Τόνος φέτα πλακί
Επιτέλους, βρήκα στον ψαρά φέτες από σχετικά μεσαίο ψάρι (6 κιλά) και μπορώ να τις μαγειρέψω πλακί, που μου αρέσει πολύ. Λατρεύω τον τόνο, κι έχω γράψει κι ένα σχετικό άρθρο.
Η τιμή είναι περίπου 11 ευρώ το κιλό, που την θεωρώ καλή δεδομένου ότι η φέτα δεν έχει φύρα, είναι καθαρό κρέας.
Ψιλοκόβω ξερά κρεμμύδια και σκόρδα και μαραίνω στο τηγάνι με ελαιόλαδο και δενδρολίβανο. Αλατίζω και πιπερώνω με μέτρο.
Αφού μαραθούν τα συστατικά αυτά, τα απλώνω στο ταψί να φτιάξουν ένα χαλί, και τοποθετώ επάνω του τις φέτες. Συμπληρώνω λεπτές φέτες ντομάτες, και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, ανάμικτο με ψιλοκομμένα τουρσί κλαράκια κάπαρης.
Βάζω στον φούρνο στο γκριλ για είκοσι λεπτά και βγάζω για να ξεκουραστεί.
Παρατηρείστε στον πάτο του ταψιού τα καραμελωμένα κρεμμύδια με το σκόρδο και τον δενδρολίβανο.
Σερβίρω με ένα δροσερό σαββατιανό, και φρέσκο ψωμί.
Αν θέλετε πατάτες, ρύζι, ή κάτι σχετικό, μαγειρέψτε το αλλού και συνδυάστε το στο πιάτο στο σερβίρισμα. Εγώ προσωπικά δεν βάζω τίποτε άλλο, το ψωμί αρκεί για να «σκουπίζω» τις ουσίες και να απολαμβάνω τις παπάρες.
Το ψάρι είναι νοστιμότατο, τρυφερό και ζουμερό. Τέλειο για όλη την οικογένεια.
*Υπαγόρευσε ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, στην Γενεύη της Ελβετίας, 5 Αυγούστου 1947
Ο Νϊκος Μορόπουλος διατηρτεί το ελληνοαγγλικό blog Panathinaeos