό το πιάτο, αν και λαχταριστό, είναι λιγότερο συνηθισμένο στην Ελλάδα.
Αντί για ρικότα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μυζήθρα ανάλατη. Επίσης, αυτή τη φορά δεν παρέλειψα να δώσω μια ελληνική πινελιά στην παραδοσιακή συνταγή, προσθέτοντας την φημισμένη φέτα μας. Νομίζω ότι αν την δοκιμάσουν οι Ιταλοί, θα την υιοθετήσουν!
Κανελόνια γεμιστά με σπανάκι και φέτα
Μερίδες : 4
Βαθμός δυσκολίας : μέτριος
Υλικά
- 250 γρ κανελόνια,
- 500 γρ φρέσκο σπανάκι,
- 2 κ.τ.σ ψιλοκομμένο άνηθο,
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 250 γρ φέτα,
- 250 γρ ρικότα (ή μυζήθρα ανάλατη),
- 2 αβγά,
- 3 κ.τ.σ. ελαιόλαδο,
- αλάτι και πιπέρι,
- 500 ml μπεσαμέλ,
- 50 γρ τριμμένη παρμεζάνα
Επί το έργον
Καθαρίστε, πλύντε και στραγγίστε καλά το σπανάκι.
Βάλτε το λάδι σε μια σοτέζα και μαράνετε το κρεμμύδι. Προσθέστε το σπανάκι και σοτάρετε το μέχρι να μαραθεί και να μείνει όσο το δυνατόν πιο στεγνό. Προσθέστε τον άνηθο, κατεβάστε την σοτέζα απο την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Χτυπήστε ελαφρά τα αβγά και προσθέστε τα στο σπανάκι. Τρίψτε την φέτα και προσθέστε την μαζί με την ρικότα στη γέμιση. Αλατίστε με προσοχή, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή, πιπερώστε και ανακατέψτε το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ, συμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ, φροντίζοντας να την κάνετε αρκετά ρευστή.
Τα κανελόνια, προσωπικά τα χρησιμοποιώ χωρίς να τα βράσω. Αν επιλέξετε να τα βράσετε, να τα σουρώσετε 1-2 λεπτά πριν απά τον χρόνο βρασίματος που συμβουλεύει ο παραγωγός τους.
Σε ένα ταψάκι ή πιρέξ, ρίξτε λίγο λάδι και από πάνω 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ. Γεμίστε τα κανελόνια και τοποθετήστε τα στη σειρά μέσα στο ταψάκι, χωρίς να τα στριμώξετε πολύ. Ρίξτε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίστε τα με την παρμεζάνα.
Ψήστε τα σε προθερμασμένο φουρνο, στους 200°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να σταθούν 10 λεπτά πριν τα σερβίρετε.