Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ντομάτες ψητές της Προβηγκίας

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςντομάτες, γεμιστά, γαλλική συνταγή, γιορτινά τραπέζια, λαχανικά, μεζές, εντυπωσιακά μεζεδάκια

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Οι ντομάτες αλα προβενσάλ (tomates à la provençale) είναι ένα από τα πιό φημισμένα ορεκτικά της γαλλικής κουζίνας. Ο χαρακτηρισμός "αλά προβενσάλ" σημαίνει "με τον τρόπο που μαγειρεύονται στην Προβηγκία" και υποδηλώνει ένα πιάτο που περιέχει απαραιτήτως ντομάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Η συνταγή είναι απλούστατη και ετοιμάζεται πολύ γρήγορα. Βασικό συστατικό οι ντομάτες, και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τις λαχταριστές, φυσικά ωριμασμένες, κατακόκκινες και ζαχαρωμένες ντομάτες Lucia!

Η συνταγή περιέχει πολύ σκόρδο. Θυμάμαι όταν δοκίμασα το πιάτο σε γαλλικό εστιατόριο, είχα την αίσθηση ότι είχαν βάλει ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο σε κάθε ντομάτα! Εσείς μπορείτε βέβαια να μετριάσετε την ποσότητα, αλλά μην επιχειρήσετε να τις φτιάξετε χωρίς το σκόρδο γιατί τότε δεν θα είναι πλέον ντομάτες αλά προβενσάλ!

Σερβίρετε τις ντομάτες αλά προβενσάλ ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό σε πιάτα με ψητό κρέας, αλλά δοκιμάστε τες και μαζί με τηγανητό ψαράκι.

Οι δόσεις την συνταγής δεν χρειάζεται να είναι ακριβείς, όλα υπολογίζονται λίγο και με το μάτι!

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Ντομάτες γεμιστές της Προβηγκίας

Δόση: για 4 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά

  • 4 ώριμες ντομάτες όχι πολύ μεγάλες,
  • αλάτι,
  • 3 σκελίδες σκόρδο,
  • 3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  • λίγο θυμάρι,
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά,
  • 1 κ.γ. ζάχαρη άχνη,
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προετοιμασία 

Πλύντε τις ντομάτες, αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε οριζόντια στα δύο.

Πασπαλίστε τες με αλάτι, αναποδογυρίστε τες και αφήστε τες μισή ώρα να στραγγίσουν από τα υγρά τους.

Βάλτε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα ταψάκι και τοποθετήστε επάνω τις ντομάτες, με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω.

Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τον μαϊντανό. Αναμείξτε τα με το θυμάρι, την ζάχαρη, ελάχιστο πιπεράκι και την φρυγανιά.

Μοιράστε το μίγμα στην επιφάνεια από τις ντομάτες. Περιχύστε με το λάδι.

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά, ωστε να γκρατιναριστούν.

Σερβίρετε τις ντομάτες αλά προβενσάλ ζεστές, χλιαρές ακόμη και κρύες.

* Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'