Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Μαγειρεύουμε με ΔΩΔΩΝΗ Spread!

της Κικής Τριανταφύλλη ΣυνταγέςΔΩΔΩΝΗ Spread, ανοιχτή πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι και πατάτα, γλυκιά πίτα με κανταΐφι και κρέμα τυριών

(photo:Shutterstock)
(photo:Shutterstock)

Ενα μοναδικό αλειφόμενο προϊόν προστέθηκε πρόσφατα στην παλέτα των προϊόντων ΔΩΔΩΝΗ. Φτιαγμένο με την αυθεντική Φέτα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ από 100% αιγοπρόβειο γάλα και το μοναδικό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ, το ΔΩΔΩΝΗ Spread έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, πλούσια κρεμώδη υφή με απολαυστικά κομμάτια τυριού φέτας, ευχάριστη και αρωματική γεύση και απλώνεται τέλεια.

Το εξαιρετικό αυτό νέο προϊόν κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 200γρ στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σε τρεις γεύσεις: Το ΔΩΔΩΝΗ Spread φυσική γεύση, το ΔΩΔΩΝΗ Spread τομάτα - βασιλικός με λαχταριστή γεύση τομάτας και ξεχωριστό άρωμα  βασιλικού για μια μοναδική μεσογειακή γευστική εμπειρία, και τέλος το ΔΩΔΩΝΗ Spread καυτερή πιπεριά, με φέτα και κομμάτια πράσινης και κόκκινης πιπεριάς τσίλι, που απογειώνουν τη γεύση του.

Το ΔΩΔΩΝΗ Spread κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις
Το ΔΩΔΩΝΗ Spread κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις

Το ΔΩΔΩΝΗ Spread είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας, ως άλειμμα στο ψωμί ή συνοδευτικό στο φαγητό. Ετοιμάστε ανοικτά σάντουιτς με φέτες μαύρου ψωμιού αλειμμένες με ΔΩΔΩΝΗ Spread και πασπαλισμένες με ψιλοκομμενο σχοινόπρασο, μαϊντανό, δυόσμο ή βασιλικό. Προσθέστε το ΔΩΔΩΝΗ Spread σε σαλάτες για να συμπληρώνετε τη γεύση και τη διατροφική τους σύνθεση, ενώ μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας για αλμυρά ή γλυκά πιάτα. Εμείς σας προτείνουμε μια αλμυρή πίτα χωρίς φύλλο, εμπνευσμένη από το χανιώτικο μπουρέκι, και μια γλυκιά πίτα με κανταΐφι, αχλάδι και καρύδια εμπνευσμένη από το κιουνεφέ αλλά πολύ πιο ελαφριά από το ανατολίτικο γλυκό, την οποία συνοδεύουμε με μέλι.

Αλμυρή πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι και πατάτα

Πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι, πατάτα και ΔΩΔΩΝΗ spread
Πίτα χωρίς φύλλο με κολοκύθι, πατάτα και ΔΩΔΩΝΗ spread

Εμπνευσμένη από το περίφημο κολοκυθομπούρεκο των Χανίων αυτή την πίτα θα τη λατρέψετε. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια από τις τρεις γεύσεις προτιμάτε, ΔΩΔΩΝΗ Spread φυσική γεύση, ΔΩΔΩΝΗ Spread τομάτα - βασιλικός ή ΔΩΔΩΝΗ Spread καυτερή πιπεριά ή για πιο απαλό αποτέλεσμα να αναμείξετε μία συσκευασία ΔΩΔΩΝΗ Spread φυσική γεύση με μία από τις άλλες δύο της προτίμησής σας

Υλικά

  • 400 γρ ΔΩΔΩΝΗ Spread φυσική γεύση (2 συσκευασίες)
  • 100 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη
  • 4 μέτρια κολοκυθάκια
  • 4 μέτριες πατάτες
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 αβγό
  • 1 μικρή ντομάτα ώριμη τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Καλαμποκάλευρο για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο. Απλώνουμε τις φέτες σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόχαρτο, αλατίζουμε ελαφρά και λαδώνουμε την επιφάνειά τους. Ψήνουμε για μερικά λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά.

Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ένα πυρίμαχο ταψάκι 32x22 ή τετράγωνο 26x26.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ΔΩΔΩΝΗ Spread και τη φέτα ΔΩΔΩΝΗ, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε στο ταψάκι μια σειρά από πατάτες. Απλώνουμε από πάνω λίγο μείγμα τυριών, σκεπάζουμε με φέτες από τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Χτυπάμε το αβγό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και αδειάζουμε πάνω από την πίτα, να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και καλύπτουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια του φαγητού.

Γλυκιά πίτα με κανταΐφι και κρέμα τυριών

Γλυκό με κανταΐφι, καρύδι και γέμιση τυριών με ΔΩΔΩΝΗ Spread
Γλυκό με κανταΐφι, καρύδι και γέμιση τυριών με ΔΩΔΩΝΗ Spread

Αυτή η γλυκιά πίτα είναι εμπνευσμένη από το αλεξανδρινό κονάφα, το τούρκικο κιουνεφέ ή το συριακής καταγωγής κνάφε, ένα υπέροχο γλυκό με κανταΐφι και γέμιση τυριών. Μόνο που το δικό μας είναι πιο ελαφρύ, δεν το σιροπιάζουμε αλλά το ραντίζουμε με λίγο ζεσταμένο μέλι και το στολίζουμε με καρύδι αντί για φιστίκι και ροδοψημένες φέτες αχλαδιού (προαιρετικά αλλά είναι υπέροχες), που του προσθέτουν τη φινέτσα τους. Και αν θέλετε πραγματικά δυνατό και πικάντικο αποτέλεσμα πασπαλίζετε στο τέλος το γλυκό με λίγο τσίλι.

  • 250 γρ κανταΐφι
  • 60 γρ βούτυρο και λίγο ακόμη για βουτύρωμα
  • 200 γρ ΔΩΔΩΝΗ Spread φυσική γεύση (μια συσκευασία)
  • 150 γρ χαλούμι ΔΩΔΩΝΗ τριμμένο
  • 125 γρ μοτσαρέλα (ένα μπαλάκι)

Συνοδευτικά

  • 80 γρ μέλι
  • Λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
  • ½ λεμόνι, χυμός
  • 2 αχλάδια κομμένα κατά μήκος σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ καρύδια κομμένα στη μέση
  • 2 κ.τ.σ σέρι ή βαλσαμικό ξύδι
  • Τσίλι για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C με αέρα (ή 220 πάνω κάτω).  Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι το δενδρολίβανο και τον χυμό του λεμονιού και θερμαίνουμε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το μέλι.

Σε μια λαμαρίνα καλυμμένη με λαδόκολλα απλώνουμε τις φέρες του αχλαδιού και αλείφουμε με λίγο μέλι (κρατάμε το υπόλοιπο). Βάζουμε τη λαμαρίνα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καούν ελαφρά στις άκρες. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε και τα καρύδια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα τυριά, ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμμε στην άκρη.

Εν τω μεταξύ απλώνουμε το κανταΐφι στον πάγκο, το ανοίγουμε και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια περίπου 1-2 εκ. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το κανταΐφι. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ με βουτυρωμένο πάτο, σκορπίζουμε τα δύο τρίτα από το κανταΐφι και το πιέζουμε καλά στον πάτο και τα πλάγια. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα των τυριών, καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι πιέζοντας στα πλάγια και ισιώνοντας την επιφάνεια.

Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια της πίτας. Βγάζουμε τη φόρμα από τον φούρνο και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Θερμαίνουμε και πάλι ελαφρά το υπόλοιπο μέλι ώστε να γίνει ρευστό, προσθέτουμε το βαλσαμικό (ή το σέρι) και ραντίζουμε την επιφάνεια του γλυκού. Διακοσμούμε με τις τραγανές φέτες του αχλαδιού και τα καρύδια, πασπαλίζουμε με το τσίλι και ραντίζουμε με  λίγο μέλι, ακόμα.

Σημείωση: Αντί για κανταΐφι μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας, 3-4 φύλλα κάτω και 2-3 φύλλα επάνω τα οποία θα βουτυρώσετε ανάμεσα με λιωμένο βούτυρο. Και φυσικά αντί για καρύδι, μπορείτε να προσθέσετε φιστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο φιλέ καβουρντισμένο ή  κουκουνάρι καβουρντισμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'