Τάρτα με γεύση καλιτσούνι
Κάθε Πάσχα, τη Μεγάλη Παρασκευή, η κρητικιά πεθερά μου και άφθαστη μαγείρισσα του Ηρακλείου, έψηνε τα καλύτερα καλιτσουνάκια του κόσμου. Περιμέναμε ανυπόμονα να τα ξεφουρνίσει για να καταβροχθίσουμε ζεστά δυο τρία (τουλάχιστον) πριν φύγουμε για τον Επιτάφιο, ενώ εκείνη μας έβαζε τις φωνές, αλλά πάντα, τρυφερά με ένα ξα σας στο τέλος, που άργησα αλλά έμαθα επιτέλους τι θα πει. Σημειώστε: το καλύτερο είναι τα καλιτσουνάκια να τρώγονται χλιαρά, το ίδιο και η δική μου τάρτα-καλιτσούνι που έφτιαξα σε μια απόπειρα να την μιμηθώ.
Ομοιά τους δεν έχω ξαναφάει από τότε. Φταίνε και τα υλικά, άλλα τότε άλλα τώρα, η γεύση τους έχει ξεφτίσει πια. Ασε που όλοι πια φτιάχνουν τη ζύμη με λάδι –δε λέω πιο υγιεινή μεν αλλά η γιαγιά Μαρία, που δεν έκανε σκόντο στη γεύση, επέμενε ότι η ζύμη θέλει καλό βούτυρο και είχε δίκιο. Τέλος πάντων παραμονές του Πάσχα βρήκα στη λαϊκή της Σπευσίππου, στον πάγκο με τα τυριά, ένα χλωρό ανθοτυράκι με γεύση άφταστη. Το ονειρευόμουν με μέλι για το πρωινό και ψωμί ζυμωτό από ξυλόφουρνο, ξεροψημένο. Αλλά με τόσες πασχαλινές λιχουδιές έμεινε στην άκρη.
Υπόψη αυτά τα φρέσκα τυριά δεν έχουν μεγάλη ζωή ακόμη και μέσα στο ψυγείο. Επρεπε, λοιπόν, επειγόντως κάτι να το κάνω. Τι; Τάρτα. Είχα και μια συσκευασία ζύμης κουρού στην κατάψυξη για άμεση κατανάλωση, επίσης, οπότε δεν χρειάστηκε να πονοκεφαλιάσω για τη βάση. Αράδιασα τα υλικά στο τραπέζι, ανθότυρο, μέλι, ζάχαρη, κανέλα, αβγά. Και αυτοσχεδίασα.
Εγινε θαύμα! Ιδού η συνταγή:
Τάρτα καλιτσούνι
Υλικά
Για ένα τετράγωνο ταψάκι (πλευράς 22 εκ)
Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα 180ο Κελσίου
- 1 φύλλο ζύμης κουρού
- ½ κιλό φρέσκο ανθότυρο ή μυζήθρα
- 2 αβγά
- 50 γρ ζάχαρη
- 1 κ.τ.σ. μεγάλη μέλι
- 3-4 σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 πρέζα αλάτι ψιλό
- 3 κ.τ.γλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.τ.γλ. κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ χτυπάμε καλά με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αβγά, προσθέτουμε το μέλι, λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, αλάτι και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και την κανέλα ανακατεύοντας για να ενσωματωθούν καλά.
Απλώνουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί για ψήσιμο, σκεπάζουμε με ένα φύλλο κουρού και στο πλάι. Βάζουμε το ταψάκι για 10 λεπτά στον φούρνο για να σταθεροποιηθεί η ζύμη.
Το βγάζουμε και αδειάζουμε μέσα τον χυλό. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Σημειώσεις
- Το σιμιγδάλι μπήκε στον χυλό γιατί δεν είχα αλεύρι και ήθελα κάτι για να τραβήξει τα υγρά και να μην «μουλιάσει» η ζύμη. Και αποδείχτηκε τέλεια ιδέα.
- Με τον ίδιο τρόπο θα φτιάξω και μια αλμυρή τάρτα, μείον την ζάχαρη και την κανέλα συν λίγη τριμμένη φέτα και ότι άλλο τυρί έχει περισσέψει
- Ξέχασα να "γυαλίσω" την επιφάνεια της τάρτας αλείφοντάς τη με έναν κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νερό. Μπου βγήκε ματ, εσείς μην το παραλείψετε