Χορτόπιτα ξεβράκωτη
Είτε τυλιγμένες σε φύλλο ή «ξεβράκωτες», τελείως γυμνές - όποια μορφή και αν έχουν, οι πίτες είναι αναμφισβήτητα το έδεσμα-πασπαρτού κάθε τραπεζιού. Με το μεγάλο αποθεματικό τους δε σε συνταγές και παραλλαγές, η πιο βολική λύση για την περίοδο της νηστείας: με μια απλή σαλάτα γίνονται πλήρες, χορταστικότατο γεύμα. Εξαιτίας ευκολίας όλοι αγαπάμε λίγο περισσότερο τις γυμνές, δηλαδή τις φτιαγμένες χωρίς φύλλο. Στην ουσία πρόκειται για χυλό μέσα στον οποίο ανακατεύεται η γέμιση και μαζί ψήνονται στον φούρνο, «μπλέτσι» κατά τους Ηπειρώτες. Όσο έκφυλη, λοιπόν, και αν ακούγεται η πίτα μας, τόσο σεμνή, προσηνής και ευλαβική είναι. Το γέμισμα αλλάζει μαζί με την εποχή: από εδώ και πέρα χόρτα άγρια ή καλλιεργημένα αλλά και αρωματικά βότανα, που βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Η ξεδιάντροπη στο άκουσμα κυρία προσγειώθηκε στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας και η αδιάφορη όψη της σε καμία περίπτωση δεν υποσχόταν μια πλούσια γεύση από κρεμμύδια, σπανάκι και ευωδιαστά μυρώνια. Αμέσως ζήτησα να μάθω πώς:
(Για 8 έως 10 άτομα αλλά, καθότι νηστίσιμη και σχετικά ελαφριά, μάλλον φτάνει για να χορτάσει μόνο τους μισούς.)
Χρειαζόμαστε:
- 500 γραμμ. από διάφορα χόρτα (σπανάκι, πράσο, καυκαλήθρες, μυρώνια - ό,τι βρούμε πιο φρέσκο)
- μαϊντανό και άνηθο ψιλοκομμένους
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος τους
- 500 γραμμ. καλαμποκάλευρο
- 500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
- 2 ποτήρια ελαιόλαδο
- αλάτι
- νερό ζεστό όσο χρειαστεί, περίπου ένα ποτήρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, χρησιμοποιώντας αρκετό και από το χλοερό, πράσινο μέρος τους. Τα βάζουμε σε βαθύ σκεύος και προσθέτουμε, αφού φυσικά έχουμε πλύνει σχολαστικά, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα χορταρικά που έχουμε επιλέξει καθώς και μισή ως μία κούπα αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και τα χορταρικά να μαραθούν και να μαλακώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό, δυο μυτιές αλάτι, τα αλεύρια, προσθέτουμε λάδι σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί χυλός παχύρευστος.
Διαλέγουμε ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 25 εκ. και το λαδώνουμε καλά. Αδειάζουμε τον μισό χυλό και απλώνουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Από πάνω μοιράζουμε τα χορταρικά και αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με λίγο ζεστό νερό, μισό ποτήρι περίπου. Τον συμπληρώνουμε από πάνω και περιχύνουμε με λίγο ακόμα λάδι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς, δηλαδή στους 160°C, και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά με μία ώρα, μέχρι να δούμε πως στερεοποιείται και ροδίζει στο πάνω μέρος. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και την σερβίρουμε χλιαρή, για να έχει χρόνο να σφίξει, πασπαλίζοντας με φρέσκο πιπέρι.
Νόστιμη πινελιά-πρόταση για τους μη νηστεύοντες: στο ίδιο μίγμα μπορούμε να προσθέσουμε τριμμένη φέτα, κατά προτίμηση κάπως σκληρή, γύρω στα 500 γραμμάρια. Σε αυτή την εκδοχή ελαττώνουμε το αλάτι στα χορταρικά ώστε η γεύση να ισορροπήσει με το αλμυρό τυρί. Αλλιώς, από δίπλα ή από πάνω, στο πιάτο πια, μερικές κουταλιές κατσικίσιο μαλακό τυρί ή καλό γιαούρτι.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Τα κρητικά: τυρόπιτα τεμπέλικη με λιαστή ντομάτα
- Κάθε πράγμα στον καιρό του: λαχανόψωμο
- Kαλοκαιρινή χορτόπιτα της στιγμής
- Τυρόπιτα «ξυπόλυτη» με ξινομυζήθρα
- Χορτόπιτα ρουμελιώτικη και γιορτινή
- Ανοίγω φύλλο για σπανακόπιτα!
- Πλαστός: η χορτόπιτα της πρωτάρας
- Αλάδωτη χορτόπιτα με καρύδια
- Μεγάλη Εβδομάδα με τα νόστιμα των bostanistas
- Πίτα ξεσκέπαστη, με πράσο και λουκάνικο
- Γαρίδες κοκτέιλ με καυκαλήθρες, αλά Brown's
- Γυμνή πίτα με κολοκυθάκια σαν κολομπαρόπιτα
- Χορτόπιτα, με πολύ μεράκι και καλή προετοιμασία