Ψητό κοτόπουλο όπως το κάνουν στις ψησταριές
Σίγουρα κι εσείς θα έχετε αναρρωτηθεί πως τα κοτόπουλα που πουλάνε τα κοτοπουλάδικα είναι τόσο καλοψημένα, με την τραγανή τους πετσούλα, ενώ το κρέας τους παραμένει μαλακό και ζουμερό.
Το μυστικό είναι στον μαρινάρισμα αλλά και στον τρόπο ψησίματος. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και μάλλον δεν θα ξανα αγοράσετε απο τα έτοιμα!
Προτιμάω το κοτοπουλάκι μου να το ψήνω σκέτο, χωρίς να βάζω πατάτες ή άλλο συνοδευτικό στο ταψί, καθώς το ζουμάκι του το χρησιμοποιώ για να φτιάξω ενα gravy, δηλαδή μια σάλτσα ψητού, με την οποία το συνοδεύω. Για το gravy μπορείτε να δείτε αναλυτικά την ανάρτηση εδώ.
Κοτόπουλο ψητό
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Υλικά (για 4 άτομα)
- 1 μέτριο κοτόπουλο, περίπου 1600 γρ
- 3-4 φέτες ντομάτας
Για την μαρινάτα
- 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο,
- 1 κ.τ.σ. στερεοποιημένο λαρδί ή λιωμένο βούτυρο,
- 1 κ.τ.σ. soya sauce,
- 1 κ. καφέ κοφτό καστανή ζάχαρη demerara,
- 1 κ.τ.σ. μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon,
- 1 κ.τ.γλ. πάπρικα γλυκειά,
- 1 κ.τ.γλ. μαύρο πιπέρι,
- 1 κ.τ.γλ. οχι πολύ γεμάτο κόλιαντρο τριμμένο,
- 1 κ.τ.γλ. γεμάτο νιφάδες ντομάτας,
- 1 πρέζα κύμινο,
- 1/2 κ.τ.γλ. σκόρδο γκρανουλέ,
- 1 κ.τ.γλ. γεμάτη αλάτι
Για το gravy
- 1 κ.τ.σ. γεμάτο μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon,
- 4 κ.τ.σ. ηλιέλαιο,
- 1/2 λεμόνι, χυμός
Προετοιμασία
Ετοιμάστε πρώτα το κοτόπουλο : αφαιρέστε το εμφανές εσωτερικό πάχος από την περιοχή της κοιλιάς, τις άκρες από τα φτερά και την ουρά, καθαρίστε το από τα υπολείμματα των φτερών και πλύντε το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Ακουμπήστε το κάπου να στραγγίσει.
Ετοιμάστε την μαρινάτα. Αναμείξτε όλα τα υλικά, μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. Όσον αφορά τα υλικά της μαρινάτα, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές στα μπαχαρικά. Προτιμάω να χρησιμοποιώ το στερεοποιημένο λαρδί, αλλά επειδή ξέρω οτι δεν μπορείτε να το βρείτε εκτός αν το παρασκευάσετε (δείτε πως εδώ), μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε βούτυρο αλλά και μαργαρίνη (δεν την συνιστώ γενικά αλλά εδω η ποσότητα που απαιτείται είναι πολύ μικρή).
Σκουπίστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί. Πασπαλίστε το εσωτερικό της κοιλιάς του με λίγο αλάτι. Αλείψτε το εξωτερικά με την μαρινάτα, σταδιακά, τρίβοντας καλά με τα δάχτυλά σας και κάνοντας μασάζ, ώστε να απορροφηθεί. Χρησιμοποιήστε όλη την ποσότητα της μαρινάτα. Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φέτες ντομάτας. Βάλτε το μέσα σε μια γερή πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και δέστε την σφιχτά. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, το μάξιμουμ 24. Μην ξέχασετε να το αναποδογυρίσετε 2-3 φορές.
Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C.
Ετοιμάστε το κοτόπουλο για το ψήσιμο. Πρώτα απ' όλα βγάλτε το από την σακούλα, αλλά κρατήστε το τυχόν ζουμάκι του. Πετάξτε τις φέτες της ντομάτας. Προσωπικά μου αρέσει το ψητό κοτόπουλο ανοιγμένο σε "πεταλούδα", αλλά μπορείτε να το αφήσετε και ως έχει. Για να το ανοίξετε πεταλούδα, χρησιμοποιήστε ένα δυνατό ψαλίδι κουζίνας, υπάρχουν και ειδικά για να κόβετε το κοτόπουλο, και ανοίξτε το από την μεριά του στήθους. Πατήστε το με τα χέρια σας να ανοίξει καλά. Βάλτε το κοτόπουλο μέσα σε μια γάστρα και περιχύστε το με όση μαρινάτα μαζεύτηκε μέσα στην σακούλα.
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και βάλτε την στον φούρνο. Έπειτα από 45 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Αφού περάσει η πρώτη ώρα ψησίματος, ξεσκεπάστε την γάστρα. Θα χρειαστεί ακόμη περίπου μια ώρα ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι. Στο διάστημα αυτό, κάθε λίγο θα το περιχύνετε με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί μέσα στην γάστρα.
Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η πέτσα του έχει ροδοψηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας στεγνώσει, αντιθέτως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουμερό παραμένει το κρέας του.
Βγάλτε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ετοιμάστε το gravy, δηλαδή την σάλτσα με την οποία θα το σερβίρετε. Εδώ βέβαια δεν έχουμε ένα πολύ πηχτό gravy καθώς δεν προσθέτουμε άμυλο για να δέσει. Μαζέψτε το ζουμάκι που περίσσεψε μέσα στην γάστρα, σουρώστε το, αναμείξτε το με τα υλικά του gravy και με το μίγμα περιχύστε το κοτόπουλο. Συνήθως χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο που έχει πιο ουδέτερη γεύση, έχω την εντύπωση ότι με το ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται πιο βαριά. Για μια παραλλαγή πιο light, χρησιμοποιείστε μόνο τα υλικά του ντρέσσινγκ χωρίς το ζουμάκι.
Συνοδέψτε το ψητό κοτοπουλάκι σας με πατάτες τηγανητές, πατάτες τηγανητές φούρνου, πατάτες φούρνου ψητές, patatas bravas, πουρέ πατάτας, πουρέ σελινόριζας, κάποια σαλάτα λαχανικών, βραστά, γλασαρισμένα στο βούτυρο ή σοταρισμένα λαχανικά ή με ό, τι άλλο τραβάει η όρεξη σας!
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Σουβλάκια κοτόπουλου με πορτοκάλι και μέλι
- Τάρτα κοτόπουλου με σκέπη
- Μπέργκερ κοτόπουλου με παρμεζάνα
- Η ΠΙΝΔΟΣ γιορτάζει 60 χρόνια στην κορυφή της Πτηνοτροφίας
- Μπουκιές κοτόπουλο με τσορίθο και φρέσκα φασολάκια
- Το κοτόπουλο θέλει... τη μπίρα του και το θυμάρι του
- Κοτόπουλο με κριθαράκι στη γάστρα
- Κοτόπουλο ψημένο πάνω σε ροδέλες πορτοκαλιού
- «Κουνημένο» κοτόπουλο από την Ιθάκη