Τσάτνεϊ με κόκκινα κορόμηλα και πέτα την κέτσαπ!
Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα με μια σακούλα φρεσκοκομμένα κόκκινα κορόμηλα από δέντρο φίλων, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς λιπάσματα. Αναρωτιόμουν πως μπορώ να τα αξιοποιήσω. Η αλήθεια είναι πως τα κορόμηλα δεν είναι και από τα αγαπημένα μου φρούτα. Με μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα πως οι Γάλλοι είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν πολύ σε τάρτες, clafoutis και μαρμελάδες. Αλλά γίνεται, λένε, και πολύ ωραίο τσάτνεϊ. Είπα λοιπόν κι εγώ να το δοκιμάσω. Τσάτνεϊ από κόκκινα κορόμηλα, λοιπόν, για σήμερα.
Το τσάτνεϊ είναι ένα είδος γλυκόξινης μαρμελάδας λαχανικών ή/και φρούτων με αρκετά μπαχαρικά ιδανικό για την συνοδεία κυρίως πιάτων, και δη, κρεατικών. Κατάγεται από την Ινδία και είναι αρκετά διαδεδομένο στην βρετανική κουζίνα. Τα υλικά που απαρτίζουν τέτοιες συνταγές είναι λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά, ζάχαρη και ξίδι.
Τα κορόμηλα, που άλλοι τα ξέρουν σαν τζάνερα, τζερνίκια ή μπουρνέλλες, ανήκουν στην οικογένεια δέντρων του γένους prunus, καθώς δε είναι αυτοφυή, υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές τους. Οι καρποί τους ξεκινούν από πράσινοι και ξινοί και όταν ωριμάζουν είτε παραμένουν πράσινοι είτε γίνονται κίτρινοι, κόκκινοι, κιτρινοκόκκινοι ή μπορντώ.
Τα κορόμηλα θεωρούνται αποτοξινωτική και αντιγηραντική τροφή και ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C που περιέχουν, όπως επίσης για την ευεργετική δράση τους κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Επιπλέον οι άφθονες φυτικές ίνες τους ξορκίζουν τη δυσκοιλιότητα (πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό). Κοινό συστατικό τους είναι και το νικοτινικό οξύ (αλλιώς νιασίνη ή Β3), μια βιταμίνη που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή. Βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.
Η θερμιδική τους αξία είναι 40 Kcal ανά 100 γρ. (3 μέτρια κορόμηλα).
Τσάτνεϊ από Κόκκινα Κορόμηλα
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Ποσότητα: 800 γρ / 54 κουταλιές
Υλικά
- 750 γρ κόκκινα κορόμηλα
- 400 γρ κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ¾ κουταλάκι μπούκοβο
- 7 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- ¾ κουταλιάς κόλιανδρο σε σκόνη
- ¾ κουταλιάς κύμινο σε σκόνη
- 1 κουταλιά μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
- 1 φλυτζάνι νερό
- 150 ml μηλόξιδο
- 270 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλύντε τα κορόμηλα, κόψτε τα σε τέταρτα και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο, το ξίδι, το νερό, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Αφήστε τα να πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Προσθέστε το μηλόξιδο και την ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και βράστε για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Μεταφέρετε το τσάτνει από κόκκινα κορόμηλα σε αποστειρωμένα βάζα.
*Η Εύη Σκούρα διατηρεί το δίγλωσσο site The Healthy Cook.