Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Του Μαΐου: τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλες

της Μαρίλης Κουβαρά Μαγειρικές ιστορίεςτάρτα φράουλα, τάρτα, φράουλες, κρέμα βανίλιας

(photo:Reuben Mcfeeters / Unsplush)
(photo:Reuben Mcfeeters / Unsplush)

Μάιος: Ένας μήνας που περιμένουμε κάθε χρόνο για πολλούς λόγους. Από την Αργία της Πρωτομαγιάς με τα μυρωδάτα στεφάνια και τη μεγάλη ονομαστική γιορτή του Κωνσταντίνου και της Ελένης μέχρι την εντυπωσιακή και συχνά… υπερβολική Eurovision, που θεωρείται από πολλούς ένα μεγάλο πάρτι.

Ο μήνας που διανύουμε είναι ο μήνας που μας προετοιμάζει για το καλοκαίρι. Όταν φτάνει, καταλαβαίνουμε πως οι διακοπές πλησιάζουν και η διάθεσή μας αλλάζει προς το καλύτερο.

Ο Μάιος φέρνει αισθητές αλλαγές και στις κουζίνες. Μια από τις πιο ευχάριστες αφίξεις στα καλάθια μας είναι οι κόκκινες και ζουμερές φράουλες, που έχουν την τιμητική τους.

Φέτος όμως, ο Μάιος κουβαλά ακόμα ένα σημαντικό γεγονός, την τριπλή εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, που τόσο πολύ προβάλλεται και συζητιέται απ΄ όλους. Το ποιος θα «γλυκαθεί» εκεί παραμένει ακόμα ένα μεγάλο ερώτημα…

Μέχρι να μάθουμε τι θα γίνει, κι επειδή θέλω να σας γλυκάνω όλους, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, φτιάχνω ένα επιδόρπιο όλο φρεσκάδα και ανοιξιάτικα αρώματα από τις φράουλες, το φρούτο του μήνα.

Τάρτα με κρέμα βανίλιας και φράουλες

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 180γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 120γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 1 αυγό
  • 60γρ. ζάχαρη άχνη
  • ¼ κουτ. γλ. αλάτι

Για την κρέμα

  • 1 αυγό και 2 κρόκοι
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 120γρ. ζάχαρη
  • 400ml γάλα πλήρες
  • ½ βανίλια

Για το σερβίρισμα

  • Φράουλες
  • Άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε καλά στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης, χρησιμοποιώντας το φτερό. (Θα επιταχύνουμε τη διαδικασία και θα έχουμε πιο καλό αποτέλεσμα αν κόψουμε το βούτυρο σε κομμάτια πριν το βάλουμε στο μίξερ). Φτιάχνουμε μια μπάλα ζύμης και βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη, έως ότου σφίξει. Ανοίγουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα και προσθέτουμε ρύζι ή φασόλια, για να έχει βάρος και να μη φουσκώσει και χαλάσει το σχήμα της. Ψήνουμε για 15’ στους 170 βαθμούς. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15’ χωρίς το βάρος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Χτυπάμε τα αυγά με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, μέχρι ν’ αρχίσει να αχνίζει ελαφρά, μαζί με τη βανίλια. Παίρνουμε λίγο- λίγο από το ζεστό γάλα και προσθέτουμε στο μίγμα των αυγών, χτυπώντας καλά κάθε φορά, για να μην κόψει. Αφού έχουμε ρίξει περίπου το 1/3 του γάλακτος στα αυγά, αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε με προσοχή μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αφαιρούμε τη βανίλια και αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Συναρμολογούμε την τάρτα, προσθέτοντας την κρέμα με κορνέ πάνω στη ζύμη, και γαρνίρουμε με φράουλες, κομμένες στη μέση, και άχνη ζάχαρη (προαιρετικά).

Η Μαρίλη Κουβαρά διατηρεί την ιστοσελίδα Marili's Table

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίλης Κουβαρά

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'