Εθιστικά αλμυρά μπισκότα με μπλε τυρί και παρμεζάνα
Η ζύμη είναι η πλαστελίνη της κουζίνας με την οποία παίζει κανείς πριν την ανοίξει / στρώσει / κόψει, για να την κάνει φύλλο, κουλουράκια, ψωμί, πίτσα και όλα αυτά τα όμορφα ζυμάρια που αγαπάμε να μας παχαίνουν.
Όταν έφτιαχνα τη ζύμη για μπισκότα, όσο αυτή αναδευόταν στον κάδο του μίξερ -πριν δηλαδή παίξω μαζί της- και μύριζε όλη η κουζίνα τυριά, σκαρφάλωσε στον πάγκο η Μικρή λέγοντάς μου με άγχος: «Μην ξεχάσεις να βάλεις σοκολάτα μέσα. Πολύ όμως, όχι λίγη»!
«Οκ», απάντησα μονολεκτικά σκεπτόμενη ότι τα μπισκότα είναι για τα παιδιά συνυφασμένα με το γλυκό! Πώς γίνεται μια τυρόπιτα να χωρέσει μέσα σε μια τόσο δα τραγανή μπουκίτσα; Κι όμως...
Τα αλμυρά -τυρένια κυρίως- μπισκότα είναι για μένα εθισμός. Τα προτιμώ σαφώς περισσότερο από κάθε τι γλυκό σε αυτή την κατηγορία. Αν είστε κι εσείς αλμυρού, τότε σε αυτή θα βρειτε μια συνταγή που θα αγαπήσετε!
Η ιδιαίτερη σημείωση που θα χρειαστεί να κάνω για να αποδοθεί στο μάξιμουμ η γεύση τους είναι απλά: Φάτε τα φρέσκα!!!! Οπωσδήποτε!
Λόγω του ότι έχουν τυρί διατηρούνται ως και 4-5 μέρες καλά κλεισμένα σε κουτί στο ψυγείο. Αυτό όμως είναι απλά μια οδηγία στο manual. Στην πράξη τα μπισκότα αυτά, αποδίδουν την τυρένια γεύση τους τους το πρώτο 24ωρο!
Αλμυρά μπισκότα με μπλε τυρί και παρμεζάνα
Υλικά για 30 μικρά μπισκότα:
- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 100 γραμμάρια μπλε τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
- 60 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
- 120 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου
- 1 τσιμπιά αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι σουσάμι (πιθανότατα θα περισσέψει μια ποσότητα)
Μέθοδος
Στρώνουμε σε δύο ταψιά λαδόκολλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, λίγο πιπέρι και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ) βάζουμε το βούτυρο, το μπλε τυρί (τα οποία και τα δύο έχουμε αφήσει να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου) και το σκόρδο λιωμένο. Τα χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι και την παρμεζάνα. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ενσωματώσουμε όλα τα υλικά και να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι 30 εκατοστών και την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο περίπου δύο ώρες για να σφίξει.
Όταν έρθει η ώρα, βγάζουμε από το ψυγείο το μπαστούνι της ζύμης, ξετυλίγουμε την μεμβράνη και το αλείφουμε με ένα πινέλο με νερό, έτσι ώστε μην μείνουν σημεία χωρίς νερό.
Ρολάρουμε το μπαστούνι στο σουσάμι που έχουμε ήδη απλώσει στον πάγκο της κουζίνας και βοηθάμε με τα χέρια να πάει παντού.
Αν χρειαστεί σε κάποια σημεία το πιέζουμε με τα χέρια ελαφρά χωρίς όμως να του χαλάσουμε το σχήμα.
Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί στους 170 βαθμούς στον αέρα ενώ αρχίζουμε να κόβουμε το μπαστούνι σε ροδέλες 5-7 χιλιοστών.
Τον τεμαχισμό τον κάνουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι που καλό θα ήταν να έχει δοντάκια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην χαλάσουμε το σχήμα από τα άψητα μπισκότα. Τοποθετούμε τα μπισκότα στα ταψιά πάνω στη λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 13-15 λεπτά ή μέχρι να δούμε τις άκρες να ροδίζουν και όταν ανασηκώσουμε ένα μπισκότο πρέπει να είναι ροδοψημένο από την κάτω του μεριά.
Μόλις είναι έτοιμα βγάζουμε τα ταψιά από το φούρνο και αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν. Πρέπει να είναι εντελώς κρύα πριν τα κλείσουμε σε κουτί μπισκότων.
Τα φυλάσσουμε καλά κλεισμένα σε κουτί μια μέρα εκτός ψυγείου και για άλλες 4-5 μέρες στο ψυγείο λόγω του ότι έχουν τυριά. Τα βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν καταναλωθούν για να αποκτήσουν καλύτερη θερμοκρασία. Καλό θα ήταν σε αυτή την περίπτωση να τα ζεστάνουμε στο φούρνο ώστε να φύγει η υγρασία τους και να ξαναγίνουν φρέσκα και τραγανά.
Συνοδεύουν κρασί, τσίπουρο ή μπύρα.
Καλή επιτυχία!
*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought