Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καπνιστό χοιρινό με πιρουνάτη πατάτα και σάλτσα φασκόμηλο πορτοκάλι

Χρήστος Σαριδάκης Συνταγέςκαπνιστή μπριζόλα, σάλτσα με φασκόμηλο και πορτοκάλι, Χριστούγεννα, Κρήτη, χοιρινό καπνιστό

(photo: Χρήστος Σαριδάκης)
(photo: Χρήστος Σαριδάκης)

Ανέκαθεν στην Kρήτη οι μέρες των Χριστουγέννων γιορτάζονταν με χοιρινό και όχι τόσο με γαλοπούλα, που έγινε συνήθειά μας τα τελευταία χρόνια. 

Έτσι κι εδώ παίρνω την πιο κλασική έκφανση του χοιρινού στο νησί, που είναι το καπνιστό χοιρινό το οποίο καπνίζετε παραδοσιακά κυρίως με φασκόμηλο. Τώρα πια, εξάλλου, μπορούμε να βρούμε ακόμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ καπνιστή μπριζόλα λαιμού ώστε να έχουμε ένα πολύ μαλακό κομμάτι χοιρινού.

Τι πιο γευστικό αποτέλεσμά εάν συνδυαστεί το φασκόμηλο με πορτοκάλι και με μια πατάτα πιρουνάτη με αρκετό φρέσκο θυμάρι!

Δείτε εδώ τη συνταγή μας για μια μερίδα και ...πολλαπλασιάστε τη αναλόγως!

Χρόνια πολλά σας εύχομαι από την Κρήτη

Καπνιστή χοιρινή μπριζόλα με πατάτα και αρωματική σάλτσα

Υλικά (για μια μερίδα)

  • 200γρ καπνιστής μπριζόλας
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 1/2 κεφάλι σκόρδο
  • 6 κλωναράκια  θυμάρι
  • 150 γρ λευκό ξηρό κρασί

 Για την πιρουνάτη πατάτα

  • 300 γρ πατάτες μέτριες
  • Θυμάρι
  • Θαλασσινό αλάτι
  • 70 γρ έξτρα παρθένου ελαιόλαδου

Για τη σάλτσα

  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
  • 10 γρ αποξηραμένο φασκόμηλο
  • 1 πορτοκάλι
  • 200 γρ ζωμό κότας
  • 15 γρ  κορν φλάουρ
  • 40 γρ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Ξεπλένουμε καλά τις πατάτες από τα χώματα και βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Τις  βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.  Ρίχνουμε λίγο το αλάτι και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 45 λεπτά. Μπορούμε να τσεκάρουμε εάν είναι έτοιμες τρυπώντας με ένα μαχαίρι και αυτό βγαίνει εύκολα από μέσα. Αργότερα τις σουρώνουμε καλά, περνούμε ένα μεγάλο πιρούνι και τις σπάμε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και αρκετό φρέσκο θυμάρι αφού έχουμε βγάλει τα κλωναράκια του και έχουμε κρατήσει μόνο τα μικρά του φύλλα.  Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι εάν χρειάζεται και προσθέτουμε αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

Όσο βράζουμε τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς βάζουμε σε ένα ταψί το πράσο χοντροκομμένο, το θυμάρι, το σκόρδο, το κρασί, και κάνουμε μια βάση πάνω στην οποία θα βάλουμε την μπριζόλα. Προσθέτουμε ελάχιστο θαλασσινό αλάτι μιας και τις περισσότερες φορές το καπνιστό χοιρινό είναι ήδη καλά αλατισμένο. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.

Για τη σάλτσα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι αφού το έχουμε κόψει πρόχειρα μαζί με δύο φλούδες από το πορτοκάλι.  Μόλις αλλάξει χρώμα και γυαλίσει σβήνουμε με τον χυμό από το πορτοκάλι και προσθέτουμε το φασκόμηλο. (Προσοχή, αν το σοτάρουμε από την αρχή θα μας πικρίσει την σάλτσα). Μόλις στεγνώσει το τηγάνι από υγρά προσθέτουμε τον ζωμό κότας και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού. Σουρώνουμε την σάλτσα σε μια μικρή κατσαρόλα, τη δένουμε με λίγο κορν φλάουρ, προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε. 

Σύνθεση: Κάνουμε μια βάση με την πιρουνάτη πατάτα, τοποθετούμε επάνω το καπνιστό χοιρινό και περιχύνουμε με λίγη από την σάλτσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'