Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Φοντί: όταν η Ελβετία λιώνει στο τραπέζι σας

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςφοντί, μπίρα, κρασί, ουίσκι, τυρί, ελβετικό φοντί, φοντύ

[photo: Μαρίλη Κουβαρά]
[photo: Μαρίλη Κουβαρά]

Είναι το εθνικό φαγητό της Ελβετίας, αλλά μην πάει το μυαλό σας σε τραπεζίτες. Το φοντί είναι το φαγητό των χωρικών. Η παράδοση λέει ότι γεννήθηκε από την αδυναμία τους να προμηθευτούν τα απαραίτητα τρόφιμα τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες.

Έτσι αναγκάστηκαν να την βγάζουν με αυτά που παρήγαγαν οι ίδιοι: ψωμί, κρασί, τυρί. Το τυρί όμως όταν πάλιωνε, σκλήραινε και για να μπορέσουν να το καταναλώσουν το έβαζαν σε ένα κατσαρολάκι με κρασί, το οποίο ζέσταιναν για να μαλακώσει και να λιώσει. Και από τη γαλλική λέξη fondre που σημαίνει λιώνω, προήλθε το φοντί (fondue).

Προ πολλού έχει περάσει τα σύνορα της Ελβετίας. Το φοντύ τρώγεται σε όλον τον κόσμο, κυρίως το χειμώνα και αποτελεί ίσως το πιο παρεϊστικο φαγητό, αφού όλοι τρώνε από το ίδιο σκεύος. Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σκεύη για fondue, πυρίμαχα, εμαγιέ, μαντεμένια, χάλκινα, αλλά και ένα απλό κατσαρολάκι, που έχουμε όλοι στο σπίτι μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αρκεί να το βάλουμε πάνω σ’ ένα ρεσώ.

Οι συνταγές πολλές, από τις κλασικές, όπως το fondue bourguignonne, το Rotweinfondue (φοντύ κόκκινου κρασιού), το Käsefondue (φοντύ τυριού) και το Schokoladenfondue (φοντύ σοκολάτας) μέχρι τις πιο μοντέρνες και πειραγμένες, όπως το surf and turf (φοντύ με κρέας, θαλασσινά και λαχανικά) και το bagna cauda fondue (παραλλαγή της κλασικής ιταλικής συνταγής του «ζεστού μπάνιου» λαχανικών της παραμονής των Χριστουγέννων).

Εμείς διαλέξαμε σήμερα μια παραλλαγή του κλασικού φοντί τυριού, που τα έχει όλα, και κρασί, και μπίρα και ουίσκι!.

[photo: Μαρίλη Κουβαρά]
[photo: Μαρίλη Κουβαρά]

Φοντί τυριού με μπίρα και ουίσκι 

  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • ½ φλυτζάνι βελγική μπύρα (κατά προτίμηση με επαναζύμωση στο μπουκάλι)
  • 2 φλυτζάνια ξηρό λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές κορν φλάουρ
  • 500 γρ γραβιέρα χοντροκομμένη
  • 500 γρ. ένταμ τριμμένο
  • 2 κουταλιές ουίσκυ bourbon
  • ¼ κουταλιού μαγειρκή σόδα
  • 1 κουταλιά φρεσκοστυμένο λεμόνι
  • Αλάτι
  • 4 φλυτζάνια μπαγιάτικο ψωμί (μιας ημέρας) κομμένο σε κύβους
  • Αλλαντικά, πίκλες, καρότα, σέλερυ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Τρίβουμε το εσωτερικό μιας κατσαρόλας με το κομμένο σκόρδο.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα την μπύρα, 1,5 φλυτζάνι κρασί και το σκόρδο τριμμένο και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία.

Στο υπόλοιπο κρασί λιώνουμε καλά το κόρνφλαουρ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνέχεια κι αφού πάρει βράση χαμηλώνουμε πολύ τη θερμοκρασία και ρίχνουμε λίγο λίγο τα τυριά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσουν κάτω.

Χτυπάμε τη σόδα με το bourbon και προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι και το αλάτι. Μεταφέρουμε σε σκεύος του φοντί και σερβίρουμε με το ψωμί και τα συνοδευτικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'