Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Κραμπλ με δαμάσκηνα, αυθεντική συνταγή της Σιλεσίας

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςκραμπλ με δαμάσκηνα, Ούρσουλα Βάνεκι, Ανγκελα Μέρκελ, γερμανική συνταγή

(Twitter/@kiki_blogger)
(Twitter/@kiki_blogger)

Η Ούρσουλα Βάνεκι είναι μια Γερμανίδα πολωνικής καταγωγής, που έχει γίνει διάσημη τα τελευταία 16 χρόνια, όσα δηλαδή είναι καγκελάριος της Γερμανίας η Ανγκελα Μέρκελ. Χαρη στην εκπληκτική ομοιότητά τους, η Βάνεκι που ήταν προηγουμένως φοροτεχνική σύμβουλος έκανε καριέρα σε διαφημιστικά και σατυρικές εκπομπές σαν σωσίας της καγκελαρίου.

Ο κόσμος πάθαινε σοκ όταν την πρωτοέβλεπε σε γάμους και βαφτίσια με το βερικοκί σακάκι της και τα χέρια α λα Μέρκελ, ωστόσο έπρεπε να είναι «σιωπηλή καγκελάριος» γιατί μόλις άνοιγε το στόμα της το μυστικό αποκαλυπτόταν... Γιατί παρά τα χρόνια που έχει ζήσει στη Γερμανία, η Ούρσουλα Βάνεκι διατηρεί τη βαριά πολωνική προσφορά της.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της στην ανταποκρίτρια του Guardian στο Βερολίνο, η κυρία Βάνεκι αποκάλυψε στην Κέιτ Κόνολι ότι το όνειρό της είναι τώρα να συναντήσει την Ανγκελα Μέρκελ και να κάτσουν οι δύο τους στον κήπο της καγκελαρίου πίνοντας καφέ και τρώγοντας κραμπλ με δαμάσκηνα. Και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να ανταλλάξουν tips για την παραδοσιακή δαμασκηνόπιτα της Σιλεσίας με επικάλυψη από τραγανά ψίχουλα («Schlesischer Pflaumenstreuselkuchen»). Ξέρει λέει ότι και η Μέρκελ φτιάχνει αυτό το γλυκό. Οπότε, εντάξει, λογικό μου ακούγεται να θέλει να ανταλλάξουν πέντε απόψεις οι δύο μεσόκοπες κυρίες.

Τη συνταγή της καγκελαρίου δεν την γνωρίζουμε, ωστόσο η Ούρσουλα Βάνεκι δεν παρέλειψε να δώσει τη δική της στην δημοσιογράφο του Guardian. Την παραθέτουμε, λοιπόν, γιατί είναι ένα υπερτέλειο γλυκό. Και θα την έχουμε πρόχειρη, σε περίπτωση που η κυρία Μέρκελ δημοσιεύσει τη δική της συνταγή, για να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις...

Ιδου η συνταγή της Ούρσουλα Βάνεκι

Κραμπλ με δαμάσκηνα της Σιλεσίας

Υλικά

Για το κέικ

  • 600 – 700 γρ φρέσκα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα τέσσερα
  • 125 γρ αλεύρι ΓΟΧ
  • 1 κ.τ.σ μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • ½  κ.τ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 115 γρ βούτυρο ανάλατο (εκτός ψυγείου)
  • 2 αβγά

Για το κραμπλ

  • 125 γρ αλεύρι ΓΟΧ (για όλες τις χρήσεις)
  • 100 γρ ζάχαρη
  • ¼ κ.τ.σ κανέλα σκόνη
  • 115 γρ βούτυρο παγωμένο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια φόρμα (22-23 εκ).

Ετοιμάζουμε το κέικ: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και τα αβγά και χτυπάμε με το μίξερ χε χαμηλή ένταση. Όταν αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά, ανεβάζουμε την ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα απαλό και κρεμώδες μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε αποσπώμενη φόρμα, ακουμπάμε στη επιφάνεια τα δαμάσκηνα και τα πιέζουμε απαλά με τα δάχτυλα.

Για το κραμπλ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με τα δάχτυλα τη ζάχαρη το αλεύρι, το βούτυρο, και την κανέλα μέχρις ότου να μοιάζει το μείγμα με ψίχουλα ψωμιού.  Τα σκορπίζουμε πάνω από τα δαμάσκηνα και βάζουμε τη φόρμα στον φούρνο.

Ψήνουμε την δαμασκηνόπιτα για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίζει η επιφάνειά της. Αν τη θέλετε πιο τραγανή την ψήνετε λίγο περισσότερο.

Αφήνουμε το κέικ στην άκρη για ένα 10λεπτο πριν το βγάλουμε από τη φόρμα. Σερβίρεται χλιαρό κατά προτίμηση με παγωτό βανίλια ή κρέμα σαντιγί.

Το δικό μου tip

Μέχρι να έρθει καλοκαίρι και να βγουν τα φρέσκα δαμάσκηνα έχουμε καιρό μπροστά μας. Αν όμως έχετε πρεμούρα, μπορείτε να φτιάξετε τώρα το γλυκό με ξερά δαμάσκηνα, που θα τα αφήσετε να μουλιάσουν για μισή ώρα σε ζεστό μαύρο τσάι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'