Ήρθαν οι γιορτές και οι κουραμπιέδες με τα τρία βούτυρα
Ουφ, πάλι είμαι με την ψυχή στο στόμα και τα πόδια στην πλάτη. Έφτιαξα και φέτος τους κουραμπιέδες μου (δεν ξέρω αν προλαβαίνω για μελομακάρονα) και μύρισε το σπίτι βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Άργησα, αλλά τους έκανα.
Ε, ψιτ! Κρατάτε μυστικό; Η συνταγή δεν είναι δικιά μου. Είναι της μητέρας μου. Είναι μυστική εδώ και πολλάααααα χρόνια. Εντάξει, είμαι σίγουρη ότι περιβάλλομαι από εχέμυθα κορίτσια και ξέρω ότι δεν θα την μοιράσετε δεξιά και αριστερά, για να την μάθουν όλοι και να αποκαλυφθεί το μυστικό. Γιατί τότε πως θα ξεχωρίζουν οι κουραμπιέδες σας από των υπολοίπων; Πώς θα έχετε εσείς τους καλύτερους;
Μια σύντομη περιγραφή λοιπόν για να πάρετε μια πρώτη ιδέα: Είναι βουτυράτοι τόσο όσο πρέπει, με ιδιαίτερο άρωμα, τραγανοί και τριφτοί, σχετικά άγλυκοι και η πασπαλισμένη ζάχαρη άχνη που τους περιβάλλει έρχεται να καλύψει το κενό της ημίγλυκης ζύμης, μυρωδάτοι και αμυγδαλωτοί στο έπακρο!
Θέλουν 20 λεπτά χτύπημα στο μίξερ (βούτυρο με ζάχαρη) και από κει και πέρα είναι απλά τα πράγματα. Ελάτε! Δοκιμάστε τους. Προλαβαίνετε κι εσείς.
Σας αφήνω με τις καλύτερες ευχές για τα Χριστούγεννα που έρχονται.
Κουραμπιέδες με τρία βούτυρα
Υλικά:
- 1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 ποτήρια νερού αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρδισμένο και χονδροκομμένο
- 250 γραμμάρια φυτίνη
- 250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο τύπου Κερκύρας
- 250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος (προτιμώ το Ροδάμι)
- 2 κρόκους αυγών
- 1 κρασοπότηρο ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 2 πρέζες γαρύφαλλο σε σκόνη
- 1/4 κρασοπότηρου ούζο
- 1/4 κρασοπότηρου λικέρ της αρεσκείας σας
- 1/4 κρασοπότηρου κονιάκ
- 1/4 κρασοπότηρου χυμό πορτοκαλιού
- Ανθόνερο για το κατάβρεγμα
- Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα (θα χρειαστείτε περίπου ένα κιλό ζάχαρη για την ποσότητα αυτή)
Διαδικασία
Χτυπάμε τα 3 βούτυρα και τη ζάχαρη στο μίξερ (ή με μίξερ χειρός) για 20 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, με το μπέικιν πάουντερ και την αμυγδαλόψιχα και το αφήνουμε στην άκρη. Επίσης σε ένα μεγάλο ποτήρι ρίχνουμε όλα τα υγρά (ούζο – λικέρ – κονιάκ – χυμό πορτοκαλιού) και μέσα σε αυτά ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη σόδα. Προσοχή. Το ποτήρι πρέπει να είναι μεγάλο αρκετά γιατί η σόδα φουσκώνει όταν έρθει σε επαφή με τα υγρά αυτά.
Όταν περάσουν τα 20 λεπτά λειτουργίας του μίξερ και τα βούτυρα με την ζάχαρη να έχουν ανακατευτεί και ασπρίσει, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών έναν – έναν, καθώς και το ποτήρι με όλα τα υγρά και τη σόδα.
Κατόπιν προσθέτουμε το μίγμα αλευριού – αμυγδαλόψιχας – μπέικιν. Μόλις γίνει ένα ενιαίο ζυμάρι σταματάμε το μίξερ. Την διαδικασία της ενσωμάτωσης του αλευριού με τα υπόλοιπα υλικά μπορούμε να την κάνουμε και με το χέρι.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε μικρές μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και τους βάζουμε σε ρηχό ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Αν θέλουμε μπορούμε να τους δώσουμε διαφορετικά σχήματα χρησιμοποιώντας χριστουγεννιάτικα κουπάτ. Τους ψήνουμε 15 λεπτά στους 180 βαθμούς, σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει.
Μόλις είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να γίνουν χλιαροί. Τότε τους καταβρέχουμε με το χέρι μας με στάλες ανθόνερου και στη συνέχεια τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές !
*Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το blog Food for Thought