Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια

της Εύης Σκούρα Μαγειρικές ιστορίεςσαλάτα, ντρέσινγκ, κολοκυθάκια, μανιτάρια

[photo: Εύη Σκούρα]
[photo: Εύη Σκούρα]

Τα τελευταία χρόνια που προσέχω περισσότερο την διατροφή μου, έχω «εκπαιδευτεί», κατά κάποιο τρόπο, στο να δημιουργώ πιο υγιεινούς συνδυασμούς και πιάτα. Ίσως γιατί έκανα καλύτερο προγραμματισμό. Και πάντως, τρώω μερικές καταπληκτικές σαλάτες.  Μία από αυτές είναι και η σημερινή συνταγή. Σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια. Πολύ νόστιμη, θρεπτική και χορταστική

Έχω πει και άλλες φορές πως μια χορταστική σαλάτα αποτελεί πολύ συχνά το γεύμα μου. Και όταν λέω χορταστική δεν εννοώ γεμάτη με παχυντικά και ανθυγιεινά (γεμάτα με κορεσμένα λιπαρά) ντρέσινγκ, τυριά και αλλαντικά. Φροντίζω η σαλάτα μου να έχει κατά τα 2/3 φρέσκα ωμά ή/και μαγειρεμένα λαχανικά, και κατά το  1/3 μία πηγή πρωτεΐνης, που μπορεί να είναι κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, όσπρια, μανιτάρια όπως σήμερα κ.α., και μια πηγή καλών λιπαρών όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, ελιές κ.α.

Μια σαλάτα, λοιπόν, μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να γίνει ένα υγιεινό και πλήρες γεύμα που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει και θα σου προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ένα τέτοιο υγιεινό πιάτο είναι και η σημερινή σαλάτα με ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια, πράσινη σαλάτα Γουστόζα Φρεσκούλης, με iceberg, μαρούλι και ρόκα, λίγα αμύγδαλα έτσι για το κρατς, και ένα ελαφρύ και πολύ νόστιμο ντρέσινγκ με μουστάρδα, λεμόνι και εστραγκόν. Το ντρέσινγκ το έχω δοκιμάσει και με ελαιόλαδο και με σησαμέλαιο το οποίο το καταναλώνω σε περιόδους νηστείας όταν δεν μπορεί να καταναλωθεί το ελαιόλαδο. Και με τους δύο τρόπους είναι πεντανόστιμο. Το εστραγκόν ταιριάζει γάντι με αυτήν την σαλάτα, ιδίως με τα μανιτάρια!

Καταφεύγω πολύ συχνά στην πολύ πρακτική λύση της φρέσκιας σαλάτας Φρεσκούλης. Πέρα από την δροσιά και τους εξαιρετικούς συνδυασμούς στις σαλάτες τους, έχω πλήρη εμπιστοσύνη στο ελεγμένο και πιστοποιημένο τρόπο πλυσίματος των λαχανικών τους και παραδέχομαι την φιλοσοφία της εταιρείας «από το χωράφι στο ράφι σε 24 ώρες».

Σαλάτα με Ψητά Κολοκυθάκια και Μανιτάρια

Χρόνος προετοιμασίας:   15 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   10 λεπτά

Μερίδες:   2

Υλικά

  • 2 συσκευασίες (200γρ) σαλάτα Γουστόζα
  • 6 πολύ μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και κομμένα στην μέση κατά μήκος
  • 2 μανιτάρια Portobello, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 2 ½ κουταλιές σησαμέλαιο, ή, ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι, χυμός
  • μια τσιμπιά αποξηραμένη μαντζουράνα
  • μια τσιμπιά αποξηραμένο θυμάρι
  • μια τσιμπιά αποξηραμένο δεντρολίβανο*
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, χοντροκομμένο
  • ¼ φλυτζανιού αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • λίγο αλάτι

Για το ντρέσινγκ με εστραγκόν

  • 2 κουταλιές σησαμέλαιο, ή, ελαιόλαδο
  • τον χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι αποξηραμένο εστραγκόν (ή 1 κουταλιά φρέσκο εστραγκόν, ψιλοκομμένο)
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το dressing σε ένα βάζο με καπάκι και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά και το αλάτι, ρίχνουμε μέσα τα κομμένα κολοκυθάκια και τα ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.

Ζεσταίνουμε καλά ένα σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνουμε τα κολοκυθάκια 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τα βάζουμε στην άκρη.

Εν τω μεταξύ ρίχνουμε τα μανιτάρια στο μπωλ με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με προσοχή για να καλυφθούν καλά. Τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να κρυώσουν.

Ανακατεύουμε την σαλάτα γουστόζα με τα ψητά κολοκυθάκια και μανιτάρια, περιχύνουμε με το dressing, πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Σημείωση

*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο αγαπημένο σας μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών.

Η Εύη Σκούρα διατηρεί το το ελληνοαγγλικό blog The Healthy Cook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Εύης Σκούρα

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'