Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Τα Ιταλικά: Σπαγγέτι α λα πουτανέσκα

της Μαρίνας Μαυρομάτη Μαγειρικές ιστορίεςσπαγγέτι πουτανέσκα

[Shutterstock]
[Shutterstock]

Είναι μια από τις πιο νόστιμες μακαρονάδες, που ετοιμάζεται πολύ εύκολα μέσα σε ένα τεταρτάκι.

Και ναι, το πουτανέσκα, σημαίνει αυτό που φαντάζεστε... Από που κόλλησε αυτό, το όχι και τόσο κομψό, όνομα σ'αυτή τη νόστιμη σάλτσα για μακαρόνια;

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Ολες συγκλίνουν στο ό,τι τα ... βαφτίσια γίνανε στη Νάπολη. Κάποιοι ισχυρίζονται, ότι ήταν ένα πιάτο που σέρβιρε στους πελάτες του, ο ιδιοκτήτης ενός από τα σπίτια με το κόκκινο φωτάκι, στην Ισπανική Συνοικία. Ηταν η εύκολη και γρήγορη λύση, ένα νόστιμο πιάτο για να τους κόψει την πείνα και να τους ευχαριστήσει.

Αλλη εκδοχή λέει ότι δημιουργήθηκε γύρω στο 1950, από έναν «μάγο» της κουζίνας, τον Σάντρο Πέτι, που αυτοσχεδιάζοντας, έφτιαξε από το τίποτα αυτή τη νόστιμη σάλτσα. Οπως διηγείται ο ίδιος, ένα βραδυ, πάνω στην ώρα που έκλεινε το μαγαζί, έφτασε μια παρέα από πεινασμένους πελάτες, που επέμεναν να φάνε, αν και ο ίδιος τους προειδοποίησε ότι δεν είχε μείνει τίποτα σπουδαίο στην κουζίνα. Ετσι του είπαν να φτιάξει μια «puttanata», κάτι, οτιδήποτε, με ο,τι βρει στην κουζίνα... Αυτή η «puttanata» είχε τόση επιτυχία, που έγινε ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, διεθνώς.

Σπαγγέτι Πουτανέσκα

Δόση: για 4 ατομα

Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

Υλικά:

  • 400 gr σπαγγέτι Νο5,            
  • 6 φιλέτα αντζούγιας σε λαδι,
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο,
  • 1 κ.τ.σ γεμάτη κάππαρη σε άλμη,
  • 100 gr μαύρες ελιές χωρίς το κουκούτσι,
  • 2 κ.τ.σ. γεμάτες ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 1 καυτερό πιπεράκι,
  • 2 φλ. πασάτα ντομάτας,
  • 5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
  • αλάτι και πιπέρι φρεκοτριμμένο

Παρασκευή

Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τις ελιές και αν θέλετε κόψτε τες σε ροδέλες.

Σε μια ευρύχωρη σοτέζα, βάλτε το λάδι και σοτάρετε τα φιλέτα της αντσούγιας μέχρι να διαλυθούν. Προσθέστε το σκόρδο, και το καυτερό πιπεράκι, αφού πρώτα τα έχετε τσακίσει, και την κάππαρη και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε τις ελιές και τέλος τη ντομάτα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι (δοκιμάστε πριν ρίξετε το αλάτι, γιατί τα υλικά περιέχουν ήδη πολύ). Αφήστε να σιγοβράσει για 5 λεπτά, και πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, ρίξτε και τον μαϊντανό.

Στο εν τω μεταξύ, βάλτε τα μακαρόνια να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις γίνουν αλ ντέντε, στραγγίστε τα, ρίξτε τα μέσα στη σοτέζα με τη σάλτσα και αναμείξτε. Αφήστε τα να σταθούν 10 λεπτά να νοστιμίσουν.

Σερβίρετε αμέσως με λίγο έξτρα ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η Μαρίνα Μαυρομάτη διατηρεί το ελληνοϊταλικό blog Il Laboratorio di Marina

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Μαρίνας Μαυρομάτη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'