Περίσσεψαν κουλουράκια και τσουρέκι; Κάνουμε γλυκά
Τα τσουρέκια και τα κουλουράκια είναι τα must πασχαλινά γλυκά. Και μπορεί τα πρώτα να εξαφανίζονται συνήθως, συχνά, όμως τα δεύτερα ξεμένουν. Αν λοιπόν σας περίσσεψαν κουλουράκια, που έχουν στεγνώσει και ξεραθεί, μην τα πετάξετε. Χρησιμοποιήστε τα σαν βάση για να φτιάξετε ένα δροσερό και πανεύκολο γιαουρτογλυκάκι. Αν μάλιστα έχετε παιδιά που δεν τρώνε το γιαούρτι τότε αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τα δελεάσετε, λέει η Στέλλα Δροσοπούλου, που μας έστειλε τη συνταγή, και με δυο γιους ξέρει τι λέει…
Η Αμαλία Λογαρά προτείνει να τα κάνουμε τάρτα μπανόφι (υπάρχει κάποιος που δεν του αρέσει; ) Και αν δεν σας αρέσουν οι εναλλακτικές και οι ευφάνταστες προτάσεις ή τα κουλούρια έχουν ήδη καταναλωθεί, χρησιμοποιήστε τα κλασικά μπισκότα -digestive προτείνουν οι Άγγλοι- για μια εξίσου εύγευστη τάρτα. Γιατί έχει αρώματα μπανάνας και γλύκα από το καραμελωμένο γάλα, το αγαπημένο Dulce de Leche των Αργεντίνων, που θα φτιάξετε πανεύκολα.
Αν πάλι (ο μη γένοιτο…) περίσσεψε τσουρέκι φτιάξτε το υπέροχο εκμέκ που μας προτείνει ο Σταμάτης Τσίλιας. Αν το δοκιμάσετε είναι σίγουρο ότι κάθε φορά θα κρύβετε μερικές φέτες για την παρασκευή του.
Γλυκό με κρέμα γιαουρτιού και κουλουράκια
Υλικά για 5 μεσαία ή 7 μικρά βαζάκια
Για την κρέμα
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
- 1 μικρή κρέμα γάλακτος
- 1 βανίλια,
- 2 κ.τ.σ. ζάχαρη άχνη
- 1 λεμόνι, χυμός
Για τη βάση
- Θρυμματισμένα κουλουράκια (ή 1 ½ πακέτο μπισκότα digestive)
Για το topping του γλυκού
- Μαρμελάδες της αρεσκείας σας (εμείς το κάνουμε με φράουλα και αγριοκέρασο)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με μία κουταλιά ζάχαρη άχνη και τη βανίλια. Χτυπάμε το γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού και μία κουταλιά ζάχαρη άχνη, προσθέτουμε τη σαντιγί, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά. Μοιράζουμε τα τριμμένα κουλουράκια σε ποτήρια ή βαζάκια, προσθέτουμε κρέμα και καλύπτουμε με μαρμελάδα. Αφήνουμε τα γλυκά στο ψυγείο για ένα τρίωρο μέχρι να πήξει καλά η κρέμα
Τάρτα μπανόφι με πασχαλινά κουλουράκια
Υλικά
- 200 γρ. κουλουράκια τριμμένα (ή μπισκότα digestive)
- 3-4 κουταλιές βούτυρο
- 1 καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche)*
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σαντιγί
- 4 μέτριες μπανάνες
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος για το γαρνίρισμα, χτυπημένη σε σαντιγί
- λίγη σοκολάτα (λιωμένη ή τρίμματα) για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με τα τριμμένα κουλούρια. Στρώνουμε σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκατοστών (ή σε ένα ανάλογο πυρέξ) το μίγμα και το πατάμε έτσι ώστε να πάει στα γύρω τοιχώματα. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο κι αφού κρυώσει, στρώνουμε επάνω τις μπανάνες κομμένες σε φέτες. Ανακατεύουμε το καραμελωμένο γάλα με τα 150 γρ. χτυπημένη σαντιγί και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τις μπανάνες. Στολίζουμε με τη σαντιγί και πασπαλίζουμε με σοκολάτα (λιωμένη ή τριμμένη, όπως σας αρέσει).
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει λίγο πριν το σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε και ατομικά γλυκά σε μικρά μπολ
Καραμελωμένο γάλα ή Dulce de leche: Το αγαπημένο γλυκό της Αργεντινής γίνεται πανεύκολα με ζαχαρούχο γάλα. Βγάζουμε την ετικέτα από την κονσέρβα, πλένουμε καλά και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τη σκεπάζει. Αφήνουμε την κονσέρβα με το ζαχαρούχο γάλα να βράσει για 3 ώρες σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας καυτό νερό όποτε χρειάζεται για να είναι συνεχώς σκεπασμένη με νερό όσο βράζει. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν ανοίξουμε το κουτί.
Μπορούμε να βράσουμε ταυτόχρονα περισσότερα από ένα κουτιά γάλα και να τα φυλάξουμε στο ντουλάπι όπως το κοινό γάλα μέχρι την ημερομηνία λήξεως (διαβάστε την ετικέτα πριν την πετάξετε)
Με καραμελωμένο γάλα μπορείτε να γαρνίρετε παγωτά και κρέμες. Και αν το θέλετε όχι τόσο σφιχτό μπορείτε να το αραιώσετε στο τηγάνι με λίγη κρέμα γάλακτος.
Εκμεκ με τσουρέκι
- Περισσεύματα από τσουρέκι
Για το σιρόπι
- 200 γρ. νερό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 πορτοκάλι κομμένο στα 4
- 500 γρ. γάλα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 2 αυγά
- 1 πορτοκάλι, ξύσμα
- 4 σταγόνες μαστιχέλαιο
Για την επικάλυψη
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. ζάχαρη
- παπαρουνόσπορος για το τελείωμα (προαιρετικό)
Σε λαμαρίνα απλώνουμε το τσουρέκι κομμένο σε φέτες και τις ψήνουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 15 λεπτά. Τις στρώνουμε σε ένα ταψάκι.
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά. Αφού βράσει για τρία λεπτά, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε κατευθείαν στο ψυγείο
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη μαστίχα, αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να χλιαρύνουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Σταδιακά προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη, για να μη δημιουργηθεί πέτσα, και το βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε τα υλικά για την επικάλυψη του γλυκού στο μίξερ, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.
Για το στήσιμο του γλυκού: Σιροπιάζουμε τα ψημένα κομμάτια από το τσουρέκι (κρύο σιρόπι, ζεστό τσουρέκι), τα καλύπτουμε με την κρέμα και από πάνω απλώνούμε με τη σαντιγί. Τελειώνουμε το γλυκό πασπαλίζοντας την επιφάνειά του με παπαρούνοσπορο και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα πριν από το σερβίρισμα.