Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Και στο πλάι μανιτάρια, με μπαλσάμικο, σκόρδο και θυμάρι

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμανιτάρια, χορτοφαγικές συνταγές, πλευρώτους

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Αν ανοίξεις το ψυγείο μου, μέσα θα βρεις σχεδόν πάντα μανιτάρια. Ο λόγος είναι ότι  ακόμα και σκέτα μπορούν να αποτελέσουν φαγητό. Είναι κάτι σαν σαλάτα και κρέας μαζί, χωρίς τελικά να είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Τα μεν πλευρώτους τα κάνω ψητά στο γκριλ. Τα κοινά άσπρα μανιτάρια τα χρησιμοποιώ σε ομελέτες, μακαρονάδες, πίτσες και φαγητά της κατσαρόλας. Έχω ακόμα και φακελάκια με διάφορα αποξηραμένα μανιτάρια για το ριζότο μου.

Βέβαια μερικές φορές, το ένα φέρνει το άλλο, αργώ να τα χρησιμοποιήσω και αυτά χάνουν την αρχική τους φρεσκάδα και φαίνεται πως αρχίζουν να μπαγιατεύουν. Εγκεφαλικό!

Τότε είναι που φτιάχνω αυτά τα φοβερά και τρομερά γλασαρισμένα μανιτάρια με σκόρδο και θυμάρι, τα οποία τρώμε ως συνοδευτικό με οποιοδήποτε φαγητό 

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Γλασαρισμένα μανιτάρια με σκόρδο και θυμάρι

Υλικά

  • 500 γραμμάρια μανιτάρια λευκά, κατά προτίμηση μικρά
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο, ξηρό κρασί
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι μπαλσάμικο
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με την πρέσα σκόρδου ή ψιλοκομμένες
  • ½ κουταλιά σούπας θυμάρι ξερό
  • 2 κουταλιές σούπας σόγια σος
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια

Μέθοδος

Σκουπίζουμε με καθαρό πανάκι τα μανιτάρια για να φύγουν τυχόν χώματα που έχουν κολλήσει πάνω τους. Αν είναι πολύ μεγάλα τα μανιτάρια μας, τότε τα κόβουμε στη μέση. Προτιμάμε όμως να έχουμε στη διάθεσή μας μικρά μανιτάρια γιατί είναι πολύ πιο ευπαρουσίαστα να τα μαγειρέψουμε ολόκληρα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει. Μέσα στο καυτό λάδι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια σπάτουλα για 1 περίπου λεπτό.

Ρίχνουμε το σκόρδο και τα σβήνουμε  με το κρασί. Προσθέτουμε το θυμάρι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τέλος τη σόγια σος και το μπαλσάμικο. Αφήνουμε τα μανιτάρια στη φωτιά μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους και ν΄αποκτήσουν μια γλασαρισμένη όψη και σκούρο καφέ χρώμα.

Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου θυμαριού. Τρώγονται ζεστά.

Καλή επιτυχία!

*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'