Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαγειρεύουμε με Αριάνι, Ξινόγαλο και Κεφίρ ΜΕΒΓΑΛ

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίες

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που φημίζονται εδώ και αιώνες για τις ευεργετικές ιδιότητές τους, το κεφίρ, το αριάνι και το ξινόγαλο της ΜΕΒΓΑΛ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μαγείρεμα στην κουζίνα!

Με μόλις 1,5% λιπαρά, το κεφίρ, το αριάνι και το ξινόγαλo είναι φυσικά προϊόντα τα οποία, όπως και το γιαούρτι, παράγονται με ζύμωση του γάλακτος. Εδώ και αιώνες οι λαοί χωρών της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου απολαμβάνουν καθημερινά τις ευεργετικές τους ιδιότητες, στις οποίες μάλιστα αποδίδουν την μακροζωία τους, δεδομένου ότι συχνά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ζουν περισσότερο από 100 χρόνια.

Αϊράνι ή αριάνι: Είναι ένα υγιεινό, δροσιστικό και ελαφρύ ρόφημα, ιδανικό για όσους φροντίζουν τη διατροφή τους, που παράγεται με φρέσκο ημιαποβουτυρωμένο γάλα και καλλιέργεια γιαούρτης σύμφωνα με παραδοσιακή συνταγή από την Ανατολική Θράκη και τη Μακεδονία.

Κεφίρ: Ιδανικό για μια ισορροπημένη διατροφή, προτείνεται ιδιαίτερα σε αθλητές, παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους αλλά και όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Άριστη πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και βιταμινών A, B και D, αλλά και βιοτίνης που βοηθά την απορρόφηση των άλλων βιταμινών Β από τον οργανισμό, το κεφίρ τρέφει τα κύτταρα και προσφέρει άφθονη ενέργεια στο σώμα. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στον μοναδικό πολυσακχαρίτη kefiran, που βοηθάει το ρόφημα να αφομοιώνεται από τον οργανισμό, περισσότερο από το γιαούρτι, παρέχοντάς του βακτήρια ιδιαίτερα ωφέλιμα για το πεπτικό σύστημα, πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα και βιταμίνες που συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΜΕΒΓΑΛ εκτός από το κλασικό κεφίρ με τη φυσική γεύση δημιούργησε ακόμη δύο εκδοχές με 1,3% λιπαρά, με φράουλα και στέβια, και λεμόνι με στέβια.

Ξινόγαλο: Είναι το υγρό, που μένει αφού βγάλουν το βούτυρο από την κρέμα του γάλακτος, στο οποίο στη συνέχεια προστίθεται καλλιέργεια γαλακτοβακίλων. Το ξινόγαλο της ΜΕΒΓΑΛ είναι το μοναδικό ρόφημα με ειδική καλλιέργεια γιαούρτης που περιέχει το στέλεχος Bifidus στην οποία οφείλει την ήπια ξινή γεύση του και την πηχτή υφή του, ενώ επίσης συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Μαγειρεύουμε με αριάνι, ξινόγαλο και κεφίρ ΜΕΒΓΑΛ

Είναι τρία πολύτιμα υλικά στην κουζίνα μας αφού εκτός από το να τα πίνουμε όπως είναι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παρασκευές από σμούθι και ντιπ μέχρι σούπες και ψωμιά που αποκτούν πολύ ιδιαίτερη γεύση

Κολοκυθόσουπα με μπέικον και Aριάνι ΜΕΒΓΑΛ

Υλικά

  • 1,5 κιλό κολοκύθα
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 250 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • νερό
  • 500 ml Αριάνι ΜΕΒΓΑΛ
  • Λίγο καπνιστό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο

Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια (με τη φλούδα), αφαιρούμε τους σπόρους και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο μαζί με το σκόρδο, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλάει η σάρκα της από τη φλούδα.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το μπέικον, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφλουδίζουμε την ψημένη κολοκύθα και ρίχνουμε τη σάρκα της στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να σκεπάζει τα υλικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10-15 λεπτά.

