Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μες στον χειμώνα ...άνθη κουνουπιδιού με κουρκουμά, κέιλ και κινόα

της Εύης Σκούρα Συνταγέςκουνουπίδι, σαλάτα κουνουπίδι, κουνουπίδι για κυρίως πιάτομ, θρεπτικό γρήγορο, νόστιμο κουνουπίδι, τι να φάω στο γραφείομ σαλάτες για το γραφείο, σαλάτα συνοδευτικό, συνοδευτικό για ψάρι

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Χορταστική, πολύχρωμη, νόστιμη και, κυρίως, πολύ θρεπτική η σημερινή σαλάτα  κουνουπίδι με κουρκουμά, κέιλ και κινόα. Είναι μια σαλάτα σαν αυτές που ξέρω πως σας αρέσουν πολύ, αυτές που άνετα στέκουν και ως κυρίως γεύμα.

Το κουνουπίδι με κουρκουμά είναι ένα από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά. Εύκολο, γρήγορο και θρεπτικό, μπορεί να συνοδέψει χίλια δυο μαγειρέματα. Κόβεις τα μπουκετάκια του, τα περιχύνεις με το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά και ότι άλλο μπαχαρικό θέλεις και το ψήνεις στον φούρνο. Τόσο απλό!

Εάν δεν βρίσκετε κέιλ στην περιοχή σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπανάκι, σέσκουλα ή οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό θέλετε. Το ίδιο και με την κινόα. Μπορεί να αντικατασταθεί με πλιγούρι, κεχρί, καστανό ρύζι, ακόμα και όσπρια ρεβίθια ή φακές. Είναι μια πολύπλευρη σαλάτα όπως όλες αυτού του είδους. Αφήστε την φαντασία και την όρεξή σας να σας οδηγήσουν και θα φτιάξετε ονειρεμένες θρεπτικές σαλάτες.

Σαλάτα Κουνουπίδι με Κουρκουμά, Κέιλ και Κινόα

photo: Εύη Σκούρα
photo: Εύη Σκούρα

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   35 λεπτά

Μερίδες:   4-5

Υλικά

Για το ψητό κουνουπίδι 

  • 1 μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μπουκετάκια
  • 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • ¼ φλυτζανιού (60ml) ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι μπούκοβο
  • αλάτι

Για τη σαλάτα

  • 1 ματσάκι κέιλ
  • 1 φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα
  • 4 κουταλιές κολοκυθόσπορο
  • λίγα φυλλαράκια φρέσκου κάρδαμου (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ με κουρκουμά

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές μηλόξιδο
  • 1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • ½ κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Βάζουμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού σε ένα μεγάλο μπολ.

Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μικρό μπολάκι και περιχύνουμε το κουνουπίδι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας (φοράμε γάντια για να μην βαφτούν τα χέρια μας κίτρινα) ώστε να αλειφθούν όλα τα μπουκετάκια με το λάδι.

Αραδιάζουμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να άρουν χρώμα.

Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το dressing με κουρκουμά ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα βάζο με καπάκι.

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το κέιλ και κόβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το κουνουπίδι, την κινόα, το φρέσκο κάρδαμο (εάν το χρησιμοποιείτε) στο μπολ με το κέιλ και περιχύνουμε με το dressing. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τέλος, προσθέτουμε 1 κουταλιά κολοκυθόσπορο σε κάθε πιάτο.

* Η συνταγή είναι από το δίγλωσσο blog της Εύης Σκούρα The Healthy Cook

  •  

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'