Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Ψηφίζουμε με τις μπουκιές μας

του Άντυ Παξινού Wikiσπόροι, Πελίτι, Αιγίλοπας

Όπως είχε γράψει ο Παύλος Γεωργιάδης στο κείμενο "Οι σπόροι τον καιρό της κρίσης", με αφορμή την αναμενόμενη νέα νομοθεσία της Ε.Ε. για τους σπόρους, ο Αιγίλοπας και το Πελίτι πραγματοποιούν μια σχετική εκστρατεία ενημέρωσης. Τις προάλλες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έγινε η πρώτη ομιλία στα πλαίσια αυτής της εκστρατείας για την φετινή χρονιά.

Photo: grassrootgardens.com
Photo: grassrootgardens.com

Η παρουσία του Πελίτι, όπως σε όλες της εκδηλώσεις με θέμα την διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, ήταν δυναμική. Περιλάμβανε ελεύθερη διανομή σπόρων και ενημερωτικών εντύπων πριν και μετά την εκδήλωση. Τα μέλη του με το χαρακτηριστικό τους πάθος, έφεραν για ακόμα μια φορά τους δικούς τους καλλιεργημένους παραδοσιακούς σπόρους, καθαρούς από χημικά λιπάσματα, είτε για ανταλλαγή είτε για να τους χαρίσουν με πολλή αγάπη σε νέους καλλιεργητές που εκτιμούν την φυσική καλλιέργεια και φροντίζουν για τη διατήρηση της φυτικής μας κληρονομιάς.

Αν και ήταν μία εργάσιμη μέρα και παρά την απεργία των μέσων μεταφοράς η συγκέντρωση άρχισε από αρκετά νωρίς και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Αρκετοί αναγκάστηκαν να παραμείνουν όρθιοι στο διάδρομο της εισόδου, μιας και η μικρή αίθουσα δεν ήταν αρκετή για τον αυξημένο αριθμό ατόμων που όλο και πιο έντονα δείχνουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι ομιλητές ήταν αρκετοί και περιορίστηκαν σε σύντομες (ευτυχώς!) αλλά πολύ ουσιαστικές εισηγήσεις.
Πολλά τα θέματα και στο επίκεντρό τους η αναμενόμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους, που προβλέπει να καταγράφονται όλες οι ποικιλίες φυτών που έχουν εγκριθεί για αγροτική καλλιέργεια, επομένως και για την διατροφή μας, σε έναν επίσημο διεθνή κατάλογο αποκλείοντας έτσι όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες.

Οι ανησυχίες που δημιουργούνται από αυτή την απόφαση είναι κυρίως δύο:
Το πρώτο ζήτημα είναι ο περιορισμός της βιοποικιλότητας, διότι για να εκκριθεί μια ποικιλία πρέπει να φέρει σταθερότητα σε πολλά χαρακτηριστικά ασήμαντα για την υγεία αλλά περισσότερο σημαντικά για το εμπόριο, όπως για παράδειγμα το σχήμα του καρπού. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται αρκετές παραδοσιακές ποικιλίες με πολλά θετικά στοιχεία για την υγεία μας, το έδαφος ακόμα και τη γεύση. Είδη που φέρουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά αναγκάζονται να σταθεροποιούνται για να εγκριθούν και να καταγραφούν στον επίσημο κατάλογο. Ως αποτέλεσμα γίνονται όλο και πιο ευαίσθητα και παρουσιάζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις καλλιέργειας ενώ οι μόνοι που επωφελούνται είναι ελάχιστες εταιρείες παρασκευής φυτοφάρμακων.

Το δεύτερο ζήτημα και εξίσου σημαντικό είναι η αδειοδότηση καλλιέργειας και κατοχής ποικιλιών του επίσημου καταλόγου, δηλαδή οι πατέντες σπόρων. Ο νόμος προβλέπει πως η κατοχή και η διακίνηση σπόρων για καλλιέργεια φαγώσιμων ειδών θα χρειάζεται πιστοποίηση και έγκριση, αυξάνοντας έτσι το κόστος της διατήρησής τους.
Μία τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει σημαντικά μικρομεσαίους αγρότες ενώ παράλληλα θα αποκλείσει τους παραδοσιακούς (αβελτίωτους) σπόρους από την αγορά.

Λίγο πριν τη λήξη της συγκέντρωσης όλοι συμφώνησαν πως κανένας νόμος δεν πρόκειται να μας περιορίσει ή νας μας αποτρέψει από την διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων μας, εάν εμείς οι ίδιοι δείξουμε την επιλογή μας "ψηφίζοντας" με κάθε μπουκιά, με την επιλογή δηλαδή φρέσκων, καθαρών τροφών από παραδοσιακές ποικιλίες σε κάθε μας γεύμα!

Ομιλητές και θεματολογία
- Κώστας Κουτής (Αιγίλοπας), «Το ελληνικό κίνημα για τους σπόρους και τη γεωργία της τροφής- Δικαιώματα γεωργών και πολιτών»
- Βάσω Κανελλοπούλου (Πελίτι), «Παραδοσιακοί Σπόροι, Νομοθεσία και Διατροφική Ανεξαρτησία»
- Γιώργος Κολέμπας (Οικοκοινότητα), «Η κρίση και το αγροδιατροφικό ζήτημα: Yπάρχει διέξοδος;»
- Βασίλης Φακουρέλης (Δρυάδες), «Σύντομη παρουσίαση δικτύου νεολαίας για τη διατήρηση σπόρων»
- Pierre Sultana (από την Αυστριακή οργάνωση «Κιβωτός του Νώε» arche-noah.org), παρατηρητής ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις Βρυξέλλες, «Η Νομοθεσία των σπόρων στις Βρυξέλλες»
- Εκπρόσωπος υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τοποθέτηση-ενημέρωση σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Άντυ Παξινού

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Wiki'