«Σομ Ταμ Τάι», σαλάτα με παπάγια, καρότα, φασολάκια και φιστίκια
Αν έχει τύχει να βρεθείτε στους δρόμους της Μπανγκόκ, σίγουρα θα έχετε περάσει μπροστά από καροτσάκια που φτιάχνουν «Σαλάτα Παπάγια Σομ Ταμ» (som = χτυπώ, tam = ανακατεύω). Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σαλάτες που ισορροπεί ανάμεσα στις τέσσερις βασικές γεύσεις της ταϊλανδέζικης κουζίνας (αλμυρό – γλυκό – καυτερό – ξινό). Παρασκευάζεται μέσα σε πήλινο γουδί, στο ποκ-ποκ ( pok-pok λέγεται το γουδί στα Ταϊλανδεζικα ) που πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνει το γουδοχέρι όταν φτιάχνεις τη «σαλάτα σομ-ταμ».
Μια υπέροχη σαλάτα παπάγια, όμως, φτιαγμένη παραδοσιακά δοκιμάσαμε την περασμένη εβδομάδα στο λιλιπούτειο Tuk-Tuk και βέβαια ζήτησα αμέσως τη συνταγή από τον Μπάμπη Ασκερίδη. Μου την έδωσε με χαρά, εξηγώντας πώς γίνεται με ή χωρίς ποκ-ποκ… Το Tuk-Tuk είναι ένα μαγαζάκι στο Κουκάκι, που μόλις περάσεις το κατώφλι του νιώθεις ότι έχεις περάσει τα σύνορα και με έναν μαγικό τρόπο έχεις βρεθεί σε ένα από τα καλύτερα street food της Μπανγκόκ.
Σας το λέω έχοντας πλήρη συνείδηση: το Tuk Tuk είναι το καλύτερο ταϊλάνδέζικο της Αθήνας (και το πιο φθηνό) και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης γενικώς πράγμα που μπορούν να εκτιμήσουν αμέσως όσοι έχουν ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή. Όσο για μένα τη λιχούδω ένα έχω να σας πω: έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έφαγα για τελευταία φορά τόσο συγκινητικό φαγητό όσο τις προάλλες στο Tuk Tuk. Και όσους ζουν στη γειτονιά τους ζηλεύω γιατί μπορούν να πάρουν πεντανόστιμο και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό για το σπίτι. Όσοι φίλοι μου δοκιμάζουν τα πιάτα του, εξάλλου, φεύγουν εξίσου ενθουσιασμένοι με μένα. Τελεία.
Σαλάτα παπάγια
Υλικά για τη σάλτσα
- 2 κ.τ.σ fish sauce
- 2 κ.τ.σ φρέσκο χυμό λάιμ
- 1 κ.τ.σ tamarind ( προαιρετικά)
- 2 κ.τ.σ palm sugar (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με απλή ζάχαρη )
- 1 φρέσκο τσιλι (προαιρετικά, βάζετε όσο θέλετε αλογα με το πόσο καυτερή θέλετε την σαλάτα σας
- ½ σκελίδα σκόρδο
Παρασκευή
Βάζετε όλα τα υλικά για την σάλτσα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα. Δοκιμάζετε και τροποποιείτε την σος όπως σας αρέσει.
- Αν την προτιμάτε πιο αλμυρή – προσθέτετε fish sauce
- Αν την προτιμάτε πιο γλυκιά –προσθέτετε ζάχαρη
- Αν τη θέλετε πιο ξινή – προσθέτετε λάιμ και τάμαριντ
- Και τσίλι όσο θέλετε εσείς
Υλικά για τη σαλάτα
- 150 γρ φρέσκια άγουρη παπαγια κομμένη λεπτές λωρίδες
- 150 γρ καρότο κομμένο λεπτές λωρίδες .
- 10 ντοματίνια κομμένα στην μέση
- 2 φρέσκα φασολάκια κομμένα σε λεπτές λωρίδες
- 2 κ.τ.σ φιστίκια
Αν δεν έχετε γουδί μπορείτε πολύ απλά να φτιάξετε την σε ένα μπολ, αφού πρώτα ανακατέψετε καλά τα υλικά για την σος.
Αν πάλι θέλετε να την φτιάξετε με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα στο ποκ-ποκ, δηλαδή σε γουδί, η συνταγή είναι η ίδια με μόνη διαφορά ότι θα αντικαταστείτε το χυμό λάιμ με μισό λάιμ κομμένο σε μισοφέγγαρα. Ξεκινάτε πάλι φτιάχνοντας τη σάλτσα, αλλά αυτή την φορά μέσα στο γουδί.
Βάζετε στο γουδί τη ζάχαρη, το τσιλι και το σκόρδο, και πιέζετε με το γουδοχέρι μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια μάζα. Προσθέτετε το λάιμ, την πάστα τάμαριντ και τη σάλτσα ψαριού και πιέζετε πάλι, δοκιμάζετε και τροποποιείτε την σάλτσα ανάλογα με τα γούστα σας.
Προσθέτετε στο γουδί τα υλικά για την σαλάτα, τα πιέζετε και τα ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Με το παραδοσιακό τρόπο θα πάρετε περισσότερα αρώματα και έλαια.
