Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με χυμό εσπεριδοειδών και κακάο

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με χυμό εσπεριδοειδών και κακάο

της Κικής Τριανταφύλλη Μαγειρικές ιστορίεςσιμιγδαλένιος χαλβάς με κακάο και εσπεριδοειδή

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Την ημέρα που είμαστε καλεσμένοι του Αντριέν και της Μοργκάν για βιετναμέζικο φο, σκέφτηκα η δική μου συνεισφορά να είναι ένας χαλβάς, κατά προτίμηση με κακάο και χυμό πορτοκαλιού, που είναι ο αγαπημένος μου. Συνήθως τον κάνω με σησαμέλαιο, που έχει ξηροκαρπάτη γεύση και του ταιριάζει πολύ.  Ομως δεν βρήκα στη Ρόδο, οπότε τον έκανα με ένα απαλό ελαιόλαδο. Εγινε καταπληκτικός. Και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν το τέλειο γλυκό μετά τη βιετναμέζικη σούπα.

Η παραδοσιακή συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά (έχουμε πολλούς όπως θα δείτε με ένα κλικ εδώ)είναι μια απλή αριθμητική πρόοδος, που δεν την ξεχνάς. 1:2:3:4. Δηλαδή 1 ποτήρι ελαιόλαδο, 2 ποτήρια σιμιγδάλι, 3 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό.

Αλλά έχοντας μάθει πια να τρώμε πιο άγλυκα τα γλυκά μας, μειώνω τη ζάχαρη κατά ένα ποτήρι και η σειρά γίνεται 1:2:2:4. Δοκιμάζοντας, μείωσα και την ποσότητα του ελαιολάδου κατά ¼, πρόσθεσα επίσης χυμό πορτοκαλιού, μανταρινιού και λεμονιού (1 ποτήρι χυμός + 3 ποτήρια νερό), 4 κ.τ.σ. κακάο, και καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού, μανταρινιού και λεμονιού. Και στο τέλος στόλισα το γλυκό με φετούλες φρέσκου πορτοκαλιού που το δρόσισαν ευχάριστα.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με χυμό εσπεριδοειδών και κακάο

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Υλικά

  • ¾ ποτηριού απαλό ελαιόλαδο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 1,5-2 ποτήρια ζάχαρη καστανή
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι χυμό από:
  • 3 πορτοκάλια (ακέρωτα)
  • 2 μανταρίνια (ακέρωτα)
  • 1 μικρό λεμόνι (ακέρωτο)
  • 4 κ.τ.σ. κακάο
  • 3 κ.τ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή

Ξεπλένω και στεγνώνω τα εσπεριδοειδή. Τα στύβω και αφήνω στην άκρη τον χυμό.  

Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρώ προσεκτικά το άσπρο μέρος από τις φλούδες των 2 πορτοκαλιών, των μανταρινιών και του λεμονιού και το πετάω και κόβω τις φλούδες, σε μικρά μπαστουνάκια. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, προσθέτω 3 κ.τ.σ ζάχαρη και 1 κ.τ.σ νερό και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνω τα μπαστουνάκια και τα αφήνω να καραμελώσουν. Τα αποσύρω και τα αφήνω στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και τις υπόλοιπες φλούδες του πορτοκαλιού να βράσουν μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρώ τις φλούδες, ρίχνω τον χυμό που έχω κρατήσει και ανακατεύω καλά.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω το σιμιγδάλι. Χαμηλώνω τη φωτιά και ανακατεύω συνεχώς με μια μακριά ξύλινη κουτάλα ώσπου να αρχίσει το σιμιγδάλι να σκουραίνει ελαφρώς. Προσθέτω τις καραμελωμένες πορτοκαλόφλουδες. Χαμηλώνω εντελώς τη φωτιά και με μια βαθιά κουτάλα ρίχνω σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύω συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα.

Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, γιατί ο χαλβάς που κοχλάζει είναι επικίνδυνος καθώς πετάγεται και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα. Γι’ αυτό καλό είναι να φοράτε προστατευτικά γάντια.

Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, ο χαλβάς να στεγνώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Τον κατεβάζω από τη φωτιά και μοιράζω σε ατομικά φορμάκια ή σε ένα μεγάλο μπολ. Ξεφορμάρω το γλυκό σε πιατέλα όταν κρυώσει και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. (Χλιαρό είναι υπέροχο)

(photo: Κική Τριανταφύλλη)
(photo: Κική Τριανταφύλλη)

Τιπς

  • Αντί να καραμελώσουμε φλούδες μπορούμε να τις ρίξουμε όλες στο σιρόπι για να το αρωματίσουν δυνατά και να προσθέσουμε ψιλοκομμένα κομματάκια από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, περγαμόντο ή και λεμόνι.
  • Αν τα πορτοκάλια σας είναι γλυκά, μειώστε ακόμη περισσότερο τη ζάχαρη, δηλαδή φτιάξτε σιρόπι με 1,5 ποτήρι ζάχαρη, 3 ποτήρια νερό και 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε καβουνρτισμένα αμύγδαλα, καρύδια ή κουκουνάρι και λίγες σταφίδες.
  • Τέλος, στο σερβίρισμα μερικές φετούλες πορτοκάλι ή και μανταρίνι, το δροσίζουν ευχάριστα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα της Κικής Τριανταφύλλη

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Μαγειρικές ιστορίες'

Σχολιαστε


έως 2000 χαρακτήρες