Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ρόδος/ Απολαμβάνοντας μια τάρτα αρνιού στον κήπο του «Marco Polo»

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςMarco Polo Mansion & Restaurant, σεφ Λευτέρης Σωτηράκης, Εφη Δέδε

Το «Marco Polo» δεν έχει ανάγκη την προβολή. Αντίθετα η προβολή ως έννοια χρειάζεται μέρη όπως ο υπέροχος ξενώνας, που είναι κρυμμένος στο λιθόστρωτο σοκάκι του Αγίου Φανουρίου, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ρόδου. Ενα από τα πρώτα boutique hotels του νησιού, με μόλις επτά δωμάτια, γοητεύει με τη μαγική του ατμόσφαιρα τους επισκέπτες, που έρχονται και ξανάρχονται για τις διακοπές τους σε ένα αρχοντικό, το οποίο συμπυκνώνει στους χώρους του τον πλούτο της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής του νησιού.

Ακριβώς στον αντίποδα των μεγάλων παραθαλάσσιων resorts του μαζικού τουρισμού, το «Marco Polo» μπήκε το 1999 στο εξώφυλλο του εμβληματικού περιοδικού World of Interiors απλώνοντας τη φήμη του, και τη φήμη της Ρόδου φυσικά, πολύ πέρα από τα ελληνικά σύνορα· μια φήμη που οφείλει κατ’ αρχάς στην υψηλή αισθητική του αείμνηστου ιταλού μηχανικού και ζωγράφου Τζουζέπε Σάλα και της ροδίτισσας οικοδέσποινας Εφης Δέδε, και ουσιαστικά στη φιλόξενη διάθεση της κυρίας Δέδε, που διευθύνει εξαρχής το μικρό ξενοδοχείο, πλέον και το εστιατόριο, με τη βοήθεια του συζύγου της Σπύρου Χρυσοβέργη και του γιου τους Σάββα Χρυσοβέργη.

Αριστερά το εξώφυλλο του διάσημου περιοδικού και δεξιά εικόνες κοινόχρηστων χώρων του boutique hotel
Αριστερά το εξώφυλλο του διάσημου περιοδικού και δεξιά εικόνες κοινόχρηστων χώρων του boutique hotel

 Αναμφισβήτητα το πιο ατμοσφαιρικό από τα ξενοδοχεία της Παλιάς Πόλης, μποέμικο, ζεστό και χαρούμενο, πίσω από την αυστηρή του πρόσοψη, το «Marco Polo» δεν θυμίζει καν boutique hotel· εδώ είναι σαν να σε φιλοξενεί στο σπίτι της αγαπημένη θεία, αρχόντισσα Ροδίτισσα (που μπορεί και να την πετύχετε να τριγυρίζει σαν σίφουνας στην πόλη με τη βέσπα της, για τα καθημερινά ψώνια).

Το κάποτε ερειπωμένο κτίριο του 15ου αιώνα ανακαινίστηκε με σεβασμό, διατηρώντας στον χαρακτήρα του την ανάμνηση σημαντικών περιόδων της ιστορίας του νησιού: μέρος του χρονολογείται από την εποχή των Ιπποτών της Ρόδου, υπήρξε επίσης κατοικία Οθωμανού αξιωματούχου, ενώ βρέθηκαν και διακοσμητικά στοιχεία, που παραπέμπουν στην Ιταλική κατοχή.

Ενα από τα υπνοδωμάτια του «Marco Polo Mansion»
Ενα από τα υπνοδωμάτια του «Marco Polo Mansion»

Με όλα αυτά υπόψη μεταμορφώθηκε σε κομψό ξενώνα, αφού χρησιμοποιήθηκαν για το ζωντάνεμά του παραδοσιακές τεχνικές και παλιά υλικά και στη συνέχεια «ντύθηκε» με τολμηρά χρώματα με βάση τον ασβέστη, πιστά σε αυτά που «φορούσε» τον Μεσαιώνα (κόκκινο της Πομπηίας, δυνατή ώχρα, μεσογειακό λουλακί), και με αντίκες από Ανατολή και Δύση, υπέροχα τούρκικα χαλιά και άλλα εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία. (Ρίξτε μια ματιά στην ιστοσελίδα του Marco Polo Mansion  και θα καταλάβετε).  

Ξέφυγα όμως γιατί με παρέσυραν οι αναμνήσεις, ενώ βασικά ήθελα να σας πω δυο λόγια για το εστιατόριο, μια σχετικά πρόσφατη προσθήκη, στην υπέροχη εσωτερική αυλή με τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές, που συχνά τη δροσίζει ένα ευεργετικό αεράκι.

Το εστιατόριο του «Marco Polo» 

Εχοντας πολύ γρήγορα αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του νησιού (δεν είναι πολλά τα καλά και δυστυχώς στην Παλιά Πόλη είναι ακόμη λιγότερα), ανάγκη από προβολή δεν έχει το εστιατόριο του «Marco Polo». Θα έλεγε, μάλιστα, κανείς ότι η φήμη του είναι ακόμη μεγαλύτερη, από εκείνη του μινιόν ξενοδοχείου, τόσο χάρη στο περιβάλλον του όσο και στη multi-culti γαστρονομική προσέγγισή του και τα υποδειγματικά εκτελεσμένα πιάτα του.

