Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μακαρονάδα και στην κορυφή ραγού χταποδιού

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςχταπόδι ραγού, μακαρονάδα, χταποδάκι, μακαρόνι, ζυμαρικά

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Mακαρονάδα με χταποδάκι είχα δοκιμάσει πριν μερικά χρόνια και δεν μπορώ να πω ότι είχα ενθουσιάστει ιδιαίτερα, για αυτό και δεν ξαναασχολήθηκα. Πριν από λίγο καιρό όμως, διάβασα τα ενθουσιώδη σχόλια της φίλης Μαρία-Τερέζα (foddoblogger στο blog De gustibus itinera) γιά το ραγού χταποδιού.

Ομολογώ ότι δεν ήξερα καν ότι μπορεί να γίνει ραγού με θαλασσινά, το είχα συσχετίσει μόνο με το κρέας. Από τότε μου μπήκε η ιδέα να το δοκιμάσω, και μόλις βρήκα χταπόδια στον ψαρά μου, τα έβαλα στην άκρη για να το φτιάξω.

Το ραγού χταποδιού είναι μία παραδοσιακή συνταγή από την Απουλία. Έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ραγού, το τρίπτυχο λαχανικών κρεμμύδι-καρότο-σέλινο και το παρατεταμένο βράσιμο σε χαμηλή φωτιά... Έχει βεβαίως και την νοστιμιά του ραγού, μία σάλτσα τελείως διαφορετική απ' ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα!

Πριν σας παρουσιάσω την συνταγή να σημειώσω μερικά πραγματάκια για το χταπόδι. Διαλέξτε ένα χταπόδι φρέσκο, μεγαλούτσικο, τουλάχιστον 600 γρ. ή του κιλού. Για να βεβαιωθείτε ότι είναι χταπόδι και όχι μοσχοχτάποδο, ελέγξτε τα πλοκάμια του: πρέπει να έχει 2 σειρές από βεντούζες. Τα μοσχοχτάποδα ή μοσχιοί κατά κανόνα είναι φτηνότερα και σίγουρα δεν είναι το ίδιο νόστιμα με το χταπόδι.

Συνήθως τα χταπόδια που πουλάνε οι ψαράδες δεν είναι χτυπημένα. Μπορείτε να τα μαλακώσετε εσείς χτυπώντας τα με έναν μπάτη. Ένας άλλος τρόπος για να μαλακώσει το χταπόδι είναι να καταψυχθεί για μερικές ημέρες.

Εκτός από τα μακαρόνια, το ραγού ταιριάζει πολύ με ρύζι πιλάφι αλλά και με μία ωραία χυλωμένη φάβα!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Μακαρονάδα με ραγού χταποδιού

Βαθμός δυσκολίας συνταγής: μέτρια δύσκολη

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 φρέσκο χταπόδι του κιλού
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 5 κ.τ.σ.ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί ξηρό
  • 1 καυτερό πιπεράκι (προαιρετικό)
  • 750 ml σπιτική πασάτα ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • 500 γρ μακεροντσίνι Νο10

Προετοιμασία

Ακολουθήστε τις οδηγίες που σας έδωσα στην εισαγωγή για το χταπόδι. Αν δεν είναι ήδη καθαρισμένο, καθαρίστε το, πλύντε το καλά και κόψτε το σε πολύ μικρά κομματάκια. Είναι σημαντικό να κοπεί σωστά, ώστε να πετύχει το ραγού. Μην ξεχνάτε ότι το ραγού γίνεται με κιμά και όχι με κομμάτια κρέατος.

Σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο και το σέλερι, όλα ψιλοκομμένα. Οταν μαραθούν προσθέστε το χταπόδι, σοτάρετε μερικά λεπτά και σβύστε με το κρασί.

Προσθέστε την πασάτα (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη), το πιπεράκι, την δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά γιά τουλάχιστον 1,5 ώρα. Αν χρειαστεί να αναπληρώσετε τα υγρά κατά την διάρκεια του μαγειρέματος προσθέστε λίγο ζεστό νερό.

Αφού το κατεβάσετε από την φωτιά, αφήστε το ραγκού να σταθεί μερικές ώρες για να νοστιμίσει ακόμη περισσότερο. Μπορείτε να το ετοιμάσετε από βραδύς γιά να το σερβίρετε την επόμενη ημέρα.

Διαλέξτε μακαρόνια χοντρά, με τρύπα, ώστε να συγκρατήσουν την νόστιμη σάλτσα του ραγκού. Εγώ χρησιμοποίησα maccheroncini No 10. Βράστε τα μακαρόνια αυστηρά αλ ντέντε.  

Ζεστάνετε το ραγού, προσθέστε τα μακαρόνια, αφήστε να σταθούν 5-6 λεπτά και σερβίρετε αμέσως!    

  *H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'