Γυμνή πίτα με κολοκυθάκια σαν κολομπαρόπιτα
Η έμπνευση για την συγκεκριμένη πίτα, ήρθε ψάχνοντας συνταγή για την λεγόμενη κολομπαρόπιτα. Τελικά μου προέκυψε κάτι μεταξύ τάρτας και σφουγγάτου, το οποίο ομολογώ με πάσα μετριοφροσύνη, ότι είχε καταπληκτική γεύση!
Κολομπαρόπιτα λένε στη Χαλκιδική την πίτα της ευκολίας αφού δε χρειάζεται να ανοίξεις φύλλο, μια πίτα που έφτιαχναν ανέκαθεν οι αγρότισσες από τη Χαλκιδική μέχρι την Ήπειρο και από τη Θεσσαλία μέχρι τη Ρούμελη και την Πελοπόννησο, που έπρεπε να ταΐσουν στα γρήγορα την οικογένειά τους.
Αλλού λοιπόν τη λένε ξεβράκωτη και αλλού μπατζίνα, ζυμαρόπιτα, αλευρόπιτα, πλαστό ή μπαμπανάτσα, όμως στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα: Ενας χυλός με αλεύρι κατά προτίμηση από καλαμπόκι στον οποίο πρόσθεταν ότι υπήρχε στην κουζίνα τους, ψιλοκομμένα χόρτα, κολοκυθάκια, γάλα ή γιαούρτι, τυρί, αυγά.
Παρασκευάζεται πολύ εύκολα, αν και είναι ένα θέμα να αποφασίσει κάποιος να ανάψει τον φούρνο με την αφρικανική ζέστη που ενέσκηψε τις τελευταίες μέρες, και τρώγεται τόσο ζεστή, όσο και κρύα.
Γυμνή πίτα με κολοκυθάκια
Δόση: για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη
Υλικά
- 2 φλ. του τσαγιού πολέντα*,
- 1 κιλό κολοκυθάκια,
- ά2 μέτρια κρεμμύδια,
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια,
- 1 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο,
- 1 κ.τ.γλ δυόσμο ξερό τριμμένο,
- 250 γρ ρικότα,
- 1 φλ. αριάνι,
- 2 αβγά,
- 1 φλ. του τσαγιου ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
- 1 κ.τ.γλ. κουρκουμά,
- 1 πικάντικη πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή 1/2 κ.τ.γλ μπούκοβο,
- πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
- αλάτι
Προετοιμασία
Πρώτα απ' όλα καθαρίστε τα κολοκυθάκια, περάστε τα απά τον τρίφτη ή κόψτε τα σε μικρά κυβάκια, πασπαλίστε τα με λίγο χοντρό αλάτι και αφήστε τα σε ενα τρυπητό για τουλάχιστον μία ώρα, να αποβάλουν τα υγρά τους. Με την ευκαιρία, αξιοποίησα την ψίχα από κολοκυθάκια που είχα κάνει γεμιστά.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Βάλτε σε ένα τηγάνι το μισό λάδι και «γυαλίστε» τα κρεμμύδια. Προσθέστε την πιπερίτσα και τον δυόσμο και τέλος τα κολοκυθάκια, αφού τα στύψετε για να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Σοτάρετε για λίγα λεπτά να μαραθούν - μην τα αφήσετε να πάρουν χρώμα! Κατεβάστε τα από την φωτιά και αφήστε τα να χλιαρύνουν.
Χτυπήστε ελαφρά τα αβγά, προσθέστε την ρικότα και αναμείξτε να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά, 1 φλυτζάνι από την πολέντα και 2-3 κουταλιές από το λάδι και αναμείξτε. Αλάτι προσθέστε αφού δοκιμάσετε το μίγμα, γιατί ήδη τα κολοκυθάκια ειναι αλατισμένα.
Σκορπίστε το υπόλοιπο λάδι μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Ρίξτε από πάνω μισό φλυτζάνι πολέντα, προσέχοντας να σχηματίσει ένα ομοιόμορφο στρώμα. Στρώστε από πάνω το μίγμα με τα κολοκυθάκια. Τέλος, σκορπίστε από πάνω την υπόλοιπη πολέντα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, για περίπου μια ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την πιτούλα από τον φούρνο, κόψτε την σε κομμάτια, και αφήστε την λίγο να κρυώσει, για να μπορέσετε να την σερβίρετε χωρίς να διαλύεται.
* Η πολέντα ειναι «χοντρό» ιταλικό αλεύρι από καλαμπόκι. Αν δεν διαθέτετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σιμιγδάλι χοντρό.
Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina