Το Nouveau στ' Ανάπλι
H ταμπέλα του γαλλικού Νοέμβρη γράφει: Le Beaujolais Nouveau est arrivé! Αυτοκόλλητα στις βιτρίνες, το μπουκάλι στα τραπέζια και σε εστιατόρια χρωματιστή διάθεση για να γιορτάσουν τον ερχομό. Οι Γάλλοι το καθιέρωσαν σε περίοδο κρίσης, κάπου στο ’50, οι Έλληνες παραγωγοί το ανακαλύπτουν σταδιακά από τα μέσα του ’90. Φρουτώδες, με ημερομηνία διανομής και λήξης.
Σε μια βόλτα απογευματινή, στο Ναύπλιον, τέλος Δεκέμβρη, στην παλαιότερη κάβα της πόλης, είδα στη βιτρίνα Nouveau Καρώνη.Την κάβα την έχει ο Δημήτρης Καρώνης ποτοπώλης και ποτοποιός τέταρτης γενιάς που το 1996 άρχισε να μελετά τον οίνο. Μαζί με τον Γιώργο Σκούρα φτιάχνουν το Nouveau που εμφιαλώνεται τη μέρα που γεννιέται η κόρη του, nouveau né κυριολεκτικά.
«Μαζί με τις πληροφορίες για τα οινοπνεύματα, τα πούρα και τα πνεύματα νέοι άνθρωποι άρχισαν να με ρωτούν για το μπουκάλι στο τραπέζι τους. Έγινε μόδα και κρατάει ακόμα».
Για τον Δημήτρη το κρασί είναι τέχνη, γνώση και μεράκι «και είναι καλό να έχεις πάντα κάποιον συνοδοιπόρο σ’ αυτή την περιπλάνηση».
Για να τον συναντήσετε και να δοκιμάσετε τα οινοπνευματώδη της αργολικής γης δεν έχετε παρά να ξαποστάσετε στο μαρμάρινο τραπέζι του ποτοπωλείου του ή να παρακολουθήσετε σεμινάρια που ο ίδιος οργανώνει στο Φουγάρο.
Στο Ναύπλιον φθάνεις σε λιγότερο από δυο ώρες και μπορεί δυο μέρες να μην αρκούν για να το ξεζουμίζεις, προλαβαίνεις όμως να δοκιμάσεις τους καρπούς του.
Bon voyage!
www.fougaro.gr