Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κλασικό παστίτσιο

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςπαστίτσιο, κιμάς χοιρινός, μοσχαρίσιος κιμάς, λουκάνικο, σάλτσα μορνέ, μπεσαμέλ

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Παστίτισιο στα ιταλικά σημαίνει «μπέρδεμα». Εδώ βέβαια, πρόκειται για το γνωστό πεντανόστιμο μπέρδεμα των μακαρονιών με τον τσιγαρισμένο κιμά, το γάλα, τα αυγά και τα τυριά, που κρύβεται κάτω από ένα λαχταριστό στρώμα ροδοψημένης μπεσαμέλ.

Δημοφιλέστατο κυριακάτικο μαμαδίστικο φαγάκι σε διάφορες παραλλαγές και με φανατικούς οπαδούς ανά την Ελλάδα, τρώγεται ανεξαρτήτως εποχών.

Στην συνταγή που σας παρουσιάζω, δεν έφτιαξα την κλασική μπεσαμέλ, αλλά τη σάλτσα μορνέ (mornay), δηλαδή τη μπεσαμέλ, όπως την φτιάχνουν οι περισσότερες ελληνίδες νοικοκυρές στην Ελλάδα. Χρησιμοποίησα τυρί γκούντα και μοτσαρέλα για μαγειρική, γιατί αυτά τα τυριά προτιμούμε στην οικογένεια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τυριά με πιο έντονη γεύση, όπως κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο, μόνο να προσέξετε το αλάτι, γιατί αυτά τα τυριά είναι ήδη αλμυρά. Το λουκάνικο είναι επίσης προαιρετικό, αλλά δίνει έξτρα νοστιμιά στον κιμά.

[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]
[photo: Μαρίνα Μαυρομάτη]

Παστίτσιο με κιμά και λουκάνικο

Βαθμός δυσκολίας: μέτρια δύσκολο

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 750 γρ μακαρόνια No 10 (1 πακέτο)
  • 4 κ.τ.σ ελαιόλαδο                
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κίτρινο,
  • 1 κιλό κιμάς ανάμικτος (μισός χοιρινός, μισός μοσχαρίσιος) ,
  • 150 γρ λουκάνικο χωριάτικο,             
  • 4 αυγά,
  • 1 φλ. (250 ml) γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1/3 φλ. (100 γρ) κρέμα γάλακτος,
  • 200γρ τριμμένα τυριά (γκούντα, μοτσαρέλα, κεφαλογραβιέρα ή ακόμη και φέτα),
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
  • αλάτι

Για την κρουστα

  • 1 δοση κρεμα μορνέ,
  • 5-6 κ.τ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για τη σάλτσα μορνέ

  • 100 γρ βουτυρο,
  • 100 γρ αλεύρι,
  • 1 lt γάλα φρέσκο πήρες,
  • μια πρέζα αλάτι,
  • μια πρέζα πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
  • μια πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο,
  • 2 αυγά,
  • 100 γρ τριμμένα τυριά

Παρασκευή 

Ξεκινήστε με τον κιμά. Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και ροδίστε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέστε το λουκάνικο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο, και τον κιμά, αλατίστε και πιπερώστε, και αφήστε τα να ροδίσουν καλά, να πάρουν γεύση.

Ετοιμάστε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ, αλλά μην την κάνετε πολύ πηχτή. Προσθέστε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά και αναμείξτε.

Παράλληλα, βράστε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, αυστηρά αλ ντέντε. Στραγγίστε τα φροντίζοντας να αφήσετε και λίγο από το ζουμάκι τους.

Χτυπήστε τα αυγά με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, προσθέστε το μίγμα στα μακαρόνια και ανακατέψτε καλά.

Πάρτε ένα βαθύ ταψί ή καλύτερα μια γάστρα.

Ρίξτε μέσα τα μακαρόνια και προσθέστε το μίγμα των αυγών, τον κιμά και τα τυριά. Ανακατέψτε ελαφριά, να πάει παντού ο κιμάς. Καλύψτε με την κρέμα μορνέ, ισιώστε την επιφάνεια και πασπαλίστε με την τριμμένη φρυγανιά.

Ψήστε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, περίπου για 1 ώρα, μέχρι να αποκτήσει μια ωραία, ροδοψημένη κρούστα.

Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα πριν το σερβίρετε,έτσι ώστε να μην διαλύονται τα κομμάτια που θα κόψετε. 

Η Μαρίνα Μαυρομάτη είναι η δημιουργός του ελληνοϊταλικού blog Il laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'