Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Grape Travel: Ορεινή Κορινθία

Grapemag WikiΟρεινή Κορινθία, Κτήμα Παπαργυρίου, Κτήμα Κίσσα, Κτήμα Γκιούλη, Grape magazine, Grape Travel

Κορμός παλιού κλήματος σε αμπέλι (Μάρθα Βόσδου, Αρχείο Κτημάτων)
Κορμός παλιού κλήματος σε αμπέλι (Μάρθα Βόσδου, Αρχείο Κτημάτων)

Η Πελοπόννησος και τα κρασιά της δεν σταματούν ποτέ να σε εκπλήσσουν. Η διαδρομή από το Κιάτο προς τη λίμνη Στυμφαλία, που περνά και από την υπέροχη λίμνη Δόξα, θεωρείται μία από τις πιο όμορφες της Πελοποννήσου.

Πρωταγωνιστές της περιοχής είναι η κορινθιακή σταφίδα και η παραγωγή χύμα κρασιού από τις ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό. Ωστόσο, εδώ έχουν ριζώσει αρκετά χρόνια πλέον οινοποιοί, που με μεράκι και πολλή δουλειά, καλλιεργούν αμπέλια και παράγουν κρασιά αξιώσεων.

Μεγάλα υψόμετρα, απότομες κλίσεις, βαρείς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια είναι τα χαρακτηριστικά των αμπελώνων που βρίσκονται στην περιοχή και δίνουν ιδιαίτερα κρασιά, με τραγανές οξύτητες, κομψά, με λεπτεπίλεπτα αρώματα, αλλά και πιο γεμάτα, από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Κτήμα Παπαργυρίου

Φτάνοντας στο Κτήμα Παπαργυρίου, πετυχαίνω τον Γιάννη Παπαργυρίου να έχει μόλις ολοκληρώσει την εμφιάλωση του Ασύρτικου του 2022, το οποίο παρέμεινε στο βαρέλι με τις οινολάσπες του για αρκετούς μήνες. Στη σύντομη ξενάγηση στους χώρους του νέου οινοποιείου, το οποίο ολοκληρώθηκε μόλις το 2019, συναντώ το παλιό κάθετο υδραυλικό πιεστήριο, το οποίο είχε αγοραστεί από τον πατέρα του τη δεκαετία του 1980 από την Ιταλία και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ο Γιάννης Παπαργυρίου στην «Osteria Greca», το εξαιρετικό εστιατόριο που άνοιξε μέσα στο οινοποιείο και προς το παρόν λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα
Ο Γιάννης Παπαργυρίου στην «Osteria Greca», το εξαιρετικό εστιατόριο που άνοιξε μέσα στο οινοποιείο και προς το παρόν λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα

Ο χώρος της παραγωγής φιλοξενεί, εκτός από δεξαμενές, μικρές και μεγάλες, και βαρέλια γαλλικής δρυός 500άρια, αλλά και μεγάλα δίτονα και τρίτονα, τα οποία σιγά σιγά θα αυξηθούν. Το παλαιό εμφιαλωτήριο επίσης αγοράστηκε από τον πατέρα του, ο οποίος ξεκίνησε τις πρώτες του οινοποιήσεις στο υπόγειο και στην αυλή του σπιτιού του, κάπου τη δεκαετία του 1980. Νεαρός γεωπόνος φύτεψε τα πρώτα 15 στρέμματα με Ασύρτικο, Μοσχάτο και Cabernet Sauvignon, αφήνοντας στην άκρη τις παραδοσιακές ποικιλίες Ροδίτη και Σαββατιανό.

Μια μεγάλη πυρκαγιά το 2000 κατέστρεψε τους αμπελώνες που βρίσκονταν κοντά στο οινοποιείο και η οικογένεια Παπαργυρίου βρέθηκε να δημιουργεί έναν νέο αμπελώνα στην περιοχή Σοφιανά, σε υψόμετρο 850 μ. Τα πρώτα 40 στρέμματα φυτεύτηκαν το 2002 με τις ποικιλίες Syrah, Μοσχάτο, Cabernet Sauvignon και Ασύρτικο, και μέχρι το 2019 όλη η οινοποίηση γινόταν στην αυλή και στα υπόγεια των σπιτιών. Σταδιακά ο αμπελώνας μεγάλωσε, φυτεύτηκαν κι άλλα στρέμματα με άλλες ποικιλίες, όπως Μαυρόστυφο, Ζακυνθινό και Γουστολίδι, αλλά και Μαυροδάφνη και Riesling.

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο για το Κτήμα Παπαργυρίου και επίσης για το Κτήμα Κίσσα και το Κτήμα Γκιούλη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα Grapemag

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'