Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ιδέα για πρωινό: Εύκολα μπέιγκελ ολικής

της Εύης Σκούρα Συνταγέςμπέιγκελ, ψωμί, αντί για ψωμί του τοστ, για τοστ, ιδέες για πρωινό, ιδέες για δεκατιανό

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

 Τα μπέιγκελ (bagels), αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια, είναι μια πολύ ωραία ιδέα για σάντουιτς στο σχολείο ή στο γραφείο, ειδικά εάν θέλεις λίγο να ξεφύγεις από το κλασσικό ψωμί του τοστ. Σήμερα σας παρουσιάζω την εύκολη εκδοχή για μπέιγκελ ολικής, γιατί η κλασσική είναι πιο περίπλοκη και με περισσότερη δουλειά. Θα την δούμε κι αυτήν κάποια στιγμή.

Η συνταγή βασίζεται στον συνδυασμό αλευριού και στραγγιστού γιαουρτιού. Όσοι διαβάζετε το μπλογκ από την αρχή πιθανόν να θυμάστε πως η ζύμη πίτσας στην συνταγή της Pissaladiere βασίζεται στον ίδιο συνδυασμό. Πρόκειται για την πιο εύκολη και γρήγορη ζύμη πίτσας, που δεν χρειάζεται φούσκωμα. Έτσι και εδώ, τα bagels δεν χρειάζονται χρόνο να φουσκώσουν και γίνονται πολύ γρήγορα. Να έχετε, βέβαια, στο νου σας πως η αναλογία αλευριού/γιαουρτιού μπορεί να διαφέρει και εξαρτάται στα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε.  Γιαούρτι από γιαούρτι διαφέρει σε υγρασία, όπως διαφέρουν και τα άλευρα μεταξύ τους. Εκεί, ίσως, να πρέπει εσείς να “παίξετε” λίγο με την ζύμη.

 

Εύκολα Bagels Ολικής Άλεσης

Χρόνος προετοιμασίας:   10 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   30 λεπτά περίπου

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Μερίδες:   6 bagels

Υλικά:

110γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, και επιπλέον για το ζύμωμα

100γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050

3 κουταλάκια baking powder

¾ κουταλάκι αλάτι

375γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά

τα σπόρια από 1 λοβό καρδάμωμου, σπασμένα στο γουδί (προαιρετικά)

1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο με 2-3 σταγόνες νερό, για την επάλειψη

σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.

Σε ένα μέτριο μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, το baking powder, και το αλάτι.

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι λίγο «ψιχουλιαστή». Ζυμώνουμε αρκετά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να μπορούμε να την δουλέψουμε. Η ζύμη μας στο τέλος θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς.

Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 100γρ. περίπου.

Ζυμώνουμε κάθε μπάλα, με την βοήθεια αλευριού, σε μπαστουνάκια 12-14εκ. Τα κάνουμε κουλούρια και, εάν χρειάζεται, κολλάμε τις δύο άκρες τους με πολύ λίγο νερό. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Αλείφουμε τα bagels με το μείγμα ασπραδιού-νερού.  Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά περίπου, στην δεύτερη σχάρα (από κάτω) του φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο site της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'