Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Το μπριάμ της γιαγιάς συναντά τον Ρατατούη

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςμπριάμ, τουρλού, ρατατούιγ, Ρατατούης, λαχανικά

[photo: Μαρίλη Κουβαρά)
[photo: Μαρίλη Κουβαρά)

Το γνώρισα στην κουζίνα της γιαγιάς Χριστίνας στην Ιθάκη και το λάτρεψα. Είναι η γεύση καλοκαιριού! Ένα αγαπημένο μεσογειακό φαγητό, με όλα τα λαχανικά που βγαίνουν την ωραιότερη εποχή του χρόνου.

Είχα την εντύπωση ότι φτιάχνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην πορεία έμαθα πως γίνεται με παρόμοιο τρόπο και στη Γαλλία. Από ποιον; Μα φυσικά από τον καλύτερο σεφ του παιδικού σινεμά: το χαριτωμένο ποντίκι με το εστιατόριο στο κέντρο του Παρισιού, τον Ρατατούη.

Στην ταινία των Pixar Animation Studios που γυρίστηκε σε συνεργασία με την Walt Disney Pictures, ένας διαφορετικός σεφ κλέβει την παράσταση με το ταλέντο του, ένα gourmet εστιατόριο παλεύει να κρατήσει τους τίτλους του κι ένας κριτικός γεύσης φαίνεται ότι είναι αδύνατο να ικανοποιηθεί.

Μέχρι τη στιγμή που έρχεται στο τραπέζι του το φαγητό που παρήγγειλε: ένα ταπεινό και καθημερινό ratatouille. Δοκιμάζει και κάνει μια παύση…

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, βλέπουμε το σκληρό και απόμακρο πρόσωπό του να λυγίζει και να συγκινείται. Η γεύση τον έχει ταξιδέψει στα παιδικά του χρόνια, όταν γύριζε από το παιχνίδι με τ’ άλλα παιδιά και στο σπίτι τον περίμενε το φαγητό της μαμάς του στο τραπέζι.

[Disney Enterprises, Inc. and Pixar Animation Studios]
[Disney Enterprises, Inc. and Pixar Animation Studios]

Μια από τις πιο γλυκές σκηνές σε ταινία κινουμένων σχεδίων που περιγράφει με ακρίβεια τι σημαίνει στη ζωή μας το σπιτικό φαγητό της μαμάς ή της γιαγιάς. Σίγουρα πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε! 

Έχοντας στο μυαλό μου τόσο το μπριάμ της γιαγιάς, όσο και το γαλλικό ratatouille, τα συνδυάζω, προσθέτω μερικές δικές μου πινελιές και φτιάχνω μια συνταγή ιδανική για το ελληνικό καλοκαίρι!

Και μπριάμ και ρατατούιγ

Υλικά

  • 1 μελιτζάνα
  • 3-4 μικρά κολοκύθια
  • 2 πιπεριές (1 πράσινη, 1 κόκκινη)
  • 2-3 ντομάτες
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 πατάτες
  • ελαιόλαδο
  • λίγο νερό (τα λαχανικά θα κατεβάσουν πολλά υγρά)
  • ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • τριμμένη φέτα
  • βασιλικός
  • μαϊντανός

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες (τις αφήνουμε μισή ώρα σε σουρωτήρι αλατισμένες). Σ’ ένα ταψί βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες για 5 λεπτά και τις προσθέτουμε στο ταψί. Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.

Την πρώτη μισή ώρα έχουμε το ταψί σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια το ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για περίπου ένα τέταρτο ακόμη μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα λαχανικά. Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'