Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Βασιλόπιτα  με μπαχαρικά

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςβασιλόπιτα

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Η βασιλόπιτα σηματοδοτεί το καλωσόρισμα  του νέου χρόνου με τα υλικά της να συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και την τύχη που θα φέρει ο νέος χρόνος. Είναι το γλυκό του πρώτου τραπεζιού του χρόνου και για το λόγο αυτό έχει κυρίαρχη θέση στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Ενώ είναι ένα νόστιμο και αφράτο κέικ, που παρόμοια φτιάχνουμε όλο το χρόνο, εντούτοις το τιμούμε με ένα ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο. Ακόμα ανοίγουμε και σαμπάνια για το καλό.  Διπλή ευκαιρία για μια νέα αρχή με τον υπερτυχερό να κερδίζει το φλουρί.

Στο κόψιμο της βασιλόπιτας, είτε στο σπίτι από τον αρχηγό της οικογένειας, είτε σε επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, για το καλό της χρονιάς όλοι περιμένουν ποιος θα κερδίσει το φλουρί και τι δώρο θα πάρει. Εκεί να δεις την αγωνία!  Θυμάμαι στο σπίτι μου στο χωριό, όταν ο πατέρας μου έκοβε την βασιλόπιτα, όλοι μας πιέζαμε το κομμάτι μας να δούμε αν μέσα υπάρχει κάτι σκληρό, προσέχαμε  να μην την δαγκώσουμε και σπάσουμε κανένα δόντι. Εγώ πάλι έσπαγα το κομμάτι μπας και πέσει σε μένα για να πανηγυρίσω σαν νικητής.

Η μάνα μου τύλιγε το φλουρί με αλουμινόχαρτο και πάντα πίστευε πως ξέρει που βρίσκεται αλλά ποτέ δεν μας αποκάλυπτε το μυστικό της. Εδώ που τα λέμε ούτε η ίδια στο τέλος θυμόταν και ας έβαζε σημάδι, σε ποιο σημείο το είχε βάλει. Έτσι κι αλλιώς η βασιλόπιτα είναι στρογγυλή και δεν έχει γωνίες. Περιμέναμε να βγει το κομμάτι του Χριστού και της Παναγίας, μετά του σπιτιού, του σπιτονοικοκύρη και της κεράς και μετά των παιδιών με τη σειρά της ηλικίας. Είχα και πρωτεία και αν δεν είχε πέσει σε κανένα άλλο, έλεγα ότι είχα μεγαλύτερη πιθανότητα να είμαι η τυχερή. Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος η βασιλόπιτα εξαφανιζόταν και ας είμαστε χορτασμένοι από το φαγητό.

Αυτό που πρόσεχε η μάνα μου και μας φώναζε είναι να μην γεμίσουμε το σπίτι με την άχνη ζάχαρη. Δεν είναι μόνο που της δίνει νοστιμιά έχει και το συμβολισμό της. Το λευκό είναι το χρώμα της χαράς και της ελπίδας όπως και στο γάμο που τα γλυκά θέλουμε να είναι κατάλευκα. Αυτό όμως που κάνει εντυπωσιακή την βασιλόπιτα είναι ο στολισμός της. Να σας εξομολογηθώ, στην βασιλόπιτα μου τον στολισμό ανέλαβαν να κάνουν τα μικρά μου παιδιά. Θέλουν και αυτά να έχουν συμμετοχή. Κάντε το  και εσείς με τα παιδιά σας και δώστε τους την ευκαιρία της συμμετοχής.

Η βασιλόπιτα που σας προτείνω φέτος είναι στ’ αλήθεια φανταστική, νόστιμη και αφράτη. Για να μας πετύχει πρέπει να την προσέξουμε. Σας καλώ να μοιραστείτε αυτή την βασιλόπιτα με τις φίλες σας.

Βασιλόπιτα με μπαχαρικά

Υλικά

  • 250γρ βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 400γρ ζάχαρη
  • ¼ κουταλάκι αλάτι
  • 4 αυγά  (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • ½ κουταλάκι μαχλέπι
  • ½ κουταλάκι κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι γλυκάνισο
  • ½ κουταλάκι μαύρο σουσάμι αλεσμένο
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • ¼ κουταλάκι πιπέρι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 200ml γάλα ή κρέμα γάλακτος
  • 20γρ μπεικιν παουντερ
  • 500γρ αλεύρι

Εκτέλεση

Χτυπάμε με μίξερ πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα μας εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα στρογγυλό ταψί ή φόρμα και ρίχνουμε το μείγμα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω θερμοκρασία στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και δημιουργούμε το έτος είτε με λιωμένη κουβερτούρα είτε με σκόνη κανέλας.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'