Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μανταρινιού

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςβινεγκρέτ μανταρίνι, μανταρίνι, Συκομαΐδες, μελίχλωρο Λήμνου, μουσείο Ακρόπολης, εστιατόριο, σεφ Λεωνίδας Βράκας, σομελιέ Μαρία Παπιδά, Μαρίνα Καντόρου

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Θέλοντας να βάλω χρώμα και άρωμα στο τραπέζι μας σκέφτηκα χθες να φτιάξω την πρωτότυπη κρητική σαλάτα της Νεκταρίας Κοκκινάκη, αλλά στο κέντρο της πόλη μας έστω κι αν μπορεί κανείς να τις εντοπίσει σε κάποιο άλσος ή παρκάκι, μαντιλίδες δεν είναι εύκολο να βρεις. (Εγώ τουλάχιστον, τις μαντιλίδες της πόλης με τόσο καυσαέριο και τόσα πολλά σκυλιά που κάνουν την ανάγκη τους παντού, δεν θα τις εμπιστευόμουν. )

Με την ευκαιρία όμως θυμήθηκα μια υπέροχη πολύχρωμη σαλάτα με συκομαΐδα, τυρί μελίχλωρο από τη Λήμνο και βινεγκρέτ με μανταρίνι, που δοκιμάσαμε μια Παρασκευή βράδυ στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Σε όποια πόλη του κόσμου κι αν βρεθούμε, μας αρέσει να κάνουμε μια στάση στα καφέ-εστιατόρια των μουσείων. Και το συγκεκριμένο το αγαπάμε πολύ, οικογενειακά, και πηγαίνουμε ανεξάρτητα από μια επίσκεψη στο μουσείο, πόσο μάλλον όταν έχουμε φιλοξενούμενους από το εξωτερικό ή άλλα μέρη της Ελλάδας. Γιατί στην Αθήνα καλύτερη θέα δεν υπάρχει, αφού τόσο από την ταράτσα του τα καλοκαίρια όσο και πίσω από την τζαμαρία το χειμώνα, λες πως θα αγγίξεις την Ακρόπολη.

Εκτός όμως από την μοναδική θέα, το φαγητό είναι εκλεκτό. Η Μαρίνα Καντόρου που έχει αναλάβει το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης (όπως και το μπιστρό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) δίνει ιδιαίτερη έμφαση τα ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα αναγνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο σημείο είναι το πιο κατάλληλο για την ανάδειξή τους. Ειδικά τις Παρασκευές το βράδυ το εστιατόριο μένει ανοικτό μέχρι τα μεσάνυκτα, τα φώτα χαμηλώνουν, τα πιάτα είναι πολύ πιο πλούσια (δείτε εδώ το μενού), ενώ επίσης το δείπνο συνοδεύεται με ζωντανή τζαζ μουσική και όλα αυτά σε εξαιρετικές τιμές.

Εντύπωση ιδιαίτερη μου έκανε, εξάλλου, η τόσο αντιπροσωπευτική κάρτα των κρασιών σε τιμές που δεν βρίσκεις εύκολα σε άλλα εστιατόρια, όπως και η πολύ καλά ενημερωμένη σομελιέ, η οποία μας σέρβιρε το αγαπημένο μου Μούχταρο, μια παλιά εξαφανισμένη ποικιλία, που αναβίωσε η οικογένεια Ζαχαρία στο κτήμα τους στη μαγική Κοιλάδα των Μουσών  (την πατρίδα του Ησίοδου και των εννέα Μουσών στη Βοιωτία). Δεν είναι τυχαίο. Η νεαρή Μαρία Παπιδά, η σομελιέ του εστιατορίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, είναι οινολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπορντό στον τομέα των πωλήσεων του κρασιού.

Εκτός από το ειδικό μενού το βράδυ της Παρασκευής, ο νεαρός σεφ Λεωνίδας Βράκας έχει δημιουργήσει ακόμη δύο κάρτες, με πιάτα all day, αλλά και ένα πλούσιο ελληνικό πρωϊνό, που σερβίρεται μέχρι τις 12 η ώρα το μεσημέρι, ενώ επίσης προτείνει μια σειρά από πιάτα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά. Όλα τα πιάτα είναι βασισμένα σε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και σε τοπικές συνταγές τις οποίες έχει πειράξει δημιουργικά. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να φύγω χωρίς συνταγή. Σας προτείνω να φτιάξετε αυτό το ντρέσινγκ με τα υπέροχα αρώματα, για να περιχύσετε τη σαλάτα σας, ένα ορεκτικό με ψημένο τυρί ή να ραντίσετε μια σούπα. Θα εκπλαγείτε από τη δύναμη του μανταρινιού!

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

Βινεγκρέτ με άρωμα μανταρίνι

Υλικά

  • 50ml λευκό βάλσαμο
  • 50ml μηλόξιδο
  • 100ml χυμός ή πούλπα (πολτός) μανταρινιού
  • 2κ.τ.γλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2κ.τ.σ. μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500ml ελαιόλαδο

Διαδικασία

Τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο και ρευστό αποτέλεσμα.

Extra tip: Αν θέλουμε περισσότερη ένταση στο ντρέσινγκ μπορούμε να βάλουμε τις φλούδες του μανταρινιού στο φούρνο στους 90 βαθμούς Κελσίου για 1 περίπου ώρα. Αφού αποξηρανθούν, θρυμματίζουμε τις φλούδες στο μπλέντερ και χρησιμοποιούμε αυτή τη σκόνη για να δώσουμε την επιθυμητή ένταση και γεύση στο ντρέσινγκ

[photo: Κική Τριανταφύλλη]
[photo: Κική Τριανταφύλλη]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'