Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κανελάδα και μία παραλλαγή!

της Εύας Παρακεντάκη Μαγειρικές ιστορίεςκανελάδα, Κρήτη, μαντινάδα

[photo: Εύα Παρακεντάκη]
[photo: Εύα Παρακεντάκη]

Τον περασμένο αιώνα δεν υπήρχαν αναψυκτικά  στα καφενεία των χωριών της Κρήτης.

Τα αναψυκτικά έκαναν το ντεμπούτο τους στις αρχές της δεκαετίας του 1950, και ο καφετζής έπρεπε να αγοράσει το μηχάνημα εμφιάλωσης και να γεμίσει τα μπουκάλια.

Οπότε μέχρι να συμβεί αυτό το τεχνολογικό θαύμα, οι άνθρωποι δημιουργούσαν μόνοι τους διάφορα σιρόπια, που τα αραίωναν με νερό. Βέβαια στην περίπτωση της κανελάδας απαραίτητη προσθήκη ήταν το χιόνι από τον Ψηλορείτη, που υπήρχε  άφθονο ακόμα και το καλοκαίρι, μέσα σε τάφρους ή  σε φυσικές σπηλιές.

Το λέει και η μαντινάδα άλλωστε:

Στου Ψηλορείτη την κορφή

ποτέ δε λείπει χιόνι,

ώσπου να λιώσει το παλιό

καινούργιο  το πλακώνει!

Εμένα βέβαια στο σερβίρισμα μου αρέσει να αραιώνω την κανελάδα με καυτό νερό και να βάζω μέσα και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι.

Κανελάδα κρητική

Υλικά

  • 1 λίτρο νερό
  • 3 ξυλαράκια κανέλας
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 500 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα ξυλάκια της κανέλλας και τα γαρύφαλλα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βράζουμε για μισή ώρα σε δυνατή φωτιά,ξαφρίζουμε τακτικά.Με αυτή την διαδικασία δημιουργείται ένα παχύρευστο μείγμα και αυτό είναι η κανελάδα.Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε γυάλινο μπουκάλι. Πώς πίνουμε την κανελάδα; Την αραιώνουμε με νερό, 1/3 του ποτηριού κανελάδα, 2/3 του ποτηριού νερό, και την πίνουμε ζεστή ή παγωμένη.

Και μία παραλλαγή…

Αν βάλεις σε ένα λίτρο ρακί 1/4 του λίτρου κανελάδας έχεις ένα εξαιρετικό λικέρ!

*Η Εύα Παρακεντάκη είναι παρουσιάστρια στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και διατηρεί το blog Eva in Tasteland

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύας Παρακεντάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'