Αφαιρούμε τη δάφνη και το θυμάρι και με τη ράβδο – μπλέντερ (ή στο μίξερ) χτυπάμε τη σούπα μέχρι να γίνει βελουτέ. Ρίχνουμε το Αριάνι ΜΕΒΓΑΛ, ανακατεύουμε και αρταίνουμε με καπνιστό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο μοσχοκάρυδο.

Προαιρετικά, σε κάθε πιάτο μπορείτε να προσθέσετε ακόμη λίγο Αριάνι ΜΕΒΓΑΛ.

Εύκολο ψωμί με Ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ

  • 700 γρ σταρένιο αλεύρι
  • 30 γρ μαγιά
  • 300 ml Ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ, χλιαρό
  • 50 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ.τ.γλ αλάτι

Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά αφού την τρίψουμε με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε το αλάτι, το λιωμένο βούτυρο και το ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ αφού το ζεστάνουμε ελαφρά και ζυμώνουμε καλά όλα μαζί τα υλικά. Πλάθουμε μια μπάλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας και όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο σχηματίζουμε μια φρατζόλα. Την σκεπάζουμε και αφήνουμε πάλι στην άκρη για 30 λεπτά. Αλείφουμε την φρατζόλα με νερό και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς.

Παραδοσιακά ιρλανδέζικα σκόουνς με Ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ

Υλικά για 12 κομμάτια

  • 450 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ βούτυρο
  • 1 κ.τ.γλ κρεμόριο
  • 1 κ.τ.γλ μαγειρική σόδα
  • ½ κ.τ.γλ αλάτι
  • 300 ml Ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ
  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο
  • Λίγο γάλα ή 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο για επάλειψη

Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα, το κρεμόριο και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα ώστε να σχηματιστούν ψίχουλα. Κάνουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το ελαφρά χτυπημένο αβγό και το περισσότερο ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ. Ανακατεύουμε απαλά κατ’ αρχάς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη και προσθέτουμε ακόμη λίγο ξινόγαλο ΜΕΒΓΑΛ, αν χρειάζεται. Συνεχίζουμε το ζύμωμα με κρύα χέρια σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε ένα κορδόνι πάχους περίπου 1,5-2 εκ. Κόβουμε σε κομμάτια περίπου 6 εκ και τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόχαρτο. Αλείφουμε τα σκόουνς με λίγο γάλα ή με ελαφρά χτυπημένο αβγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Τιπ: Εκτός από τα απλά σκόουνς μπορούμε να φτιάξουμε αλμυρά προσθέτοντας στο αλεύρι 100 γρ τριμμένο τυρί ή γλυκά προσθέτοντας 50-100 γρ σταφίδες ή κράνμπερις και αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης

Αποτοξινωτικό σμούθι με Κεφίρ ΜΕΒΓΑΛ

  • 1 φλ κεφίρ ΜΕΒΓΑΛ
  • ½ φλ αγγουράκι ψιλοκομμένο
  • ½ μήλο κατά προτίμηση Golden
  • ½ ώριμο αβοκάντο
  • Μερικά φυλλαράκια φρέσκο baby σπανάκι και μαϊντανό
  • 1 κ.τ.σ χυμό λεμονιού

Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουν την επιθυμητή υφή και σερβίρουμε αμέσως.

Ντιπ με blue cheese, καρύδια και Κεφίρ ΜΕΒΓΑΛ 

  •  250 ml Κεφίρ ΜΕΒΓΑΛ
  • 125 γρ blue cheese θρυμματισμένο
  • 1 φλ καρύδια ψιλοκομμένα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα μαζί τα υλικά, δοκιμάστε αν χρειάζεται ακόμη λίγο πιπέρι, αλάτι ή άλλο υλικό, σκεπάστε με διαφανή μεμβράνη και αφήστε μερικές ώρες στο ψυγείο να αναμειχθούν κατά τα αρώματα και οι γεύσεις τους. Σερβίρουμε με μπαστουνάκια λαχανικών και τραγανά τσιπς από ψημένη αραβική πίτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'