H ανακύκλωση είναι νόστιμη
Έριξα μια ματιά στο ψυγείο και θύμωσα. Θεωρώ ιεροσυλία να πετάω φαγητό- όχι για λόγους συμπαράστασης στους πενόμενους αλλά γιατί είναι απλώς σπατάλη και ένδειξη κακής οικιακής οικονομίας. Έτσι, αποφάσισα να διορθώσω τις υπερβολές των εορτών. Ό,τι λαχανικά είχαν περισσέψει, θα τα έκανα χορτόσουπα.
Στο σπίτι μας δεν την συνηθίζαμε. Τώρα που το σκέφτομαι, ποτέ δεν είχε μαγειρέψει η μητέρα τέτοια σούπα. Άλλη ήταν η χρήση των λαχανικών. «Αυτά είναι αθηναιϊκα σουσούμια», έλεγε.
Εντάξει και οι μαμάδες κάνουν λάθος.
(Χρειάστηκα χρόνια για να το αποδεχθώ και νιώθω καλύτερα, πρέπει να πω).
Χορτόσουπα, λοιπόν, μη ξεχνιόμαστε!
Έβγαλα στον πάγκο τα εξής:
- δύο μαρούλια (ψιλολυπημένα)
- μισό λάχανο
- τρεις ντομάτες
- ρόκα
- τρία πράσα
- ένα ματσάκι -κάποτε- φρέσκα κρεμμυδάκια
- ένα κομμάτι μπρόκολο
- κάτι μοναχικά κολοκυθάκια
- μερικές πατάτες που είχα και
- ενα ξερό κρεμμύδι
Τα καθάρισα, τα έκοψα και τα έβαλα σε παγωμένο νερό, για να συνέλθουν λίγο. Έριξα λάδι στην κατσαρόλα. Τα πέρασα γρήγορα όλα από τη φωτιά για δευτερόλεπτα, με αλάτι και πιπέρι.
Μετά τα σκέπασα με νερό, χαμήλωσα το μάτι και τα άφησα να βράσουν. 'Εστυψα ένα λεμόνι και το χτύπησα με λίγο ζουμί από τα λαχανικά. Το άφησα στην άκρη. Όταν μαλάκωσαν, τα έλιωσα με το μπλέντερ, έριξα το λεμονόζουμο μέσα και έσβησα τη φωτιά.
Είχα λίγο μπαγιάτικο ψωμί. Το έψησα στην τοστιέρα και σέρβιρα σε κάθε πιάτο μια φέτα ψωμί με χορτόσουπα απο πάνω. Κόκκινο πιπέρι που δεν καίει το απογειώνει, όπως θα έλεγε και ο σεφ.
Ένιωσα καλύτερα που αξιοποίησα τα απομεινάρια των εορτών. Τίποτα δεν πάει χαμένο, τελικά.
The party is over - It's time for leftovers!
[Δείτε το προφίλ της Μαρίας Χούκλη στο protagon.gr]