Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Γαρίδες και κοτόπουλο με κοχύλια (ζυμαρικά)

του Νίκου Μορόπουλου Μαγειρικές ιστορίεςκοτόπουλο, γαρίδες, ζυμαρικά, κοχύλια

[photo: Νίκος Μορόπουλος]
[photo: Νίκος Μορόπουλος]

Πιάτα με θαλασσινά και κρέας έγιναν διάσημα στην Αμερική τις δεκαετίες του 1960 και 1970, βαφτίστηκαν κιόλας surf’n’turf, στην Ευρώπη όμως ειδικά στην Ισπανία ήταν γνωστά πολύ καιρό πριν

Σήμερα, λοιπόν, έχουν την τιμητική τους δύο εξαιρετικά υλικά, γαρίδες και κοτόπουλο. Τα βρίσκουμε σφιχτά αγκαλιασμένα σε πιάτα όπως η ισπανική παέλα. Το πιάτο που έφτιαξα σήμερα  είναι πολύ απλούστερο, αλλά θέλω να πιστεύω εξίσου νόστιμο.

Καθαρίζω τις γαρίδες, και βάζω τα κεφάλια και τα κελύφη να βράσουν για να βγάλω ζωμό.

Μαρινάρω με μυρωδικά και ολίγο μηλόξυδο το κοτόπουλο και το τεμαχίζω σε μεγάλες μπουκιές.

Παραδίπλα τσιγαρίζω ξερά κρεμμύδια σε ελαιόλαδο και προσθέτω κολίανδρο και καυτερή πάπρικα. Αφού τα κρεμμύδια γίνουν καστανά και μαλακώσουν αρκετά, προσθέτω τον ζωμό από τις γαρίδες και δυναμώνω τη φωτιά για να  φύγουν τα πολλά υγρά.

Μόλις δέσει λίγο το μείγμα, χαμηλώνω τη φωτιά και προσθέτω το κοτόπουλο και 10 λεπτά μετά τις γαρίδες. Αφήνω έτσι για ακόμη πέντε λεπτά και σβήνω.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζω τα κοχύλια, σουρώνω και προσθέτω το μίγμα με τις γαρίδες και το κοτόπουλο.

Κάνω κράτει στην πολλή σάλτσα, γιατί με τα κοχύλια φεύγουνε τα υγρά και γίνομαι χάλια. Σερβίρω με φρεσκοτριμμένη γραβιέρα και συνοδεύω με ένα ποτήρι Κτήμα Αβαντις Syrah .

Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, το πιάτο αυτό το σέρβιρε ο Περικλής στον Αρχίδαμο Β’, Βασιλέα της Σπάρτης και τον έπεισε να καθυστερήσει την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. 

*Αρχίδαμος Β’ έγραψε, Σπάρτη, 432 π.Χ.

Ο Νίκος Μορόπουλος διατηρεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Νίκου Μορόπουλου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'