Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Καν’ το όπως ο Ομπάμα: προβιοτικά

της Χριστίνας Ταχιάου προβιοτικά, ημερίδα, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπάρχουν και βακτήρια φιλικά προς τον οργανισμό μας που ζουν στο πεπτικό μας σύστημα. Ονομάζονται προβιοτικά, είναι μερικές εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι και προστατεύουν από λοιμώξεις, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, βοηθούν το πεπτικό- για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις ιδιότητές τους.

Photo: mixedgreensblog.com
Photo: mixedgreensblog.com

Μια από τις τροφές που περιέχει προβιοτικά είναι το γιαούρτι. Αυτό που γεύτηκε κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της δεύτερης θητείας του ο Μπαράκ Ομπάμα και προωθεί στα σχολεία, στο πλαίσιο της υιοθέτησης ενός υγιεινού μοντέλου διατροφής για τα παιδιά. «Ελληνικό γιαούρτι», όπως το αποκαλούν, δίνοντάς του μια ξεχωριστή θέση στην κορυφή της γεύσης και της υγιεινής διατροφής.

Η λέξη προβιοτικά προέρχεται από το pro (υπέρ, για), και το biotic, βιοτικός. Είναι τρόφιμα «υπέρ ζωής». Άλλα προβιοτικά τρόφιμα που βρίσκουμε παντού γύρω μας είναι η φέτα, το κεφαλοτύρι, το λευκό τυρί άλμης από κατσικίσιο γάλα, το ξινόγαλα, ο τραχανάς. «Και το τουρσί, που θα έχει μεγάλη ζήτηση στο μέλλον εξαιτίας των προβιοτικών» επιμένει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο υπουργός έχει θέσει στους άξονες της πολιτικής του την ώθηση των προβιοτικών τροφίμων, με την παράλληλη οργάνωση των βιοτεχνιών που τα παράγουν.
Μάλιστα σε ημερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 22ης  Έκθεσης Τροφίμων Detrop ο κ. Τσαυτάρης βράβευσε επιχειρήσεις προβιοτικών.

Η ημερίδα ήταν καθαρά επιστημονική και ανάμεσα στους εισηγητές βρέθηκαν κτηνίατροι, γιατροί, ερευνητές, τεχνολόγοι τροφίμων, γεωπόνοι και καθηγητές. Από τα θέματα δεν έλειψαν εξεζητημένα θέματα όπως «Απομόνωση και ταυτοποίηση βιοπροστατευτικών καλλιεργειών οξυγογλακτικών βακτηρίων» ή «Ανοσοτροποιητική δράση προβιοτικών οργανισμών» μέχρι και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προβιοτικά.

Η μεγάλη αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ήταν φίσκα, είχε και όρθιους! Στο ακροατήριο ήταν κτηνίατροι, γεωπόνοι, άνθρωποι της παραγωγής και πολλοί φοιτητές. Πολύ ευχάριστο ότι εκδηλώθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον. Και κάτι που δεν ήξερα: ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συνδέσμου Προβιοτικών που εδρεύει στη Γενεύη είναι Έλληνας. Λέγεται Ιωάννης Μισόπουλος και φυσικά ήταν παρών στην ημερίδα.

Πρόσφατα άρθρα της Χριστίνας Ταχιάου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Ειδήσεις'