Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλλονή μελιτζανόπιτα με μπόλικο ζουμάκι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμελιτζάνες, πίτα με μελιτζάνες και κιμά, κιμαδόπιτα, πίτα

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Η σημερινή συνταγή αποτελεί μέρος της οικογενειακής μας παράδοσης. Για να πω την αλήθεια, σκεφτόμουν χρόνια να την καταγράψω εδώ, αλλά μιας και την φτιάχνουμε (εγώ ή η μητέρα μου) μονάχα μια φορά το χρόνο (χωρίς πραγματικά να ξέρω το γιατί), κάτι γινόταν πάντα και χανόταν η ευκαιρία.

Η μελιτζανόπιτα θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται και κιμαδόπιτα, όμως αν προσέξει κανείς την αναλογία κιμά και μελιτζάνας θα αντιληφθεί γιατί πήρε το όνομα αυτό. Μπορεί η μελιτζάνα να μην φαίνεται στην όψη, αλλά είναι εξαιρετικά αισθητή στη γεύση.

Πρόκειται για μια πλούσια, πολύ ζουμερή και χορταστική πίτα, με λίγα ωστόσο υλικά (κιμά, τυριά, μελιτζάνες και αυγά),  που εμείς  την τρώμε πάντα ως  κυρίως γεύμα. Δύο κομμάτια είναι αρκετά για να καταλαγιάσουν ένα πολύ πεινασμένο στομάχι, μα αν θες και τρίτο, φρόντισε να έχεις χρόνο για ξεκούραση και καλή χώνεψη.

Αυτή  η πίτα, έχει συγκεκριμένο παραλήπτη. Φτιάχτηκε με αγάπη για να σταλεί  μέσα από τούτο εδώ το blog, εκεί, στα Βόρεια, στην καλη μου φίλη Φωτεινή, που γνωρίζω πόσο εκτιμά τις πίτες.

photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα
photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα

Μελιτζανόπιτα με κιμά 

Βγαίνουν 20 μεγάλα κομμάτια

Υλικά για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο
  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 400 γρ ντοματάκια κονκασέ πολτοποιημένα
  • 1 κ.τ.γλ γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Επιπλέον υλικά

  • 2,5 κιλά μελιτζάνες φλάσκες (κατά προτίμηση μικρές και χωρίς σπόρια)
  • 200 γρ κεφαλοτύρι (ήπιο) τριμμένο
  • 200 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 200 γρ ρεγκάτο τριμμένο
  • 5 αυγά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Μέθοδος

Για την πίτα θα χρειαστεί προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ ή αρκετές ώρες πριν. Αρχικά ψήνουμε τις μελιτζάνες.

Τις πλένουμε καλά, τις σκουπίζουμε και τις τοποθετούμε ολόκληρες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Τις πατάμε με το δάκτυλό μας και όταν δούμε ότι η σάρκα τους υποχωρεί προς τα μέσα τότε είναι έτοιμες ψημένες.

Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε κρατώντας μονάχα τη σάρκα τους.

Τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι τις κόβουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι και τις αφήνουμε εκεί ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ για να στραγγίσουν από τα υγρά τους. 

Φτιάχνουμε τον κιμά. Καλό θα είναι να τον έχουμε έτοιμο από το προηγούμενο βράδυ, παράλληλα με τις μελιτζάνες που στραγγίζουν, έτσι ώστε να έχει κρυώσει εντελώς για να τον ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά της πίτας.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε σε αυτό τον κιμά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν έχει αλλάξει το χρώμα του, προσθέτουμε το λιωμένο κρεμμύδι, τα πολτοποιημένα ντοματάκια, το ξύλο κανέλας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, καθώς και μισή κούπα νερό. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει όση ώρα χρειαστεί σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιει εντελώς τα υγρά του. Δεν πρέπει να μείνει με υγρά. Να είναι εντελώς στεγνός. Όταν είναι ο κιμάς έτοιμος, τον δοκιμάζουμε και τον διορθώνουμε στο αλάτι. Πρέπει να είναι αλατισμένος κανονικά καθώς δεν θα μπει άλλο αλάτι στο φαγητό.

Την επόμενη μέρα ολοκληρώνουμε την πίτα.

Στην κατσαρόλα που έχουμε φτιάξει τον κιμά, προσθέτουμε τις τεμαχισμένες μελιτζάνες που έχουν στραγγίσει, τα τυριά και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά να ομογεννοποιηθεί το μίγμα της γέμισης.

Λαδώνουμε πολύ καλά  ένα ταψί διαστάσεων 30Χ40 εκ.

Στρώνουμε στον πάτο του τα μισά φύλλα κρούστας λαδώνοντας το κάθε ένα πάρα πολύ καλά πριν τοποθετήσουμε το επόμενο πάνω του. Φύλλο, λάδωμα, φύλλο, λάδωμα μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα κρούστας.

Κατόπιν ρίχνουμε τη γέμιση μέσα σε αυτά και την λειαίνουμε με την ανάποδη μεριά ενός κουταλιού ώστε να στρωθεί παντού ομοιόμορφα.

Τέλος συνεχίζουμε τοποθετώντας τα υπόλοιπα φύλλα με τον γνωστό τρόπο, λαδώνοντας δηλαδή το κάθε φύλλο. Μόλις τελειώσουμε τη διαδικασία, κόβουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι τις άκρες των φύλλων που ίσως εξέχουν από το ταψί και χαράσσουμε προσεκτικά τα επάνω φύλλα της πίτας  σε κομμάτια.

(Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και να την διατηρήσουμε στην κατάψυξη).

Ψήνουμε την μελιτζανόπιτα στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αέρα, για 45 -50 λεπτά ή μέχρι να δούμε να ροδοκοκκινίζει και να ξεροψήνεται το φύλλο της!

Μόλις είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την κόψουμε.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'