Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κέικ με ασπράδια, χαρουπάλευρο και ταχίνι

της Μαρίνας Μαυρομάτη Συνταγέςκέικ, χαρουπάλευρο, ταχίνι, ασπράδια αβγών

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Στην Αμερική γιορτάζουν την ημέρα του κέικ στις 26 Νοεμβρίου, αλλού πάλι κάποια Κυριακή μέσα στον Μάιο. Μικρή σημασία, όμως, έχει αφού κάθε ημέρα μπορεί να είναι Ημέρα του Κέικ. Μια άσχετη λοιπόν ημέρα όπως είναι η σημερινή, διαλέγουμε το τέλειο κέικ που έφτιαξε η Μαρίνα Μαυρομάτη κάποια Παγκόσμια Ημέρα Κέικ: Γιατί είναι εύκολο, πεντανόστιμο και πολύ υγιεινό. Κι αν δεν σας έχουν περισσέψει ασπράδια, κανένα πρόβλημα, θα βρείτε στο σούπερ μάρκετ.

Οι φούρνοι παίρνουν φωτιά, σήμερα, γιατί ψήνουμε κέικ για τους αγαπημένους μας για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κέικ (World Baking Day)! Για να πω την αλήθεια, όλο και κάτι ψήνω μέσα στο ΣΚ, και δεν θα περίμενα, βέβαια, την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία για να ετοιμάσω κάτι γλυκό...

Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσω ένα κεκάκι που φτιάχνω αρκετά συχνά, γιατί είναι ένας φανταστικός τρόπος ανακύκλωσης για τα ασπράδια των αυγών, που συνεχώς περισσεύουν. Αν αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνω και μου περισσεύουν ασπράδια, ή απάντηση είναι ότι τόσο όταν φτιάχνω κρέμες, όσο και όταν φτιάχνω ζύμες μπριός, συνήθως χρησιμοποιώ μόνο τους κρόκους, οπότε τα ασπράδια καταψύχονται για μελλοντική χρήση...

Κέικ με ασπράδια και χαρουπάλευρο

Δόση: για 6 άτομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Υλικά  

  • 5 ασπράδια αυγών,
  • 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική,
  • 50 γρ αλεύρι γ.ο.χ.,
  • 30 γρ corn flour,
  • 50 γρ χαρουπάλευρο,
  • 25 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,
  • 75 γρ ταχίνι,
  • 1 βανιλλίνη,
  • 1/2 φακελάκι (8 gr) baking powder

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με βανίλια

Προετοιμασία

Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με την ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα.

Αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε σταδιακά την μαρέγκα αναμιγνύοντας με μια μαρίζ και με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.

Βουτυρώστε μια φόρμα για κέικ (εγώ χρησιμοποίησα μια στρογγυλή με διάμετρο 24 εκ.). Ρίξτε μέσα το μίγμα του κέικ και ισιώστε την επιφάνεια.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου. Κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα πριν βγάλετε το κέικ από τον φούρνο.

Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.

Ξεφορμάρετε το κέικ μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

*Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'