Ωχρα, τερακότα, λουλακί και κόκκινο της Πομπηίας είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στο «Marco Polo» μέσα και έξω
Ωχρα, τερακότα, λουλακί και κόκκινο της Πομπηίας είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στο «Marco Polo» μέσα και έξω

Δωμάτιο, λοιπόν, μπορεί να μην βρεις εύκολα, αλλά τραπέζι θα κλείσεις, αν βέβαια κάνεις κράτηση κάμποσες μέρες πριν. Στον γαλήνιο κήπο του σερβίρεται πρωινό (μόνο για τους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου) και δείπνο, όλα παρασκευασμένα στην κουζίνα του με εποχικά υλικά, φρέσκα φρούτα και σπιτικές μαρμελάδες, όλα φροντισμένα προσωπικά από την Εφη.

Ο Σάββας είναι υπεύθυνος για την κάβα (και την ωραία λίστα κρασιών), ενώ την ευθύνη της κουζίνας έχει και πάλι φέτος ο Λευτέρης Σωτηράκης με την ομάδα του, ένας νεαρός σεφ για τη σεμνότητα και τον επαγγελματισμό, του οποίου θέλω να εκφράσω πραγματικά τον θαυμασμό μου.

Η χαρά της ζωής Εφη Δέδε και ο σεφ του «Marco Polo» Λευτέρης Σωτηράκης
Η χαρά της ζωής Εφη Δέδε και ο σεφ του «Marco Polo» Λευτέρης Σωτηράκης

Τα πάντα ήταν υπέροχα το περασμένο φθινόπωρο, που έφαγα για τελευταία φορά στον κήπο του «Marco Polo», μάλιστα ο Λευτέρης μού έκανε την τιμή να μου στείλει τη συνταγή ενός εξαιρετικού πιάτου του, αυτή που θα δείτε παρακάτω, τροποποιημένη έτσι ώστε να μαγειρεύεται εύκολα σε σπιτική κουζίνα, αν και έχει πολλές διαφορετικές παρασκευές και τον χρόνο της τον θέλει. Είναι μια τάρτα αρνιού, που θα τη φτιάξετε για ένα τραπέζι γιορτινό, χειμώνα καλοκαίρι, και σας βεβαιώνω ότι όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Αυτό το πιάτο είναι από τα hit του εστιατορίου μαζί με τις ωραίες σαλάτες (ενδεικτικά σας προτείνω σαλάτα σπανάκι με ρόδι, πορτοκάλι και φέτα, ή σαλάτα με μανούρι, νούμπουλο, παντζάρι και μαρμελάδα εποχής), τα ορεκτικά (όπως π.χ. σεβίτσε λαβράκι, γαρίδες με φουντούκι, δενδρολίβανο και πιπεριά) και τα κυρίως πιάτα από τα οποία δεν λείπουν τα ψάρια και τα θαλασσινά (με περίτεχνες εκφράσεις, όπως το ψάρι ημέρας με πράσο, κιμά μυδιών, πρέσα ιμπέρικα, καρύδι και δαμάσκηνα τουρσί umeboshi ή το τραχανότο φαγκρί και το ριζότο σουπιά) και τα κρεατικά βεβαίως.

Μέρος της αυλής του «Marco Polo» με το συντριβάνι
Μέρος της αυλής του «Marco Polo» με το συντριβάνι

Ψηφίζω ψαρονέφρι με μανούρι, σύκο και σπαγγέτι λαχανικών, και ταλιάτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, λαχανικά και μαυροδάφνη· γιατί ωραία και τα αρνίσια παϊδάκια με κρασί και φιστίκι Αιγίνης, δεν λέω, αλλά προσωπικά δεν αντέχω το τοπιναμπούρ και τις υφές του με το οποίο σερβίρονται, και αφού σας το ομολόγησα αμαρτίαν ουκ έχω...). Τέλος για τα γλυκά, απλώς εμπιστευθείτε την Εφη, τίποτα άλλο δεν θα πω, ούτε για την ωραία λίστα των κρασιών του Σάββα.

Θα πω μόνο ότι νοσταλγώ τη Ρόδο, και ελπίζω πάλι φέτος να καταφέρω να την επισκεφτώ, οπωσδήποτε, όμως, όχι πριν από το φθινόπωρο, κι ας είναι τότε ήδη αποκαμωμένοι από τη σεζόν ο σπουδαίος ξεναγός αδελφός μου και η ελληνοϊταλική παρέα του, οι αγαπημένες μου φίλες και οι φίλοι, και κάτι ακόμη Γάλλοι και Σκανδιναβοί ,που διάλεξαν τη Ρόδο για πατρίδα τους. Να βρεθούμε, λέω, πάλι όλοι μαζί στο πάρτι αποχαιρετισμού του καλοκαιριού στην αυλή του «Marco Polo». Ωραία θα είναι, όπως παντα άλλωστε.

