Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καλοκαιρινή πανδαισία: Γεμιστά με κιμά

της Κικής Τριανταφύλλη Συνταγέςγεμιστά με κιμά, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, ντολμαδάκια

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

«Αααα, γαλλικά γεμιστά με κιμά!», είπαν με μια φωνή οι γάλλοι φίλοι μας, που είχαν έρθει για φαγητό κι εμείς τους διορθώσαμε (με κρυφή χαρά): «Οχι, κρητικά!». Την Κυριακή τα έκανα γιατί είναι μεν εύκολο φαγητό αλλά θέλει τον χρόνο του και τις καθημερινές  δεν τον διαθέτω. Και τα τιμήσαμε δεόντως.

Η αλήθεια είναι ότι η κρητικιά πεθερά μου και η εξίσου σπουδαία μαγείρισσα κόρη της δεν έβαζαν μαϊντανό ούτε σκόρδο, δική μου είναι αυτή η προσθήκη που θα δείτε. Επίσης η δική τους συνταγή θέλει μέσα σε κάθε γεμιστό και λίγο βούτυρο, από το λεγόμενο «καλό» σε βάζο, από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν είχα.

Αυτό που κάνει όμως πραγματικά τη διαφορά στα γεμιστά, με ή χωρίς κιμά, είναι τα κληματόφυλλα. Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε. Δεν χρειάστηκε να τρέξω στο μπακάλικο για φύλλα. Μια μικρή ρίζα κλήματος στην αυλή  μας έδωσε τα πολυπόθητα φυλλαράκια.

Γεμιστά με κιμά

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Υλικά

(για ένα ταψί 35 εκ)

  • 6 ντομάτες
  • 3 πιπεριές
  • 4 μέτρια κολοκυθάκια
  • 15 κληματόφυλλα
  • 1 πατάτα
  • 700 γρ κιμά λάπα  (θέλουμε το λιπάκι της σε αυτή τη συνταγή)
  • ½ φλ ρύζι Καρολίνα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 σκελίδες φρέσκο σκόρδο
  • Ελαιόλαδο
  • λίγο φρέσκο βούτυρο (προαιρετικό)
  • Αλάτι, πιπέρι, τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση

Βάζω το ρύζι σε ένα μπολ με νερό, το ξεπλένω και το αφήνω στην άκρη να μουλιάσει.

Κόβω το κοτσανάκι από τα κληματόφυλλα, τα τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο από την ίδια πλευρά και τα αφήνω για λίγη ώρα σε νερό με ξύδι (το κάνω σε όλα τα χορταρικά, βοηθάει να απομακρυνθούν τυχόν έντομα και μικροοργανισμοί). Τα βγάζω από το ξυδόνερο, τα ξεπλένω και όπως είναι όλα μαζί με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα βυθίζω σε νερό που κοχλάζει μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τα γυρίζω και από την άλλη μεριά, τα βγάζω και τα αφήνω στην άκρη να στραγγίσουν. Τα εσωτερικά θα αλλάξουν κι αυτά χρώμα από τη διάχυτη θερμότητα, δεν χρειάζεται να μπουν στο καυτό νερό ένα-ένα.

Πλένω και στεγνώνω όλα τα ζαρζαβατικά. Κόβω ένα καπάκι από το κάτω μέρος κάθε ντομάτας και με ένα κουταλάκι αδειάζω το εσωτερικό τους. Αλατίζω ελαφρά και τις βάζω  να σταθούν ανάποδα μέσα στο ταψί.

Κόβω ένα καπάκι από κάθε πιπεριά και αδειάζω το εσωτερικό τους από τους σπόρους, αλατίζω ελαφρά, τοποθετώ επίσης ανάποδα μέσα στο ταψί.

Κόβω οριζόντια ένα καπάκι από τα κολοκύθια και με τη βοήθεια ενός μυτερού μαχαιριού και ενός με στρογγυλή μύτη αδειάζω προσεκτικά τη σάρκα τους.

Σε  ένα τηγανάκι ζεσταίνω λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκόβω τη μισή σάρκα των κολοκυθιών και τσιγαρίζω ελαφρά μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.

Πλένω καλά τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβω.

Περνάω τη σάρκα της ντομάτας από το μούλτι και στη συνέχεια σουρώνω τον χυμό σε σουρωτήρι ώστε να απομακρύνω και τα κουκούτσια (γιατί μας πειράζουν στο έντερο…)

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σε μεγάλο μπολ βάζω τον κιμά, το ρύζι αφού το ξεπλύνω καλά και το σουρώσω, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τσιγαρισμένη σάρκα των κολοκυθιών, 3-4 κουταλιές της σούπας χυμό ντομάτας και ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι (από μία κουταλιά έβαλα). Ζυμώνω καλά με τα χέρια για να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.

Βγάζω τα λαχανικά από το ταψί για να αδειάσω τα υγρά που έχουν βγάλει στο μεταξύ και τα τοποθετώ κανονικά. Γεμίζω κάθε ένα με γέμιση αφήνοντας λίγο χώρο για να φουσκώσει το ρύζι. Σε κάθε γεμιστό ρίχνω λίγο βούτυρο (στη μύτη του μαχαιριού) και κλείνω τα καπάκια.

Κόβω την πατάτα σε κομμάτια και τα αλατίζω. Τυλίγω 10 ντολμαδάκια, βάζοντας λίγη γέμιση στο κέντρο κάθε κληματόφυλλου.  Τοποθετώ πατάτες και ντολμαδάκια στα κενά, σκεπάζω με τα υπόλοιπα κληματόφυλλα, ραντίζω το φαγητό με ελαιόλαδο και χυμό ντομάτας και πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνω για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς με αέρα.

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Σημειώσεις

  • Το φαγητό τρώγεται χλιαρό και την επομένη είναι πολύ ωραίο  επίσης, θέλει όμως ζέσταμα αφού στο μεταξύ θα το έχετε φυλάξει στο ψυγείο.
  • Του πάει πολύ ένα ωραίο δροσερό ροζέ ή ένα μοσχοφίλερο.
  • Οι γάλλοι φίλοι μας έμαθαν να τρώνε τα γεμιστά τους με φέτα βαρελίσια και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί και ενθουσιάστηκαν.
  • Ο χυμός της ντομάτας που περίσσεψε μπήκε σε γυάλινο βάζο με λίγο ελαιόλαδο από πάνω, για άλλες παρασκευές.
  • Η σάρκα από τα κολοκυθάκια φυλάχτηκε στην κατάψυξη και θα βγει μια από τις επόμενες μέρες για να γίνει ομελέτα.
  • Δείτε εδώ όλες τις συνταγές μας για γεμιστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'