Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πέντε αστέρια: μεζέδες της ελληνικής θάλασσας

του Δημήτρη Μπούτου Παραγωγοί + προϊόνταθαλασσινά, αλίπαστα, έλληνες παραγωγοί

Αλίπαστα, όπως γαύρος και σαρδέλες μαρινάτες σε λάδι, μύδια και αλείμματα από άξιους έλληνες επαγγελματίες, αποδεικνύουν πως η εγχώρια παραγωγή δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα εισαγόμενα θαλασσινά είδη. Αντιθέτως, με μεθόδους αυθεντικές και αγνές με ιστορία αιώνων, όπως το πάστωμα, οι μεζέδες της ελληνικής θάλασσας υπόσχονται ποιοτικές, έξοχες γεύσεις.

Photo: nosaladasameal.com
Photo: nosaladasameal.com

Σαρδέλες Μυτιλήνης στο λάδι 
Η οικοτεχνία ΑΙΓΕΑΣ στη Λέσβο διαθέτει σε κονσέρβες τις φημισμένες σαρδέλες του νησιού, που αμέσως μετά το ψάρεμα παστώνονται και συντηρούνται σε λάδι ή σε αλάτι· πρόκειται για την παλαιότερη τεχνική διατήρησης τροφίμων με μακρά παράδοση στο νησί. Η πρώτη ύλη αλιεύεται καθημερινά από τα γρι-γρι της Μυτιλήνης και με τις πατροπαράδοτες συνταγές η οικοτεχνία συσκευάζει ψάρια που διατηρούνται αφράτα και εύγευστα για πολύ καιρό, χάρη στα αγνά υλικά: Ποιοτικό λάδι ελιάς, ξύδι, νερό και αλάτι. Εκτός από τις σαρδέλες συσκευάζουν κολιούς, γαύρους, σκουμπριά και λακέρδες- όλα ανάλογα με την εποχή. Τα προϊόντα τους διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα, για επαγγελματική ή οικιακή χρήση.
lesvosfoods.gr
Εν Αθήναις θα τα βρείτε στο Παντοπωλείο «Περί Λέσβου».

Αντσούγιες Μυτιλήνης
Οι ασύγκριτοι παστοί γαύροι της παραδοσιακής βιοτεχνίας ΛΕΒΑ διατηρούνται σε χοντρό, θαλασσινό αλάτι. Καθαρίζονται σχολαστικά και εν συνεχεία βυθίζονται σε αυτό με παντελή απουσία χημικών συντηρητικών. Το αποτέλεσμα; Φιλέτα ψαριού με μοναδικό άρωμα και πλούσια, αλμυρή γεύση, ιδανικό συνοδευτικό για ούζο ή ρακί. Η βιοτεχνία βρίσκεται στην ελληνική αγορά από το 1950 και ασχολείται με την επεξεργασία ελιών, την εμφιάλωση ούζου και τη μεταποίηση ιχθυρών. Η ζήτηση των προϊόντων της υψηλή- και όχι άδικα.
leva.gr
Όλα τα αλίπαστα της βιοτεχνίας είναι επίσης διαθέσιμα στο κατάστημα «Περί Λέσβου».

Άλειμμα ταραμά Χαλκιδικής
Μία ακόμα ευφυής έμπνευση από την εταιρεία ΕΡΓΟΝ και τους αδερφούς Θωμά και Γιώργο Δούζη. Απολαυστικά όλα τα προϊόντα τους και ιδίως οι «αλοιφές»: άλειμμα φέτας με πιπεριά ή σκόρδο, καπνιστού σολομού ή μπακαλιάρου σκορδαλιά. Τετρανόστιμο εκείνο του λευκού ταραμά με πλούσια, σπιρτάτη γεύση, που διατηρείται άψογα και εκτός ψυγείου- το οποίο και προτείνεται, καθώς η θερμοκρασία δωματίου του χαρίζει απαλή, κρεμώδη υφή. Ουζομεζές πρώτης τάξης, δοκιμάστε τον σαν ντιπ ή αλείφτε το απλά σε φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι.
ergonproducts.gr
Στη Θεσσαλονίκη θα το βρείτε στο φημισμένο Παντοπωλείο «Έργον» και στην Αθήνα στο delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι» και στα καταστήματα delicatessen- catering «Μπαλάσκας».

Μύδια Χαλκιδικής
Και όχι μόνο: γυαλιστερές, κυδώνια, στρείδια, φούσκες με κρίταμο - όλα θρεμμένα αποκλειστικά από το θαλασσινό νερό της περιοχής. Ο λόγος για τις μυδοκαλλιέργειες με την επωνυμία «Αναστασίου» στη Βασιλίτσα και το Μαρμάρι Χαλκιδικής, στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Ο ιδρυτής τους, Βασίλης Αναστασίου, συνέχισε τη μακρά τέχνη της περιοχής στις καλλιέργειες τέτοιου τύπου και από το 1999 τροφοδοτεί καταστήματα ανά την Ελλάδα με όλα τα παραπάνω. Ξεχωρίζουν βέβαια τα αποκελυφωμένα μύδια σε συσκευασία με θαλασσινό νερό όσο και εκείνα με κέλυφος, η κοπιαστική διαλογή των οποίων γίνεται ένα προς ένα. Ένα πραγματικά βιολογικό προϊόν, καθώς τα μύδια σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους τρέφονται αποκλειστικά με θαλασσινό νερό που φιλτράρεται ασταμάτητα, χωρίς τη χρήση άλλης τροφής ή θεραπείας. Δοκιμάστε τα ωμά με αρκετό λεμόνι ή μαγειρεμένα με ούζο και μουστάρδα- οι γεύσεις τους θα δέσουν μοναδικά.
mydia-anastasiou.gr

«Παστουρμάς» θαλασσινός Κομοτηνής
Ο Γιώργος Πασχαλίδης από το Φανάρι Κομοτηνής δημιουργεί τον ιδιαίτερο θαλασσινό «παστουρμά», δηλαδή φιλέτα μπακαλιάρου αλατισμένα και στη συνέχεια καλυμμένα με τσιμένι, το σύνηθες περίβλημα του αλλαντικού. Μεζές ιδιαίτερος με έντονη γεύση, συνδυάζει την υφή του κρέατος με τη νοστιμιά της πέρκας. Για να τον δοκιμάσετε, εξασφαλίστε παγωμένο τσίπουρο, που θα «ξεπλύνει» τη μεστή, λιπαρή γεύση του.
Θα τον βρείτε στο κατάστημα «Μιράν».
miran.gr

Στοιχεία καταστημάτων
Περί Λέσβου, Παντοπωλείο, Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλ.: 21 0323 3227
Μιράν, Παντοπωλείο, Ευριπίδου 45, Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλ.: 21 0321 7187
Τα σημεία διάθεσης των προϊόντων καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας για τις βιοτεχνίες-οικοτεχνίες εκτός Αθηνών μπορείτε να τα βρείτε στις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Παραγωγοί + προϊόντα'