Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Αλμυρά μπισκότα με ελιές και γραβιέρα

της Χρυσαυγής Μπόμπολα Συνταγέςμπισκότα αλμυρά, μπισκότα για ποτό, κράκερς, για το ποτό, αλμυρό σνακ, για το πλατό των τυριών, αλμυρα μπισκοτα με τυρί

Τα κράκερ με ελιές και γραβιέρα ταιριάζουν με πικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς [photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
Τα κράκερ με ελιές και γραβιέρα ταιριάζουν με πικάντικη μαρμελάδα πιπεριάς [photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Με δυο τρία υλικά έχεις μια εκπληκτική συνταγή, με βασική προϋπόθεση ότι δεν είσαι σαν την φίλη μου την Τάνια που ακούει ελιές και ψοφάει από αηδία.

Αν ανοίξεις τα ντουλάπια σου και βρεις ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα και φρέσκα εποχιακά φρούτα, κόψεις μερικά στικς λαχανικών, ανοίξεις μια μαρμελάδα που να ταιριάζει με τα αλμυρά όπως αυτήν εδώ που έχω χρησιμοποιήσει εγώ καθώς και 1-2 τυριά ή κάποιο ντιπ, είσαι έτοιμη να οργανώσεις ένα καταπληκτικό πλατό ορεκτικών.

Κράκερς δεν θα χρειαστεί να αγοράσεις μιας και είναι το μόνο που θα έχεις φτιάξει μόνη σου. Και θα είναι τα ωραιότερα, τα νοστιμότερα, τα τελειότερα. Πίστεψέ με! (Όχι εσύ Τάνια, οι υπόλοιποι). 

Για να φτιάξω τα μπισκότα, χρησιμοποίησα μια νόστιμη, βουτυράτη και ελαφρώς πικάντικη γραβιέρα Άρτας. Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι καθοριστική στην επιτυχία κάθε συνταγής. Μια αγγλική παροιμία που έχω στο μυαλό μου πολύ συχνά λέει: “garbage in, garbage out” θέλοντας να τονίσει πως αν «εισάγεις» (οπουδήποτε)  σκουπίδια, τότε σκουπίδια θα πάρεις πίσω».

Επιστρέφω στη γραβιέρα λοιπόν. Για τη συνταγή αυτή και μια γραβιέρα Κρήτης με τα ανάλογα γευστικά χαρακτηριστικά, θα είναι επίσης εξαιρετική επιλογή, ή και μια Νάξου.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Οι ελιές που χρησιμοποίησα στη ζύμη των μπισκότων είναι σπιτικές, αλλά εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε ποικιλία ελιάς σου αρέσει. Πράσινες, Καλαμών, θρούμπες, οτιδήποτε!

Το έξτρα touch  στη συνταγή, το έκανε το θρούμπι, που ταιριάζει με τις ελιές όσο τίποτα άλλο, αλλά αν δεν έχεις βάζεις ρίγανη. Σούπερ κι έτσι!

Διαπιστώνω τελικά πως ένα καλό αλμυρό μπισκότο με κάνει να ενθουσιάζομαι πολύ περισσότερο απ΄ ότι ένα γλυκό. Γιατί προφανώς είναι απρόβλεπτο. Από ένα μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας ξέρεις τι να περιμένεις. Το έχεις φάει με χίλιους δύο τρόπους και συνδυασμούς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. (Κι αν είσαι η Τάνια, θέλεις να συνεχίσεις να το τρως μέχρι να πεθάνεις). Αν όμως είσαι σαν κι εμένα, θα καταλάβεις τον ενθουσιασμό μου.

Παλιότερα είχα φτιάξει μπισκότα με παρμεζάνα, σκόρδο και μπλε τυρί και νόμιζα πως δεν πρόκειται να φτιάξω ποτέ κάτι άλλο που θα μπορούσε να τα ξεπεράσει. Μέχρι σήμερα! Όπως δηλαδή γίνεται πάντα στη ζωή.

Σημείωση:

Η μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς, με την οποία συνόδευσα τα μπισκότα είναι ένα εξαιρετικό προϊόν.

[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]
[photo: Χρυσαυγή Μπόμπολα]

Αλμυρά μπισκότα με ελιές και γραβιέρα

Υλικά

  • 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο γάλα
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι χοντρό
  • 10 γραμμάρια ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι γλυκού θρούμπι (ή ρίγανη εναλλακτικά)
  • 300 γραμμάρια ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες

Μέθοδος

Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον πάγκο της κουζίνας μας.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας πολύ καλά. Στην αρχή θα δούμε να δημιουργείται μια τριφτή ζύμη και να μην μας δίνει την αίσθηση ότι θα ενωθεί. Στη συνέχεια όμως με επιμονή, ζυμώνοντας θα δούμε ότι τα υλικά ενώνονται.

Στην πορεία και αφού έχει δημιουργηθεί μια ζύμη σκληρή θα προσθέσουμε τις ελιές και θα τις ενσωματώσουμε στο ζυμάρι. Ίσως δούμε ότι από την υγρασία που έχουν κολλάει στα χέρια μας η ζύμη. Τότε απλά θα ρίξουμε μια – δυο κουταλιές αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να μην κολλάει. Το αλεύρι θα το προσθέσουμε σταδιακά λίγο – λίγο για να «πάρει» το ζυμάρι όσο χρειαστεί. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα χρειαστεί αλλά υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο.

Φτιάχνουμε τώρα μια μπάλα ζύμης και την τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας μας. Πασπαλίζουμε γύρω γύρω με αλεύρι πριν αρχίσουμε να την δουλεύουμε.

Φτιάχνουμε τώρα ένα μπαστούνι ζύμης πλάθοντάς την.

Το μήκος του μπαστουνιού πρέπει να είναι περίπου 36 εκατοστά.

Κλείνουμε το μπαστούνι μέσα σε διάφανη μεμβράνη και κατόπιν το τοποθετούμε προσεκτικά (για να μην χαλάσει το σχήμα του) στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες ή μέχρι να δούμε ότι έχει σκληρύνει πολύ.

Σε αυτή τη φάση μπορούμε να το διατηρήσουμε για πολύ καιρό στην κατάψυξη ή για 3-4 μέρες στο ψυγείο!

Όταν θέλουμε να ψήσουμε τα μπισκότα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Βγάζουμε το μπαστούνι από το ψυγείο (στην περίπτωση της κατάψυξης απλά το ξεπαγώνουμε από βραδύς στη συντήρηση του ψυγείου) και το τοποθετούμε στον πάγκο μας.

Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε ροδέλες πάχους  7-8  χιλιοστών περίπου. Βγαίνουν 40 μπισκότα.

Τα τοποθετούμε στο ταψί κοντά το ένα στο άλλο γιατί δεν φουσκώνουν κατά το ψήσιμο και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ροδοκοκκίνισαν. Δεν γίνονται τραγανά, αλλά παίρνουν ένα όμορφο ροδοψημένο χρώμα απ΄ έξω.

Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν απόλυτα και κατόπιν τα διατηρούμε σε κουτί μπισκότων για 2 μέρες ή στο ψυγείο για περισσότερες!

Καλή επιτυχία!

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Χρυσαυγής Μπόμπολα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'