Grape: Iστορίες για το κρασί
«…ο σκοπός του ποτού δεν είναι να προσφέρει αρμονία, αλλά contrapunto• να μας καθαρίζει το στόμα από την προηγούμενη μπουκιά και να μας προετοιμάζει για την επόμενη. Το να σταματήσετε να ασχολείστε με το αν ο αρακάς όντως πάει με το Cabernet και να αρχίσετε να μοιράζεστε καλό φαγητό, καλό κρασί και την ψυχή σας είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε στα τραπέζια της ζωής σας. Αυτό είναι που θα έχετε να θυμάστε στη δύση της», διαβάζω σε ένα κείμενο του Κωνσταντίνου Λαζαράκη με το οποίο, ο σπουδαίος Master of Wine, ένας από τους 380 που υπάρχουν στον κόσμο και ο πρώτος στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι πάντρεμα του κρασιού και του φαγητού είναι …ΜΑΛ, δηλαδή Μη Απαραίτητη Λεπτομέρεια. Και νιώθω ανακούφιση για όλα τα μικρά ή μεγάλα τραπέζια που έχω κάνει στη ζωή μου συνοδεύοντας το φαγητό με ένα κρασί έως το πολύ τρία (δίνοντας στους καλεσμένους μου τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε λευκό, ροζέ ή κόκκινο).
Tο χειμωνιάτικο τεύχος του Grape, το δωδέκατο στη σειρά, αρχίζει με τις σκέψεις του Λαζαράκη για το pairing φαγητού και κρασιού που τόσο μας ...βασανίζει τα τελευταία χρόνια, στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι Θάλεια Καρτάλη και Πηνελόπη Κατσάτου, δημιουργοί του καλαίσθητου οινοκεντρικού free press, μας ταξιδεύουν στα μαγευτικά τοπία του Πιεμόντε στη Βόρεια Ιταλία, όπου παράγονται μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά του κόσμου, αλλά και η λευκή τρούφα για την οποία γράφει η Έφη Κότσαπα, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Chefi.
Όμως εκτός από το λεπτομερές αφιέρωμα στα πανέμορφα ομιχλώδη τοπία, τα περίφημα Μπαρόλο και άλλα κρασιά από τοπικές ποικιλίες, και στη γαστρονομία της περιοχής, το τελευταίο Grape μάς δίνει πληροφορίες για τη νέα τάση των φυσικών κρασιών (που σημειώστε δεν έχει μόνο οπαδούς), μας στέλνει στην Επανομή Θεσσαλονίκης για μια καλύτερη γνωριμία με τον σπουδαίο οινοποιό Bαγγέλη Γεροβασιλείου και τον γιο του Αργύρη, και ξανά πίσω στην Αθήνα για την ιστορία του Cellar, εστιατόριο προπομπός του σημερινού Cellier που γιορτάζει φέτος τα 80 χρόνια του.
Μεταξύ άλλων κάνει την ανατομία του επαγγέλματος του οινολόγου με συνεντεύξεις γνωστών ελλήνων οινολόγων, στο Cellar Rat φιλοξενεί τον απολογισμό της οινικής χρονιάς του σπουδαίου σομελιέ και πατρόν του πειραιώτικου Paleo wine store, Γιάννη Καϋμενάκη, και εγκαινιάζει μια νέα στήλη: στο Wine Journal ο Γρηγόρης Κόντος Dip WSET παίρνει το σημειωματάριό του και αναλύει τις γευστικές του δοκιμές, ενώ επίσης μας συστήνει τα αφρώδη της Ιταλίας.
Τα αφρώδη, όμως, έχουν την τιμητική τους και στη στήλη Food and Wine Pairing του Νίκου Λουκάκη Senior Lecturer WSPC, ο οποίος συγκεντρώνει όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τα χαρακτηριστικά και τους τρόπους παραγωγής τους, τη θερμοκρασία σερβιρίσματος και άλλες χρηστικές πληροφορίες, αλλά και ποια εκλεκτά φαγητά απογειώνουν τη γεύση τους (χαβιάρι, όστρακα, αβγοτάραχο, αστακός).
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ευφάνταστες συνταγές, αυτή τη φορά από το GB Roof Garden Bar-restaurant Noel.
Ξεφυλλίστε on line εδώ όλα τα τεύχη του Grape, δείτε επίσης τα σημεία διανομής του περιοδικού.
Το Grape κυκλοφορεί στα ελληνικά και τα αγγλικά. Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την εφαρμογή grapeapp για smartphone και tablet στα App Store και Google Play.