Bostanistas.gr : Ιστορίες για να τρεφόμαστε διαφορετικά

Διαβαστε

Το χαλούμι έχει περισσότερες θερμίδες από το μπρι!

Διαφήμιση

Twitter | Facebook | Google+ |

Διαφήμιση

Πρωινό όπως στον Πόντο: τσουμούρ

του Δημήτρη Μπούτου Συνταγέςτσουμούρ, πρωινό, Πόντιοι, ποντιακή κουζίνα

Τι κι αν το καθημερινό μας πρωινό συνήθως αρχίζει και τελειώνει σε μία κούπα από γρήγορο καφέ; Το ξεκούραστο τέλος της εβδομάδας και ιδίως οι Κυριακές προσφέρονται για στιγμές ήσυχης χαράς, για μερικές επιτέλους χωρίς άγχος ανάσες. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ετοιμάσουμε ένα περιποιημένο, ζεστό, σπιτικό πρωινό γεύμα για εμάς και τους αγαπημένους μας. Ούτε πολλά υλικά χρειαζόμαστε, ούτε περίπλοκες συνταγές· άλλωστε τα πιο νόστιμα γεύματα είναι εκείνα του αυτοσχεδιασμού, αυτά που η συνταγή τους εξαντλείται στο «ό,τι είχα έβαλα».

Photo: megduerksen.typepad.com
Photo: megduerksen.typepad.com

Καταφεύγουμε λοιπόν σε ένα άκρως γευστικό πρόγευμα που φτιάχνεται, κυριολεκτικά, με ψίχουλα. Με βάση τα απομεινάρια του μπαγιάτικου ψωμιού και μία συνταγή που προέρχεται από τις πανάξιες παλιές Πόντιες νοικοκυρές ετοιμάζουμε το τσουμούρ: αξιοποιώντας το εναπομείναν ψωμί των προηγούμενων ημερών και τα πιο απλά υλικά του νοικοκυριού τους, συνήθιζαν να ετοιμάζουν αυτό το ταπεινό μα χορταστικότατο πρώτο φαγητό της μέρας.

Τσουμούρ από τον Πόντο

Photo: megduerksen.typepad.com
Photo: megduerksen.typepad.com

Θα χρειαστούμε μόνο

  • 8 έως 10 φέτες από ψωμί που (ως συνήθως) περίσσεψε από το τραπέζι των προηγούμενων ημερών
  • λίγη ζάχαρη
  • 2 αυγά 
  • μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο ή βούτυρο (κατά προτίμηση αγελαδινό, ανάλατο)

Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκιές και αν έχει ξεραθεί το βρέχουμε με λίγο νερό για να μαλακώσει. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι ή το βούτυρο και το ζεσταίνουμε μέχρι να κάψει. Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κομματάκια του ψωμιού και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν έντονο ροδοκόκκινο χρώμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη γενναιόδωρα ώστε να καραμελώσουν. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας. Ο χρόνος που θα τηγανίσουμε το μίγμα εξαρτάται από τις προτιμήσεις μας: είτε μαλακό και αφράτο είτε κρατσανιστό σαν καλοτηγανισμένη ομελέτα. Το απομακρύνουμε από τη φωτιά και γρήγορα-γρήγορα, όσο είναι ακόμα καυτό, το σερβίρουμε. Το καλύτερο συνοδευτικό; Ένα ποτήρι ζεστό γάλα με μέλι, που το ετοιμάζουμε σε χαμηλή φωτιά παράλληλα με το πρόγευμά μας. Γεύσεις μαλακές και πλούσιες, το πιο γλυκό ξεκίνημα για το πρωί της Κυριακής.

Παραλλαγή: Η πιο παραδοσιακή εκδοχή του τσουμούρ δεν περιέχει αυγά, παρά μόνο τρίμματα ή κομματάκια ψωμιού που τηγανίζονται και πάνω τους προστίθεται η ζάχαρη. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μαλακά μπισκότα. Αν μάλιστα επιλέξετε λάδι αντί για βούτυρο, έχετε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο συνοδευτικό για το πρωινό σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσφατα άρθρα του Δημήτρη Μπούτου

Πρόσφατα άρθρα στην κατηγορία 'Συνταγές'