Τι θέλουν οι ξένοι;
Μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις βιολογικής παραγωγής και μεταποίησης στον κόσμο είναι η BioFach που πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο στην Νυρεμβέργη. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 2.396 εκθέτες από 129 χώρες ενώ την επισκέφτηκαν 41.500 εμπορικοί επισκέπτες, εκ των οποίων το 43% ήταν εκτός Γερμανίας. Το bostanistas ήταν εκεί! Όχι αυτοπροσώπως, αλλά με εκπροσώπους στους οποίους έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Και τι είδαν οι εκπρόσωποι στη Νυρεμβέργη;
Λοιπόν, περίμεναν ότι το ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή και την αντιστροφή του κλίματος στο εξωτερικό θα εκφραζόταν με μία δυναμική κρατική συμμετοχή στην έκθεση. Ένα περίπτερο στο οποίο θα προωθούνταν αυτά τα προϊόντα που ήδη εξάγονται για τα οποία, στα λόγια, το κράτος καμαρώνει όποτε βρει ευκαιρία: λάδι, κρασιά, τυρί, αρωματικά φυτά. Έλα όμως που δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή! Κάποιοι ιδιώτες παραγωγοί και μεταποιητές μετέβησαν φυσικά με δικά τους έξοδα κι ευτυχώς, γιατί εκείνοι έδωσαν μια εικόνα των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγής.
Οι χώρες, πάλι, που στοχεύουν με αξιώσεις στη διεθνή αγορά και παράγουν ομοειδή προϊόντα, είχαν οργανωμένες κρατικές αποστολές. Μιλάμε για Αλβανία, Ουγγαρία, Αίγυπτο… Όσο για την Τουρκία, ας μην το κάνουμε ζήτημα, έτσι κι αλλιώς φημίζεται για τον τρόπο που προβάλλει την εικόνα της στο εξωτερικό (και βλέποντάς το από τη σκοπιά της, καλά κάνει). Ούτε βέβαια για τις μεσογειακές χώρες.
Οι εκπρόσωποι ένιωσαν άσχημα, στο περιθώριο. «Αυτή η έρημη η ανάπτυξη, πως στο καλό θα έρθει;» αναρωτήθηκαν.
Απάντηση, βέβαια, δεν πήραν, αλλά πήραν απόφαση ότι οι ίδιοι θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται χωρίς να περιμένουν την παραμικρή υποστήριξη. Πήραν σβάρνα περίπτερα, έκαναν γνωριμίες, επαφές και έρευνα αγοράς και ιδού τι ανακάλυψαν ότι μπορούν να εξάγουν στο δικό τους πεδίο (βιολογικά αρωματικά φυτά) σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ινδία και Κίνα:
Τσάι βουνού (sideritis) - Είναι ενδημικό, σε άγρια κατάσταση και υπάρχει μόνο στην Ελλάδα.
Στην Κρήτη το βρίσκουμε και ως μαλοτήρα και στον Όλυμπο ως σκάρδικα.
Δάφνη - Τα φυλλαράκια της που βάζουμε στο φαγητό δεν καλλιεργούνται σε αφθονία, οπότε κάποιος πρέπει να το κάνει και να το πουλήσει στο εξωτερικό.
Τσουκνίδα - Την θέλουν κυρίως για φαρμακευτικούς σκοπούς
Χαμομήλι - Ταπεινό, έχει μια γλυκιά αθωότητα
Φλαμούρι - Τι ξεχωριστή γεύση!
Σινάπι - Για καλές μουστάρδες
Ρίγανη - Η περιζήτητη
Αυτά προς το παρόν και για την BioFach 2014 θα φροντίσουμε να κουρδίσουμε εγκαίρως τους αρμοδίους, ώστε να υπάρχει ελληνική συμμετοχή.