Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα Κρητικά: μελιτζάνες με ξινόχοντρο

της Νεκταρίας Κοκκινάκη Μαγειρικές ιστορίεςξινόχοντρος, μελιτζάνες, Κρήτη

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Είναι καλοκαίρι και οι κήποι είναι μικροί παράδεισοι μ’ ένα μεγάλο πλούτο λαχανικών. Τι θες και δεν θα βρεις σ’ ένα κήπο στο χωριό; Ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, βλίτα, πεπόνια, καλαμπόκια, γλιστρίδα…. και τι δε θες και δεν θα το βρεις!

Από την άλλη το μήνα Ιούλιο στην Κρήτη οι παλιές νοικοκυρές φτιάχνουν τον καλύτερο ξινόχοντρο. Την εποχή αυτή το γάλα από πρόβατα και κατσίκια είναι πιο πυκνό και πιο βουτυρωμένο. Τον λέμε ξινόχοντρο διότι γίνεται με ανάμειξη ξινισμένου γάλακτος και του χόντρου. 

Οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη στον ξινόχοντρο  γιατί είναι μια τροφή που φτιάχνεται με μεράκι και αγνά υλικά και προ πάντων έχει το πλεονέκτημα να τον συνδυάζεις με πολλά άλλα τρόφιμα και να φτιάχνεις υπέροχες συνταγές για όλο το χρόνο.

Με τους χοχλιούς είναι θεσπέσιο γεύμα, σούπα ζεστή τον χειμώνα είναι ότι υπέροχο, βρασμένος σε ζωμό από ζυγούρι με ντομάτα, με ρεβίθια, με κοτόπουλο, με χοιρινό κρέας, κοκκινιστός με πατάτες και τι να πρωτοθυμηθώ να σας ανοίξω την όρεξη.

Μελιτζάνες από κήπο έχω, ξινόχοντρο μου έστειλε η μάνα μου και τον έχω φυλάξει στο ψυγείο.  Ώρα λοιπόν να τον παντρέψω με μελιτζάνες. Ακολουθήστε με και πάμε να φτιάξουμε μαζί μια υπέροχη καλοκαιρινή συνταγή.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Υλικά

  • 3-4 μελιτζάνες (τσακώνικες ή φλάσκες)
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 50ml κρασί κόκκινο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 150γρ. ξινόχοντρο ή χόντρος (σπασμένο σιτάρι)
  • 400ml νερό
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • Λίγο κύμινο
  • Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις βάζουμε σε αρκετό αλατισμένο νερό για μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Στραγγίζουμε τις μελιτζάνες και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε να γυαλίσουν. Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες ξυσμένες. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ψήνουμε για τρία λεπτά.

[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]
[photo: Νεκταρία Κοκκινάκη]

Ρίχνουμε το ξινόχοντρο και προσθέτουμε το νερό, ανακινούμε κυκλικά την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά. Κοιτάμε το φαγητό μας αν χρηστεί να προσθέσουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για πέντε λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Νεκταρίας Κοκκινάκη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'