Η γιαουρτόπιτα της γιαγιάς Ανδρομάχης
Η γιαουρτόπιτα είναι ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό, που η γιαγιά Ανδρομάχη μάς έφτιαχνε πολύ συχνά.
Τη θυμάμαι να χτυπάει τα υλικά με το χέρι μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, κι εμένα με τον αδελφό μου σε ρόλο βοηθών, να ρίχνουμε τα διαφορά υλικά, που μας έλεγε, με τη σειρά.
Παρόλο που είχαμε μίξερ στο σπίτι, δεν το χρησιμοποιούσε. Ελεγε ότι έτσι γινόταν καλύτερο το γλυκό!
Και μετά τι ωραία που μοσχοβολούσε όλο το σπίτι, όταν επιτέλους η γιαουρτόπιτα ήταν έτοιμη ψημένη, κι εμείς τριγύρω περιμέναμε να κρυώσει, να την δοκιμάσουμε...
Γιαουρτόπιτα
Υλικά
- 2 μικρά γιαουρτάκια πρόβεια παραδοσιακά (200 gr περιπου το καθενα),
- 1,5 φλυτζάνι (300 gr) ζάχαρη,
- 1 φλυτζάνι (180 gr) βούτυρο σε αλειφωδη μορφή,
- 5 μεγάλα αυγά,
- 3 φλυτζάνια (400 gr) αλεύρι,
- 1 φακελάκι (20 gr) baking powder,
- 1 πορτοκάλι (ή λεμονι) ακέρωτο, το ξύσμα της φλούδας και τον χυμό (1/3 φλ.),
- 1 βανιλινη,
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα.
Παρασκευή
Χτυπήστε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, στο μίξερ, να ασπρίσει.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα και τη βανιλινη. Συνεχίστε το χτύπημα, μέχρι να φουσκώσουν.
Αφαιρέστε το καϊμάκι από τα γιαουρτάκια, και προσθέστε τα στο μείγμα. Προσθέστε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με το baking.
Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα με διάμετρο 26 εκ., και ρίξτε μέσα το μείγμα.
Ψήστε σε προθερμασμενο φούρνο, στους 180°C για μια ώρα περίπου.
Την αφήνετε να κρυώσει, ξεφορμάρετε, και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Επίσης είναι υπέροχη συνδυασμένη με μαρμελάδα φρούτων....
*H Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il laboratorio di Marina.