Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Λαχταριστός κορμός Χριστουγέννων στο φουλ της σοκολάτας

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκορμός Χριστουγέννων, παντεσπάνι σοκολάτα, Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ, Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ, Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ, κρέμα ζαχαροπλαστικής, ΓΙΩΤΗΣ

Πασπαλίζουμε το γλυκό με Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με κλαδάκια έλατου ή γκι [Shutterstock]
Πασπαλίζουμε το γλυκό με Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και ζάχαρη άχνη και στολίζουμε με κλαδάκια έλατου ή γκι [Shutterstock]

Ρολό φτιαγμένο με παντεσπάνι, γεμιστό με κρέμα και σκεπασμένο με σοκολάτα, έτσι ώστε να θυμίζει μικρό κούτσουρο, το Yule log -ή bûche de Noël όπως λέγεται στις γαλλόφωνες χώρες-, είναι ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό που λατρεύεται στην Ελβετία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βασική συνταγή με παντεσπάνι και σοκολατένια βουτυρόκρεμα εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα αλλά έκτοτε δημιουργήθηκαν πολλές παραλλαγές που περιλαμβάνουν παντεσπάνι λευκό ή με κακάο, ραντισμένο με μπράντι, εσπρέσο, λικέρ σοκολάτας ή καφέ, κρέμα ζαχαροπλαστικής βανίλια ή σοκολάτα, σοκολατένιο frosting (βουτυρόκρεμα) και περίτεχνη διακόσμηση με κερασάκια, μαρεγκάκια, σοκολατένια μανιτάρια, κλαδάκια έλατου και ό,τι άλλο έχει στη διάθεσή του ο ευφάνταστος ζαχαροπλάστης.

Το γλυκό συνδέεται άμεσα με το έθιμο του Yule Log, ένα κούτσουρο που διαλέγουν ειδικά για την περίσταση και το καίνε τελετουργικά στη φωτιά τα Χριστούγεννα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Λέγεται ότι ήταν παλιό παγανιστικό έθιμο, που διατηρήθηκε και μετά τον εκχριστιανισμό των λαών, και μέχρι σήμερα, ενσωματωμένο στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο επειδή δεν υπάρχουν αξιόπιστες ιστορικές πηγές πριν από τον 16ο αιώνα, το έθιμο μπορεί να είναι απλώς μια χριστιανική εφεύρεση. Σε κάθε περίπτωση, το κάψιμο του κούτσουρου συμβολίζει τη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό: καθώς το ξύλο καίγεται, η φωτιά γίνεται πιο λαμπερή και το κούτσουρο μετατρέπεται σε στάχτη, συμβολίζοντας τον τελικό θρίαμβο του Χριστού πάνω από την αμαρτία…

Εμείς το φτιάχνουμε ολόκληρο σοκολατένιο, με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής, Κουβερτούρα και Κακάο ΓΙΩΤΗΣ.

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Υλικά (για περίπου 12 χοντρές φέτες)

Για το παντεσπάνι

  • 150 γραμμ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 βανιλίνη ή 1 κ.τ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γραμμ. ζάχαρη
  • 50 γραμμ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  • 90 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.τ.σούπας χλιαρό νερό
  • Λίγο κονιάκ ή μπράντι ή λικέρ σοκολάτας για ράντισμα (προαιρετικά)

Για την crème patisserie

Για το frosting (επικάλυψη)

  • 150 γραμμ. βούτυρο εκτός ψυγείου, για να είναι μαλακό
  • 1 πλάκα Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ ψιλοκομμένη
  • 200 γραμμ. ζάχαρη άχνη
  • Κακάο ΓΙΩΤΗΣ για πασπάλισμα και λίγη άχνη επιπλέον

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε στο μείγμα τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένη μαζί με το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και τη βανίλια, το βούτυρο λιωμένο και το χλιαρό νερό και τα χτυπάμε όλα μαζί ώστε να ενοποιηθούν καλά τα υλικά.

Σε ένα πολύ καθαρό και στεγνό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα της Φαρίνας, ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ και επαναλαμβάνουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι (30χ40 εκ.), τη βουτυρώνουμε ελαφρά και την πασπαλίζουμε με κακάο.  Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αφήνουμε μερικά λεπτά στην άκρη, το σκεπάζουμε με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα, κατόπιν το τυλίγουμε ρολό από τη μια πλευρά του (την πιο μεγάλη) μέχρι την άλλη και το αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.

Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα. Κόβουμε την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ σε κομματάκια και τη βάζουμε σε μπεν μαρί να λιώσει. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει καλά προσθέτοντας σταδιακά την ζάχαρη άχνη. Τέλος ρίχνουμε και τη λιωμένη κουβερτούρα.

Ανοίγουμε προσεκτικά το ρολό με το παντεσπάνι, το ακουμπάμε σε μια επιφάνεια με την «ψημένη» λαδόκολλα προς τα πάνω και την αφαιρούμε. Ραντίζουμε με το μπράντι ή το λικέρ σοκολάτας και με μια μαρίζ απλώνουμε επάνω την κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι σφιχτά σε ρολό από την πιο μεγάλη πλευρά του σπρώχνοντας με τη βοήθεια της λαδόκολλας. Προαιρετικά, από τη μια άκρη του ρολού κόβουμε λοξά ένα κομμάτι μήκους περίπου 5 εκατοστών ώστε αν θέλουμε να σχηματίσουμε ένα κλαδί στον κορμό.

Με τη βουτυρόκρεμα καλύπτουμε ολόκληρο τον κορμό και με ένα πιρούνι σχηματίζουμε γραμμές έτσι ώστε να θυμίζουν φλοιό δέντρου. Περίπου στη μέση του κορμού τοποθετούμε το κομμάτι που αφαιρέσαμε από τη μια άκρη του, και το καλύπτουμε επίσης με βουτυρόκρεμα.

Πασπαλίζουμε με Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και λίγη άχνη ζάχαρη (σαν να έχει χιονίσει ελαφρά), προσθέτουμε μικρά χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά (κλαδάκια έλατου, σοκολατένια μανιτάρια κ.λπ.) και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες ώστε να σφίξει πριν το σερβίρουμε.

Τιπ

*Εναλλακτικά, αντί για Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Σοκολάτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Κρέμα Ζαχαροπλαστικής με γεύση Πραλίνα ή Βανίλια ΓΙΩΤΗΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'