Ταρτάκι με τσάτνεϊ φλούδας μελιτζάνας, μελωμένη σάρκα μελιτζάνας, μαδημενο αρνί, και μπεσαμέλ με μετσοβόνε  (photo: Λευτέρης Σωτηράκης)
Ταρτάκι με τσάτνεϊ φλούδας μελιτζάνας, μελωμένη σάρκα μελιτζάνας, μαδημενο αρνί, και μπεσαμέλ με μετσοβόνε (photo: Λευτέρης Σωτηράκης)

Η Τάρτα Αρνιού του σεφ Λευτέρη Σωτηράκη

Υλικά

Για την τάρτα

  • 80 γρ αλεύρι λευκό
  • 70 γρ αλεύρι φαγόπυρου
  • 5 γρ ζάχαρη
  • 3 γρ αλατι
  • 90 γρ νερό
  • 1 κρόκος
  • 45 γρ λίπος αρνιού ή βούτυρο
  • Θυμάρι ξερό 
  • Κύμινο

Ετοιμάστε μια ζύμη τάρτας όπως θα δείτε εδώ και μοιράστε τη σε ταρτάκια για να φτιάξετε ατομικές μερίδες (ή μεταξύ μας... αν θέλετε να αποφύγετε αυτό το στάδιο, χρησιμοποιήστε απλά έτοιμη ζύμη κουρού που θα αφήσετε δύο ώρες στον ψύκτη για να ξεπαγώσει πριν την χρησιμοποιήσετε)

Για το τσάτνεϊ με φλούδες μελιτζάνας

  • 200 γρ φλούδες μελιτζάνας, ωμές
  • Μισό κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο φρέσκο
  • 3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 80 γρ καστανή ζάχαρη
  • 100 ml οξύμελο
  • 30 ml λευκό ξύδι
  • 50 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Νερό
  • Κύμινο
  • Αλάτι/πιπέρι
  • Μπούκοβο

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τις φλούδες μελιτζάνας και το κρεμμύδι χωρίς να πάρουν χρώμα, για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά· προσθέτουμε το δενδρολίβανο, το θυμάρι,τη δάφνη και το κύμινο. Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρουμε για μισό λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, το λευκό ξύδι, το οξύμελο και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν σχεδόν όλα τα υγρά, προσθέτουμε και την ντομάτα και βράζουμε για 5 λεπτά, ακόμη. Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να δέσει το τσάτνεϊ. Χτυπάμε στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.

Για την σάρκα μελιτζάνας

  • 3 μελιτζάνες ξεφλουδισμένες
  • Σκούρος ζωμός από κοτόπουλο συμπυκνωμένος
  • Σάλτσα σόγιας
  • Σησαμέλαιο
  • Σκόρδο
  • Αλάτι/ πιπέρι

Τηγανίζουμε ολόκληρες τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Τις μαδάμε με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Βράζουμε τον ζωμό του κοτόπουλου μέχρι να μειωθεί και να αρχίσει να πήζει. Ανακατεύουμε τις μελιτζάνες με τον ζωμό και φτιάχνουμε τη γεύση με την σάλτσα σόγιας, το σησαμέλαιο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο.

Για το κρεμμυδιαστό αρνί

  • 1 αρνίσιο μπούτι
  • 4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 5 κλωνάρια θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 400 ml λευκό κρασί ξηρό
  • 1 λίτρο ζωμός κοτόπουλου
  • Νερό
  • Αλατι/πιπέρι

Τσιγαρίζουμε πολύ καλά το κρέας να πάρει πολύ καλό χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για ακόμη μισό λεπτό προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο. Σβήνουμε με λευκό κρασί και βράζουμε μέχρι να μην μυρίζει αλκοόλ και τα υγρά να μειωθούν περίπου στο μισό. Προσθέτουμε τον ζωμό και το νερό και βράζουμε πολύ σιγά για περίπου 3 ώρες μέχρι το κρέας να είναι πολύ μαλακό. Μαδάμε το κρέας και το ανακατεύουμε με την σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή μετά το μαγείρεμα, την βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και μετά την ανακατεύουμε με το μαδημένο κρέας. Φτιάχνουμε στη γεύση με αλατοπίπερο, κύμινο και δενδρολίβανο.

Για τη μπεσαμέλ μετσοβόνε

  • 50 γρ βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι λευκό
  • 500 ml γάλα
  • 200-300 γρ μετσοβόνε
  • Αλάτι /πιπέρι

Ετοιμάζουμε μια μπεσαμέλ και στο τέλος ρίχνουμε το τριμμένο μετσοβόνε μέχρι να λιώσει.

Τέλος

Για το στήσιμο της τάρτας

Ψήνουμε τα ταρτάκια στους 160 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο).

Βάζουμε μια στρώση από το τσάτνεϊ φλούδας μελιτζάνας, ρίχνουμε από πάνω σάρκα μελιτζάνας, μαδημενο αρνί, μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η τάρτα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'