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τα υλικά, σας προτείνουμε κάποια ασιατικά μάρκετ όπου θα βρείτε υλικά για τις ασιατικές σας μαγειρικές
- «New Asian Market», Αχαΐας 4, Αμπελόκηποι, τηλ: +30 210 6929118
- «Salamat», Κορινθίας 24, Αμπελόκηποι, τηλ: +302107796766
- «Wang Fu Chinese Market», Κεραμεικού 37, τηλ: +302105238385
- «Wok Shop, Λ. Ελαιών 35, Κηφισιά - Τηλέφωνο: +302106206008
Tuk – Tuk (Βεΐκου 40, Κουκάκι, τηλ.: 211.405-1947)
Είκοσι καθίσματα έχει όλα κι όλα, μοιρασμένα ανά τρία σε μικρά τραπέζια και στον πάγκο. Αποκλείστε το, λοιπόν, αν θέλετε να βγείτε με μεγάλη παρέα. Επίσης κρατήσεις δεν γίνονται και αν πάτε αργά μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε απέξω στην ουρά. Η αγαπημένη μου θέση είναι στον πάγκο. Γιατί εκτός από τους γάντζους που έχει αποκάτω για να κρεμάς την τσάντα σου, -κάτι που πολλά μπαρ ξεχνούν, δυστυχώς-, η κουζίνα είναι ανοιχτή και μ’ αρέσει να παρακολουθώ την χορογραφία του μαγειρέματος.
Ο σεφ Μπάμπης Ασκερίδης, -που δεν του αρέσει να τον λένε σεφ αλλά είναι, τι να κάνουμε τώρα-, συνιδιοκτήτης μαζί με τον Κώστα Λάλα, και δύο κυρίες από την Ταϊλάνδη που γνωρίζουν όλα τα μυστικά της κουζίνας της πατρίδας τους πηγαινοέρχεται μπροστά από τις φωτιές, τα τηγάνια και τα σκεύη από μπαμπού που είναι κρεμασμένα στον τοίχο. Οι μυρωδιές του stir fry και των φρέσκων αρωματικών σε συνδυασμό με τη διακόσμηση σε ξαφνιάζουν ευχάριστα. Έχεις διακτινιστεί ξαφνικά στην Άπω Ανατολή και το απολαμβάνεις.
Χαμογελαστοί Βούδες και χρυσαφένιες γάτες για καλό φενγκ σούι, και στους ροζ τοίχους κρεμασμένα flyers από ξακουστά σόου της Ταϊλάνδης, κορνίζες με ασιατικά έργα τέχνης, φυλαχτά από μοναστήρια, σημαιάκια και φωτογραφίες του βασιλιά –σημειώστε ότι δεν λείπουν ποτέ από καταστήματα και δημόσιους χώρους στην Ταϊλάνδη- και σπάνια βιβλία για την κουζίνα της χώρας συνθέτουν ένα περιβάλλον πολύ αυθεντικό.
Όλα αυτά είναι αναμνήσεις του Μπάμπη από τα πολλά ταξίδια του στην Ασία. Πριν από χρόνια έβγαλε ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την Ταϊλάνδη, έμεινε εκεί πολύ καιρό, γνώρισε σε βάθος την κουλτούρα της χώρας, διδάχτηκε την μαγειρική της τέχνη, αγάπησε το street food, πήγε και ξαναπήγε. Εκεί και αλλού στην Ασία. Και πριν από τρεις μήνες, αφού δούλεψε σε διάφορες ασιατικές κουζίνες στην Αθήνα, κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, στήνοντας στο Κουκάκι ένα αυθεντικό ταϊλανδέζικο street food shop.
Η εξωτικά πικάντικη σούπα «Τομ Γιαμ», κλασική ταϊλανδέζικη σούπα-καλωσόρισμα, ήρθε σε παραδοσιακό σκεύος για να διατηρείται ζεστή, τα αφράτα και ταυτόχρονα τραγανά πιτάκια με γέμιση κοτόπουλο κάρι (ινδική επιρροή) είναι ένα σπουδαίο πιάτο όπως και το μουσουλμανικό «μασαμάν κάρι» με κοτόπουλο (αν θέλετε σας το φτιάχνουν και με κομματάκια χοιρινού), πατάτα, γάλα καρύδας και χυμό τάμαριντ, τα κατάλευκα μπάο-μπαν με γέμιση πάπια Πεκίνου, λεπτοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και σάλτσα δαμάσκηνο τα λάτρεψα. Δεν μπορώ να γράψω ούτε λέξη παραπάνω γιατί δεν αντέχω στην ανάμνηση, ένα μόνο θα σας πω: στο μαγαζάκι αυτό προσαρμόζουν τη γεύση στα γούστα σας (λιγότερο ή περισσότερο αλμυρό, ξινό, γλυκό, πικάντικο), και αν θέλετε σας κάνουν όλα τα πιάτα vegan. Όσο για τις τιμές, ετοιμαστείτε να πληρώσετε 12-20 ευρώ το άτομο και θα χορτάσετε με το παραπάνω χωρίς να νιώσετε κανένα βάρος στο στομάχι.