Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Παγωμένη σπιτική βυσσινάδα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςσπιτικά ροφήματα, βυσσινάδα, σπιτική βυσσινάδα, παγωμενο καλοκαιρινό ρόφημα, εύκολο

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Βυσσινάδα ή λεμονάδα; Ποτέ δεν μπόρεσα να δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Και τα δύο θεωρώ πως είναι τα απόλυτα δροσιστικά ροφήματα του καλοκαιριού, μετά το παγωμένο νερό φυσικά! 

Υλικά

  • 1.700 γραμμάρια βύσσινα φρέσκα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 λεμόνια, το χυμό τους
  • 200 γραμμάρια νερό

Μέθοδος

Χρειαζόμαστε 1700 γραμμάρια βύσσινα ώστε μετά το καθάρισμα και την αφαίρεση των κουκουτσιών τους, να μας μείνουν περίπου καθαρά 1500 γραμμάρια. Τόσο απαιτεί η συνταγή.

Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τα βύσσινα από τα κοτσάνια τους. Αφαιρουμε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο (τον αποπυρηνωτή), ή με ένα τσιμπιδάκι όπως έκαναν παλαιότερα. Χρειαζόμαστε 1500 γραμμάρια βύσσινο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Το βράσιμο γίνεται σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι τόσο ώστε όταν ρίξουμε μια σταγόνα απ΄αυτό σε ένα ποτήρι με νερό, το σιρόπι θα σχηματίσει μια μπαλίτσα, μια μαλακή δηλαδή μάζα. Αν διαλυθεί καθώς το ρίχνουμε στο νερό, τότε χρειάζεται ακόμα δέσιμο.

Μόλις έχει φτάσει στο σωστό σημείο βρασμού και δούμε ότι η σταγόνα γίνεται μπαλίτσα μέσα στο νερό, τότε προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα βύσσινα και το χυμό των λεμονιών. Ανακατεύουμε καλά και  αφήνουμε το μίγμα να βράσει για 5-10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Στο διάστημα αυτό που κοχλάζει και βγάζει αφρούς καλό θα ήταν να

Μόλις βράσει το βύσσινο, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να πέσει λιγο η θερμοκρασία του μίγματος.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μεταλλικό μεγάλο μπολ και στηρίζουμε σε αυτό ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα . Ρίχνουμε με μια κουτάλα της σούπας λίγο από το ζουμί μαζί με βύσσινα και αρχίζουμε με το ανάποδο μέρος της κουτάλας να πιέζουμε πολύ καλά τα βύσσινα ώστε να βγάλουν όλο τους το χυμό. Αφαιρούμε τα λιωμένα βύσσινα από το σουρωτήρι και κάνουμε το ίδιο όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να τελειώσει όλο το μίγμα της κατσαρόλας.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Όταν έχουμε συλλέξει όλο το χυμό (τη βυσσινάδα δηλαδή), την βάζουμε σε γυάλινα μπουκάλια, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την διατηρούμε στο ψυγείο.

Τη σερβίρουμε παγωμένη βάζοντας σε ένα ποτήρι 1/3 βυσσινάδας και γεμίζοντας το υπόλοιπο με παγωμένο νερό και παγάκια. Ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε!

Καλή επιτυχία!

Tip: Τα βύσσινα θα πρέπει να πατηθούν πολύ καλά κι επίμονα με την κουτάλα στο σουρωτήρι. Να γίνουν δηλαδή λιώμα. Αυτό που θα πετάξουμε τελικά θα είναι περίπου μια μεγάλη χούφτα πολτός βύσσινου.  

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'